Zomeravonturen in Cuba

Rondreis Cuba 19-21 dagen

Reisduur 19-21 dagen
Reissom Klik hier voor een prijsoverzicht
Reisroute Havana – Viñales -Trinidad – Camaguey – Santiago de Cuba – Santa Clara – Remedios – Varadero
Periode Juni – augustus
Aanvang Dagelijks, minimaal twee werkdagen voor vertrek geboekt

 

Dag 1-3 – vlucht en verblijf in Havana

Bij aankomst in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar, die je volledig in stijl naar het koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, koloniale gebouwen en muziek op straat waan je je in de jaren vijftig. Je slaapt in een goede casa particular (een soort bed & breakfast) met een hoog serviceniveau vlak bij de oudste en meest levendige wijk van de stad: Havana Vieja. Geniet tijdens je eerste avond op een van de pleinen van je eerste mojito of cuba libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.
De volgende dag waan je na het ontbijt de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad te verkennen. Dwalend door de nauwe straatjes van het oude centrum verwonder je je wellicht over de vreemde combinatie van felgekleurde herenhuizen naast vervallen gebouwen. Je raakt niet makkelijk uitgekeken op de vele pleinen, kathedralen, parken en musea. Als je nog tijd over hebt, bezoek dan The white house van Cuba, het Capitolio, en drink een mojito in de de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’,waar Hemingway stamgast was. ’s Avonds is Casa de la Musica in Miramar, waar vaak bekende salsabands optreden, een aanrader.

Dag 4 en 5 – verblijf Viñales

Rond kwart over acht regel je zelf een taxi naar het busstation waar om negen uur de bus vertrekt naar Viñales. De laatste  drie kwartier rijdt de bus door glooiende heuvels met typische stompe bergen, mojotes, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Dit is ook de streek waar al eeuwenlang het beroemde Cubaanse tabak groeit. Rond de middag kom je aan op het busstation van Viñales. Wandel vervolgens zelf naar het huis van je gastgezin. Laat je niet afleiden door de vele andere casa-eigenaren die je vragen bij hen te verblijven. De eigenaren van jouw casa particular wachten thuis op je.
De volgende ochtend ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en gemakkelijk ‘te besturen’. Ga je liever wandelen in plaats van paardrijden, laat het ons dan even weten.

Dag 6-8 – Trinidad

Je slaapt midden in het kleurrijke centrum van Trinidad. De huizen hier vonden wij bijzonder mooi, omdat ze hoge plafonds hebben en vaak zijn ingericht met antieke meubels.
Op je eerste volle dag in Trinidad nemen we je mee voor een tour achter de gekleurde klinkerstraatjes van de stad (niet mogelijk op zondag). Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbijgaat. Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Als je de natuur in wilt, dan kunnen we een excursie voor je regelen naar het beschermde gebied Topes de Collantes.

Dag 9 – Camaguey

Vandaag pak je de bus van acht uur ’s ochtends naar Camaguey. Het eerste deel kom je door Valle de Ingenios, pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg. Laat je bij aankomst in Camaguey door een fietstaxi naar je casa brengen. Het centrum is een doolhof van éénrichtingsverkeer en je koloniale casa is in je eentje lastig te vinden.
Wil je vandaag nog wat van Camaguey zien, laat je dan rondrijden door een (dezelfde) fietstaxi. Voor 5 CUC word je een uur door het centrum gereden.

Dag 10-12 – Santiago de Cuba

Na een vroeg ontbijt reis je met de bus verder oostwaarts. Je doorkruist vandaag maar liefst vier provincies. Het busstation van Santiago ligt buiten het centrum van de stad. Je neemt hier zelf een taxi naar je casa particular in het centrum. De kamers zijn over het algemeen iets kleiner dan in een hotel, maar doen er qua comfort niet voor onder. Vanuit je casa loop je zo de stad in.
Je kunt vandaag op eigen gelegenheid te voet de stad in. Het plein Parque Céspedes wordt omringd door een aantal historische gebouwen. Daarachter heb je musea met collecties uit de onafhankelijkheidsoorlogen, carnavalsattributen en (het is en blijft Cuba …) een rummuseum. De Moncadakazerne is ook de moeite waard; hier deed Fidel een inval op 26 juli 1953. De voormalige kazerne vormt nu een museum over de geschiedenis van Cuba en de revolutieopstand uit de jaren vijftig.

Dag 13 – Santa Clara

Na drie nachten in Santiago stap je vanavond op de nachtbus naar Santa Clara. Na ongeveer dertien uur bereik je de levendige studentenstad die bekendstaat om het mausoleum, museum en monument van de beroemde volksheld Che Guevara. Onze ervaring is dat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. Het Cubaanse huis waar je verblijft heeft hoge plafonds en een klassieke inrichting. We raden je aan om vanavond bij je gastgezin te eten.

Dag 14 en 15 – Remedios

Vandaag vertrekt om half elf je bus naar Remedios. Je komt hier om kwart voor teaalf aan. Remedios heeft dezelfde kleurrijke huizen en klinkerstraatjes als Trinidad, maar het is knusser opgezet en een stuk minder toeristisch. Je slaapt in een sfeervolle casa particular in het centrum van het stadje. Je hebt ‘s middags de tijd om door het stadje te slenteren. Het lokale leven speelt zich af rond de kerk van San Juan Bautista.
Op je tweede dag word je door een oldtimer opgehaald bij je casa particular. Op een steenworp afstand van Remedios liggen de eilanden van de Sabana-archipel, door een weg verbonden met elkaar én het vasteland. De rit ernaartoe vonden wij spectaculair. De weg is te vergelijken met een soort afsluitdijk, maar dan omringd door azuurblauw water en mangroven. Als je geluk hebt, dan kun je onderweg genieten van arenden, pelikanen of de bijzondere roze flamingo. Vanwege de wuivende palmen, poederwitte stranden en kleurrijke onderwaterwereld worden de eilanden volgebouwd met all-inclusive hotels. Het eerste eiland Cayo las Brujas is nog relatief rustig. Zoek hier een plekje onder een palmboom en lees eindelijk dat boek uit waar je in begonnen was.

