Naar boven

Gezondheid in Canada

Voorbereid op reis

Gezondheid in Canada

Riksja Canada heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Canada is een schoon westers land. Toch loop je, net als in de rest van de wereld, het risico om ziek te worden tijdens je reis. Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

Gezondheid

In Canada is de gezondheidszorg uitstekend. Ziekenhuizen zijn goed uitgerust en de artsen en tandartsen zijn zeer vakbekwaam en erg vriendelijk. De hygiëne is te vergelijken met die in West-Europa. Voor een Canada reis zijn geen vaccinaties verplicht. Als je thuis onder behandeling staat en bepaalde medicijnen nodig hebt, raden wij je aan een in het Engels geschreven doktersverklaring en/of recept mee te nemen op reis. Sommige medicijnen die in Nederland af te halen zijn bij de apotheek, kun je in Canada alleen meekrijgen met een recept. Het gratis noodnummer voor politie, brandweer en ambulance in Canada is 911.

In alle plaatsen, hotels en resorts in Canada is het veilig om leidingwater te drinken. Dit kan soms wel wat chloorachtig smaken. Het is niet verstandig om water uit meren en rivieren te drinken, in deze wateren kunnen giardia-parasieten voorkomen die maag- en darmklachten veroorzaken.

guest ranch

Voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Canadese apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Canada zal blijven. Zorg er zelf voor om up-to-date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Websites:
www.lcr.nl
www.careplus.eu/nl/
www.tripprep.com

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Vaccinaties

Voor een reis naar Canada zijn geen vaccinaties vereist. Hondsdolheid is wel aanwezig. Voor diegenen die een verhoogd risico lopen, is het aan te bevelen zich te laten vaccineren. Bij een beet van een hond, vleermuis of ander beest, dien je zo spoedig mogelijk medische hulp te zoeken. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Een last minute reis naar Canada hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen in de Canada over het algemeen zeer goed.

Om diarree te voorkomen

Het kraanwater in Canada is in principe veilig, maar kan wel chloorachtig smaken. IJs (van water) is het best te vertrouwen, wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. In het water uit meren en rivieren kan de giardia-parasiet zwemmen, die maag- en darmklachten veroorzaakt. Zwemmen is veilig, maar je het is niet verstandig om het water te drinken. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet persé tegelijkertijd). Cola, de Canadese frisdrank drank bij uitstek, is bijna overal te koop.

Jet lag

‘Jet lag’ is een ontregeling van je ‘biologisch klok’, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.

Tips ter beperking van de jet lag:
Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst een uurtje te slapen maar daarna wakker te blijven tot (kinder-)bedtijd.

Huidverzorging

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook in de winter. De zon is superkrachtig in de zomermaanden, ook als er bewolking is.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden (zorg dat je niet te veel op een bloem lijkt). Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Je kunt eventueel jezelf na het ochtendtoilet inpoederen ter voorkoming van broeien (prickly heat). DEET is een goed middel om de muskieten van je af te houden.

Was of desinfecteer je handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

Met name in de zomer bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen. Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

De beestenwereld van Canada

Ongedierte en muggen
In de bosachtige gebieden van Canada komen teken voor, zoals op Vancouver Island en in de lager gelegen gebieden richting de grens met de Verenigde Staten. Bescherm je goed tegen deze beestjes door in het bos lange kleding te dragen en controleer je lichaam na een boswandeling op ongewenste meelifters. Verder kunnen muggen een ware plaag zijn, vooral in de zomermaanden langs de rivieren en meren in de Rocky Mountains. Neem sterke anti-muggenmiddelen mee, of koop ze ter plekke in de supermarkt (werken soms nog beter).

Wilde dieren
Canada staat natuurlijk bekend om haar berenpopulatie, en ondanks dat iedereen ze graag in het wild wil zien moet je toch ook goed uitkijken voor deze grote teddy’s. De belangrijkste regel is: ga NOOIT rennen als je een beer ziet, want daarmee wek je het jagersinstinct van de beer op en ze kunnen harder rennen dan jij! Stap ook niet uit je auto als je onderweg een beer ziet, dit is levensgevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden door de parkwachters. Etensresten kun je weggooien in speciale ‘beerbestendige’ afsluitbare prullenbakken.

Criminaliteit

Canada is net als Nederland een veilig westers land. In de grote steden, de metro en de toeristische gebieden kunnen zakkenrollers actief zijn. De zwaardere criminaliteit zoals overvallers concentreert zich vooral in bepaalde arme wijken, hier zul je als toerist niet snel terechtkomen. Mocht je een bepaalde wijk niet helemaal vertrouwen, vraag dan in je hotel naar de veiligheid.

BELANGRIJK! Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in Canada bent geweest en wat je er gedaan hebt.

background-pattern