Naar boven

Handige weetjes over Thailand

Algemene informatie

Thailand

Weet je dat?

Thailand is een veelzijdig vakantieland. Dit geldt voor de activiteiten, maar ook voor de omgeving waarin je dat doet. Voor de grote stadsmens heeft Bangkok veel te bieden: van winkelen (shop till you drop) tot het bezoeken van het weergaloze Grand Palace of het slenteren door het authentieke China Town. Ook de khlongs, de rustige wijken die geen straten maar alleen waterwegen hebben, vormen een karakteristiek deel van deze wereldstad. Als natuurgenieter zal Thailand je als vakantiebestemming kunnen boeien. Je kunt een trekking maken van bergdorp naar bergdorp door groene weelderige natuur, een bezoek brengen aan onze eigen lodge in de jungle en bij een bergvolk overnachten. In het zuiden van Thailand maak je avontuurlijke tochten langs ontelbare kalkstenen eilandjes in een beschermd natuurgebied tijdens de bouwsteen Lagunes en Snorkelbaaien. Bij Riksja Thailand stel je je eigen individuele Thailand-reis samen door de bouwstenen te combineren. Je kunt ook kiezen voor een rondreis waarbij wij met de korte reisprogramma’s afwisselende routes hebben gevormd. Bij Mijn reisplan kun je jouw ideale reisroute selecteren. Je ontvangt van ons dan een vrijblijvend voorstel op maat, desgewenst met vluchten.

Praktische weetjes

  • Tijdsverschil: in Thailand is het gedurende onze wintertijd 6 uur later dan hier. Tijdens onze zomertijd gaat er een uurtje tijdsverschil af.
  • Bellen: bellen met je mobiele telefoon in Thailand is vaak geen probleem. Houdt er rekening mee dat bellen naar Nederland prijzig is. De meeste verblijven hebben internet waar je gebruik van kunt maken.
  • Voltage: het stroomnet in Thailand is 220 volt en de meeste hotels hebben voor ons “normale” stopcontacten. We raden het wel aan om een wereldstekker mee te nemen voor de paar locaties waar dit niet zo is.
  • Taal: in Thailand wordt Thai gesproken. Voor reizigers is deze taal lastig te leren, aangezien de Thaise bevolking ook zijn eigen dialect eraan heeft gegeven. Met Engels kun je je goed verstaanbaar maken in Thailand.

Eten & drinken

In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spaghetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn wanneer je met kinderen reist. In Thailand zul je veel eetkraampjes op straat vinden, waar etenswaren verkocht worden. Over het algemeen zijn deze kraampjes vrij betrouwbaar, maar kijk toch goed uit of ze hygiënisch zijn en of het er vers uitziet voordat je er iets koopt. Vegetarisch eten is geen enkel probleem in Thailand. Heb je dieetwensen, laat het ons dan weten, dan geven wij dit door. Mocht je zelf je Thaise kookkunsten uit willen proberen, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. In Chiang Mai kun je zelf de gerechten bereiden tijdens de kookworkshop. Onder leiding van een Thai maak je zelf de heerlijkste padthai en loempia’s.

Veiligheid

Thailand is één van de veiligste landen van Zuidoost-Azië, ook voor vrouwen die alleen reizen. De criminaliteitscijfers zijn laag, wat voortkomt uit de boeddhistische cultuur waarin materiële welvaart minder belangrijk is en geweld en ruzie redelijk taboe zijn. Natuurlijk blijft het verstandig om goed op je spullen te letten en diefstal niet uit te lokken door onachtzaamheid. Laat daarom je waardevolle eigendommen in het kluisje van het hotel wanneer je op pad gaat. In de grote steden dien je alert te zijn op “kleine” oplichterspraktijken. Vooral tuktukdrivers hebben er een handje van om je ongevraagd naar juwelenshops te brengen, je kunt daarom vaak beter een taxi nemen die op de meter rijdt. Het komt ook voor dat je verteld wordt dat een bepaalde bezienswaardigheid gesloten is. Er wordt op deze manier geprobeerd om je naar winkels van familieleden te sturen. Bezienswaardigheden zijn in Thailand bijna nooit gesloten, ook niet op feestdagen.

Thailand

Cultuur

Thailand staat bekend om zijn glimlach. Wanneer je iets vraagt aan een Thai, zal deze altijd glimlachend antwoorden, ook al weet hij soms niet eens wat je bedoelt. De boeddhistische levensleer neemt een belangrijke plaats in, in het leven van de Thai. Maar liefst 97% van de bevolking is boeddhistisch. Vrijwel alle mannen verblijven tijdens hun leven een paar dagen in een Wat, oftwel tempel, als monnik om kennis te maken met de levensleer. Zo wordt in Thailand het hoofd als hoogste deel van het lichaam gezien, ze hebben hier veel respect voor. Het is dan ook niet de bedoeling dat je een aai over het hoofd van iemand geeft. In tegenstelling tot het hoofd zijn de voeten het laagste deel van het lichaam en ze vinden dit onrein. Het is daarom “not done” wanneer je over iemand heen stapt of met je tenen richting de Boeddha staat. Wanneer je een bezoek brengt aan een tempel, wordt er verwacht dat je hier passend gekleed heen gaat. Dus bedekte schouders en benen en schoenen uit. Ook het Koningshuis speelt een belangrijke rol in het leven van de Thai. Langs straten, pleinen en bij de mensen thuis hangt een portret van Koning Bhumibol, voor velen de belangrijkste man van het land. Reis je met de trein dan kan het voorkomen dat om 18:00 de Thai massaal opstaan om als eerbetoon het volkslied te zingen.

Bagage

Tijdens je Thailand-reis is het fijn om vooral luchtige kleding te dragen. Een windjack of trui zijn vooral in de hoger gelegen gebieden geen overbodige luxe. Het kan kan hier ’s avonds flink afkoelen. Het is niet nodig om veel kleding mee te nemen, je kunt je kleren bijna overal laten wassen voor € 1,- per kilo. Verder is kleding als korte broeken en t-shirts in Thailand voor weinig geld te koop. Vergeet vooral geen petje en zonnebril mee te nemen tegen de felle zon. Regenkleding meenemen is niet nodig, je kunt eventueel ter plaatse goedkoop een poncho aanschaffen. Je kunt de meeste reizen zowel met koffer als met backpack maken. Een backpack is vaak wel handiger in kleine boten en tijdens de transfers. Een klamboe is alleen nodig op de kleinere eilanden waar je geen beschikking hebt over airconditioning. Een wereldstekker is in principe niet nodig, verblijf je langere tijd in minder toeristische gebieden dan is het wel handig om deze mee te nemen. Als laatste zijn een goede anti-muggen-spray met DEET en een zonnebrand met hoge factor noodzakelijk.

background-pattern