Dag 16-18 – Varadero

Na je ontbijt haalt je chauffeur je op voor een privétransfer terug naar Santa Clara. Daar stap je vervolgens op de bus naar Varadero. Dit is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als een van de beste stranden van de Cariben. Niet voor niets komen er jaarlijks vele duizenden toeristen voor een strandvakantie naar Varadero. Verwacht hier niet het knusse en echte Cuba dat je eerder tijdens je reis gezien hebt, maar wel een ontspannen verblijf aan het strand.
Relax hier lekker op het strand of bij het zwembad. Als je denkt morgen zin te hebben in een excursie, vergeet deze vandaag dan niet alvast te reserveren. In Varadero vind je een kleine souvenirmarkt met onder andere kleden en houtsnijwerk. Liever iets actiefs doen? Vanuit Varadero zijn veel excursies mogelijk. Zo is er een bus-/boottocht naar Rio Canimar (09:00 – 16:00 uur, circa CUC 45,-). In dit natuurgebied kun je paardrijden, een boottocht maken of wandelen. Vaak is er een boerenlunch bij de prijs inbegrepen. Je boekt deze excursies gemakkelijk ter plaatse.

Dag 19 – terugreis naar huis

Na je ontbijt neem je afscheid van de hagelwitte stranden van Varadero. In de loop van de dag word je opgehaald bij je casa particular en naar de luchthaven van Havana gebracht. Hier stap je op de vlucht naar Amsterdam. De volgende dag land je op Schiphol en is je Cuba-reis écht voorbij.

 

Een retourvlucht Havana is noodzakelijk voor deze reis. Boek deze zelf of vraag bij ons een vluchtvoorstel aan.

Nog even dit…
Paspoort, visum & inentingen:

 • Reizigers naar Cuba met een Nederlandse of Belgische identiteit hebben een paspoort (reispas) nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een toeristenkaart vereist, in de volksmond meestal visum genoemd.  Je visum voor Cuba moet voor vertrek geregeld zijn.
 • Als je je vakantie boekt bij Riksja Cuba, wordt een visum door ons geregeld. De kosten zijn € 22,50. Als je langer dan 30 dagen op Cuba blijft, dan moet je in Cuba je visum verlengen. Houd er rekening mee dat dit behoorlijk wat tijd kan kosten en dat het lastig te regelen is wanneer je geen Spaans spreekt. De toeristenkaart bestaat uit twee identieke helften. De douane neemt een helft in bij aankomst. Bewaar de andere helft goed; je levert het bij vertrek weer in, als bewijs dat je Cuba weer verlaat.
 • Vaccinaties zijn niet verplicht als je naar Cuba reist. Er wordt geadviseerd om je te laten inenten voor hepatitis en DTP en evt. buiktyfus behalve als je korter dan 2 weken naar Cuba gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Cuba gaat. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl.
 • Op vakantie gaan naar het communistische Cuba is als een reis terug in de tijd. Het is daarom belangrijk om met de juiste verwachtingen weg te gaan. Wij vinden het zelf leuk om in casas particulares te slapen, omdat de casa‐eigenaren maar al te blij met hun eigen onderneming en dit zie je ook terug in de service en warmte die ze uitstralen. De staatshotels daarentegen hebben vaak ongeïnteresseerd personeel en lijken daardoor minder gastvrij. Je kunt je inlezen op deze pagina waar we vertellen wat je van Cuba kunt verwachten, met behulp van reisgidsen en door reisverhalen op internet te lezen. Je vindt deze ook op onze website bij het reisblog.

 


Ja, ik wil een vrijblijvende optie op deze reis

Laat onze bestemmingsexperts deze reis 48 uur voor je in vrijblijvende optie zetten.

Nog vragen?

Ik heb nog wat vragen en/of wil de rondreis naar wens laten aanpassen.

Kosten

19 dagen 20 dagen 21 dagen
2 personen €1198,- €1313,- €1353,-
3 personen €1150,- €1253,- €1287,-
4 personen €1198,- €1313,- €1353,-
5 personen €1187,- €1294,- €1333,-
6 personen €1207,- €1313,- €1353,-

Voorwaarden:

 • 20-daagse reis + extra dag Varadero
 • 21-daagse reis + extra nacht Trinidad en Varadero
 • 2 personen = tweepersoonskamer, 3 personen = driepersoonskamer, 4 personen = twee tweepersoonskamers, 5 personen = tweepersoonskamer en driepersoonskamer, 6 personen = drie tweepersoonskamers
 • Retourvlucht Havana nodig
 • Dag 1: aankomst in Havana, dag 20: terugvlucht vanaf Havana

Inclusief

 • bijzondere overnachtingen in Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Varadero
 • paardrij excursie Viñales
 • bici-taxitoer Trinidad en visum en meet & greet bij aankomst.
 • oldtimertour Cayo las Brujas Remedios
 • Bustickets en luchthaventransfers

Exclusief

 • internationale vlucht (ca.1200,- per persoon)
 • maaltijden naast het ontbijt
 • luchthavenbelasting
 • entrees
 • fooien
 • reserveringskosten € 25,- p.p. (maximaal € 75,- per boeking)
 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking