Naar boven

Hoe reis je door Thailand?

Vervoer & verblijf

Thailand vervoer

Vervoer in Thailand en Laos

Van tuk-tuk tot binnenlandse vlucht

Reizen door Thailand is een belevenis op zich. De infrastructuur is goed en je kunt kiezen uit verschillende, typisch Thaise, vervoersmogelijkheden. De tuk-tuk ken je misschien al, want deze rijdt tegenwoordig ook in sommige Nederlandse steden. Het reizen per openbaar vervoer is prima geregeld in Thailand. De bussen en treinen rijden volgens een vaste dienstregeling. Reizen in Thailand met het lokale vervoer is volgens ons een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de lokale bevolking en andere reizigers. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Thailand zijn charme heeft. Probeer bijvoorbeeld eens de watertaxi of de slaaptrein. Wanneer je je reis samenstelt met onze diverse bouwstenen, kom je zeker met de uiteenlopende Thaise vervoersmogelijkheden in aanraking tijdens je reis.

Enige jaren geleden was reizen door Laos nog een groot avontuur, maar de infrastructuur verbetert snel. Op de belangrijke verbindingsroutes tussen de grotere steden, vind je steeds meer geasfalteerde wegen. De andere wegen zijn echt nog in slechte staat. In sommige landsdelen in Laos is de rivier nog steeds de voornaamste verbindingsweg. Het reizen per openbaar vervoer is prima geregeld in Laos. Reizen met het lokale vervoer is volgens ons een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien en kennis te maken met de locals en andere reizigers. Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Laos zijn charme heeft.

Tijdens je rondreis door Thailand regelen wij de grote transfers per vliegtuig of (nacht)trein. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals een lokale bus of een korte treinrit. Als je het prettig vindt dat wij deze transfers voor je inplannen, dan doen wij dat graag voor je.

Stadsvervoer

Tuk-tuk

Een ritje in een tuk-tuk vinden wij een echte belevenis. Je ervaart het Thaise of Laotiaanse leven terwijl je ervaren tuk-tuk chauffeur moeiteloos manoeuvreert door het chaotische verkeer. Je ziet deze populaire gemotoriseerde riksja’s overal in Thailand en Laos. Het geknetter van de brommer, de warmte en de drukte van het verkeer maken dit ritje volgens ons een must-do tijdens elke Thailand-reis. Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur, dit voorkomt misverstanden. Voor een ritje van 10 minuten ben je ca. 150 Baht of een paar dollar kwijt, iets meer dan 3 euro. Rond Khao San Road, de toeristenstraat van Bangkok, konden wij voor slechts 50 Baht ‘anywhere we wanted’ gaan. Maar dan moesten we wel stoppen bij een zilverbazaar, in de hoop dat we hier iets kochten. Als je dat niet wilt, zoek dan gewoon een andere tuk-tuk chauffeur die je wel direct naar de plaats van bestemming brengt.

Tip: Soms vertellen tuk-tuk chauffeurs je dat een bezienswaardigheid, bijvoorbeeld het Grand Palace in Bangkok, gesloten is vanwege een nationale feestdag. Trap hier niet in. Dit is vrijwel altijd een truc om je langs andere bezienswaardigheden te brengen waar de chauffeur een commissie voor krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een reiziger er later achter komt dat een bezoek aan het Grand Palace toch wel mogelijk was…

Taxi en watertaxi

Taxi’s in Thailand en Laos zijn goedkoop en de chauffeurs zijn vriendelijk en hulpvaardig. Vooral in de grote steden is het reizen per taxi het meest comfortabel, je zult geen last hebben van de uitlaatgassen. Wij raden het aan om te reizen met de – veelal felgekleurde – ‘taxi meter’. Je betaalt de prijs aan de hand van de meter. Het begintarief is zo’n 35 Baht, per kilometer komt er ongeveer 3 Baht bij. In Laos is het gebruikelijker om een prijs af te spreken voor een taxirit. Je kunt een taxi vaak ook inhuren via je hotel of op de luchthaven. Het is niet gebruikelijk een fooi te geven aan taxichauffeurs, maar het wordt wel gewaardeerd als je het bedrag naar boven afrondt. Sommige chauffeurs beweren dat hun meter kapot is en willen liever een prijs afspreken, maar vaak is dit ongunstig. De meeste chauffeurs spreken alleen handen-en-voeten Engels, daarom is het handig als je een visitekaartje van het hotel bij je hebt of een stadsplattegrond. In Thailand heb je ook de watertaxi. Zo kan je in Bangkok met de watertaxi naar de bekende tempels Wat Po en Wat Arun. Een enkele reis kost zo’n 20 cent.

