Naar boven

Gezondheid in Australië

Voorbereid op reis

Reisinformatie Australie

De gezondheidszorg in Australië ligt op een hoog peil. Vaccinaties of inentingen zijn niet nodig, tenzij je voor of na je vakantie in Australië andere landen bezoekt. Maak je alleen stopovers in Aziatische hoofdsteden, dan is er niets verplicht. Vindt je vakantie vooral plaats buiten die steden, check dan tevoren bij de GGD, kijk op www.ggd.nl of www.gezondopreis.nl. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Kraanwater is overal in Australië te drinken en verblijf je ver in de bush dan is er doorgaans een radio verbinding via welke de bekende Flying Doctor Service op te roepen is. In de periode november – april zwemmen langs de kust van Queensland (ten noorden van Great Keppel eiland) de box jellyfish, gevaarlijke, soms dodelijke kwallen. Je kunt dan ook niet zwemmen zonder een speciaal pak wat je op veel van deze plekken kunt kopen of huren. Dit geldt niet voor eilanden en zeegedeelten die ver uit de kust liggen. Check dit altijd met de lokale bevolking!

Jetlag
Jetlag is een ontregeling van je biologisch klok, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Hier krijg je zeker mee te maken, vooral als je geen stopover maakt tijdens de vliegreis. Tenslotte is Australië zelfs in het gunstigste geval bijna 24 uur vliegen. Een paar tips om het lichamelijke effect van het tijdsverschil zoveel mogelijk te beperken: aan boord veel water of sap drinken (liefst geen alcohol), niet te veel eten en zo snel mogelijk voor je gevoel de tijd van je bestemming aannemen (je horloge hierop zetten). Na aankomst ben je vaak wat gedesoriënteerd en moe, doe het de eerste twee dagen dus kalm aan. Voor auto- en camperhuur geldt dat je beter eerst een nachtje bij kunt slapen voor je achter het stuur kruipt.

Reisinformatie Australie
background-pattern