Thailand per (nacht)trein

Het vervoer per trein is in Thailand goed georganiseerd, vooral lange afstanden zijn goed per slaaptrein te overbruggen. Je komt makkelijk in contact met andere reizigers en de Thaise middenklasse. De treinen zijn redelijk schoon en netjes, maar verwacht niet te veel comfort. De nachttreinen hebben verschillende klassen: 1e, 2e en 3e klasse. Doorgaans boeken wij de 2e klas coupé. De bedden in de 2e klas zijn net zo comfortabel als in de 1e klas en je hebt voldoende ruimte voor je bagage. De airco wordt automatisch geregeld en het is daarom vaak koud in de trein. Een lekker warme trui is daarom geen overbodige luxe. Je kunt je bagage kwijt naast en onder je plaatsen in de bagagerekken. Er zijn (hurk)toiletten en wasbakken met koud (niet drinkbaar) water waar je je op kunt frissen en je tanden kunt poetsen. Wie een privé-coupé wil, kan terecht in de 1e klasse. Het is een afgesloten ruimte met een stapelbed voor twee personen. Het is wel krap, met net genoeg ruimte voor je bagage. Door de kleine ruimte is het hier nog wat kouder. Laat het onze reisspecialisten gerust weten als je graag 1e klas plaatsen wilt in de nachttrein. Reis je veel met de trein, dan is een backpack handiger dan een grote koffer.

Er is een aparte restauratie in de trein waar je terecht kunt voor een lekkere Pad Thai of een kop noodle soep. Ook zijn er gekoelde drankjes verkrijgbaar. Je kunt ook zelf wat snacks meenemen, verkrijgbaar op het station. In de loop van de avond komt de treinsteward langs. Hij tovert de stoelen in een mum van tijd om tot een bed, compleet met schone lakens, een hoofdkussen en een deken. Aan weerskanten van het looppad vormt zich een rij stapelbedden. Er hangen gordijnen, zodat je toch wat privacy hebt. De nachttrein plannen wij bijvoorbeeld voor je in als je van Bangkok naar Chiang Mai reist in het noorden of wanneer je naar het zuiden reist voor je tropische eilandverblijf. Het is belangrijk om ook de treinreizen van je reis van te voren te regelen. Vooral rond de feestdagen Loi Krathong (november) en Songkran (april) zijn deze snel volgeboekt. Tijdens onze rondreis Tuk tuk en Longtails.

Binnenlandse vluchten

Thailand is redelijk uitgestrekt. Om vanuit het centraal gelegen Bangkok naar het noorden of het zuiden te reizen, ben je ca. 12 uur onderweg per trein. Daarom raden wij aan om lange afstanden te overbruggen door een binnenlandse vlucht te nemen. Zo kan je in je reis een rit met een (nacht)trein afwisselen met een vlucht. Deze kan Riksja Thailand voor je regelen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden werken wij veel samen met lowcost airlines, zoals Air Asia. Dit is een betrouwbare vliegmaatschappij die op veel trajecten binnen Thailand vliegt. Vluchtschema’s en prijzen van deze binnenlandse vluchten wijzigen regelmatig, daarom raden wij je aan om enkele maanden van te voren je Thailand-reis te boeken. Op de binnenlandse vluchten, bijvoorbeeld met Air Asia, Thai Airways en Bangkok Airways, is het toegestaan om 20 kilo bagage per persoon in te checken.

Ook in Laos plannen wij voor de lange afstanden een binnenlandse vlucht in. Je reist dan comfortabel en snel van bijvoorbeeld Vientiane naar Laos of richting het zuiden naar Pakse.

Thailand per bus

Thailand heeft een modern en goed georganiseerd busnetwerk. Alle grote steden zijn met elkaar verbonden. Een goedkope en leuke manier om je te verplaatsen is per lokale bus. Deze bussen stoppen op veel plekken onderweg, waardoor je tussen de Thaise bevolking zit. Je kan een gesprek proberen aan te knopen met een nieuwsgierige Thai. Soms zijn de locals verlegen en lachen ze voorzichtig naar je. Je zult zien dat monniken achterin de bus plaatsnemen, nooit naast een vrouw, en het wordt erg gewaardeerd als je deze plekken vrij laat. Houd er wel rekening mee dat de bussen vaak vol zitten en dat er weinig ruimte is voor grote bagage. De lokale bussen hebben een ventilator, ook staan de ramen en deuren open ter verkoeling.

Voor de langere ritten raden we een comfortabele lijnbus aan. De lijnbussen tussen de grote steden vertrekken meerdere keren per dag en rijden (bijna altijd) op tijd. Er is airco aanwezig en je hebt voldoende ruimte voor bagage. De airco staat hier vaak hoog, waardoor wij aanraden een vest of trui mee te nemen. Na de bouwsteen Waterval en wildlife in de jungle reis je per lokale bus zelf terug naar Bangkok en ook na het verblijf op het eiland Ko Chang regel je dit op eigen gelegenheid. Wij kunnen de tickets ook van te voren voor je reserveren als je dat prettig vindt.

In Laos is de bus het vervoermiddel dat het meeste door de lokale bevolking wordt gebruikt. Wij vinden het vooral een leuke manier om tussen verschillende steden te reizen, zoals van Luang Prabang naar Vang Vieng bij de bouwsteen Laidback Laos. Je bevindt je tussen de lokale

Thailand vervoer en Laos vervoer over water

Ferry

Veel grote eilanden in het zuiden van Thailand zijn gemakkelijk bereikbaar per ferry. Er zijn verschillende typen boten, bijvoorbeeld de catamaran, expressboot en speedboot. Aan boord kun je snacks en frisdrank kopen. De ferry vaart vaak meerdere keren per dag tussen de belangrijkste eilanden. Soms plannen wij een nacht voor je in op een groter eiland, bijvoorbeeld Ko Samui, zodat je de volgende ochtend met de ferry richting je geboekte bounty-eilandje kan reizen. In verband met de ferrytijden letten wij goed op een prettige aansluting van de transfers tijdens je Thailand-reis. De ferry’s kan je zelf ter plekke regelen. Wij kunnen ook van te voren tickets reserveren, zo ben je zeker van een plekje op de boot en hoef je tijdens je reis hier niet meer aan te denken.

Longtailboot

De longtailboot is een typisch Thaise, houten boot. Ze zijn smal, langwerpig en vaak in verschillende kleuren geschilderd. Vooral de longtailboten in het zuiden van Thailand zijn kleurrijk. Aan de voorkant van de boot zijn verschillende linnen doeken en soms ook bloemenkransen gebonden. Dit doen de schippers om een behouden vaart te bedingen met hun goden. Sommige longtailboten hebben een overkapping die enige bescherming biedt tegen de zon en bij regen, maar dit is niet altijd het geval. Neem daarom altijd een petje mee tegen de zon en houd een flesje zonnebrand in je handbagage.

Laos

De Mekong rivier is de belangrijkste waterweg in Laos. Er zijn meerdere waterwegen in Laos, vooral in het noorden van het land, maar de charme van een boottocht op de Mekong is dat deze rivier door de toeristen en bewoners als echte verbndingsweg wordt beschouwd.

Afhankelijk van je tijd en geld kun je op verschillende manieren de Mekong verkennen. De meeste bekende boot is de slow boat, ook wel de Laotiaanse rivierbus genoemd. De lokale bevolking gebruikt deze boot vooral voor het vervoer van goederen, maar het is ook een leuke manier om je te verplaatsen en veel van de omgeving te zien. Daarnaast is het in Laos gebruikelijk om per taxiboot te reizen. De prijs van deze tochtjes in vaak afhankelijk van het aantal opvarenden.

Tijdens de bouwsteen Beleef Luang Prabang maak je een tochtje op de Mekong rivier bij zonsondergang. Onder het genot van een Laotiaanse biertje zie je langzaam de zon zakken in de Mekong rivier, met op de achtergrond de tempels Wat Long Khoune en Wat Chomphet.

Thailand per huurauto

Een zelfstandige en vooral flexibele manier om rondreis Thailand te maken is per huurauto. Dit geeft je bovendien alle vrijheid. Wij bieden twee verschillende selfdrive tours aan: de Selfdrive door gouden driehoek in het noorden en de Southern island drive in het zuiden van Thailand. Je reist in eigen tempo en bent vrij om te kiezen waar je onderweg stopt. Ter plaatse krijg je van onze lokale agent een routebeschrijving met veel handige tips. Ook krijg je GPS. Wij zullen hotels voor je boeken op de route, zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Tijdens de selfdrives ga je van de gebaande paden af en ben je zelf even de bezienswaardigheid.

Je rijdt in Thailand aan de linkerkant van de weg, je zult zien dat het snel went. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en de bewegwijzering is in het Engels. Het huren van een auto is heel betaalbaar, namelijk zo’n 40 euro per dag. Kijk voor meer informatie op onze autohuurpagina.

background-pattern