Zomeravonturen in Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika – 21 dagen

Reisduur 21 dagen
Reissom Klik hier voor een prijsoverzicht
Reisroute Johannesburg – Soweto – Golden Gate NP – Lesotho – Graaff Reinet – Addo – Tuinroute – Oudtshoorn – Swellendam – Wijnstreek – Kaapstad
Periode Juni – augustus
Aanvang Dagelijks met boeking minimaal twee werkdagen voor vertrek

 

Dag 1 – 2: Vlucht naar Johannesburg

Baie welkom in beeldskoon Suid Afrika. Na de vlucht zet je voet op Afrikaanse bodem, waar je wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Al je reisdocumenten ontvang je digitaal, dus per mail, voorafgaand aan je vertrek van ons. Onze lokale partner geeft je nog wat aanvullende tips en suggesties voor je reis en helpt je bij de formaliteiten. Voel je vrij om vragen te stellen! Zo ga je direct na aankomst goed geïnformeerd op pad. We regelen een transfer voor je naar het eerste verblijf.

 Dag 3: Ubuntu in Soweto

Na je eerste nacht in Zuid-Afrika word je met een transfer naar de Beverly Hills van Soweto gebracht. Gekleurde stenen huizen, waarvan sommige met een tuin, staan netjes naast elkaar. Na een gastvrij welkom staan de fietsen klaar om ’s werelds bekendste township te verkennen. Samen met een gids trap je door de straten van Soweto. Je ziet traditionele shebeens (bars) en moderne rooftopbars met dj’s. Rijd over de bekende Vilakazi-street waar de huizen staan van twee Nobelprijswinnaars, te weten Nelson Mandela en Desmond Tutu. En vergis je niet: Tutu woont hier nog steeds.

Je slaapt in deze wijk in een uiterst vriendelijke en gastvrije bed & breakfast. De eigenaren hebben vier gastverblijven aan hun huis gebouwd. De nette kamers zijn klein maar fijn en hebben elk een eigen badkamer.  Pal om de hoek vind je het centrum van de wijk – dat welgeteld één straat kent – met gezellige restaurants, winkeltjes en bars. ‘s Avonds wandel je hier zo naartoe voor je diner; geen zorg, de wegen hier zijn hartstikke veilig. Het restaurant op de hoek heeft een grote tuin vol tafels, een heerlijke plek.

Dag 4 – 5: Golden Gate

Ga voor een echte Soweto-ervaring vroeg uit de veren. Rond zonsopgang gaan Zuid-Afrikanen hier de straat op voor een work-out. Overal zie je groepjes vrouwen en mannen (snel)wandelen. Zelfs Desmond Tutu doet af en toe nog mee!

Na het ontbijt neem je afscheid van je gastvrouw en -heer en haal je de huurauto op om je reis te vervolgen richting Golden Gate National Park. Golden Gate staat bekend om de prachtige panorama’s. Naast indrukwekkende zandsteenformaties vind je hier uitgestrekte graslanden en tal van diersoorten, waaronder jakhalzen, zwarte arenden, lammergieren en reebokken. Je slaapt in een houten cottage, hoog in de bergen. In de vallei vind je een lodge met eigen faciliteiten. We raden je aan om vóór aankomst in Golden Gate National Park al boodschappen te doen in een van de grotere plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld  ingrediënten voor een smakelijke braai kopen, want de barbecue staat al voor je klaar; kolen zijn overigens niet aanwezig, dus neem die ook mee. Er is een kleine supermarkt bij de lodge voor wat last minute zaken, maar stel je hier niet te veel van voor. Wij merkten dat de schappen vaak leeg zijn.

Mocht ons verblijf in Golden Gate onverhoopt vol zitten, dan reserveren we een plek bij een van onze andere slaapplekken in het knusse nabijgelegen plaatsje Clarens, op ongeveer een half uur rijden van Golden Gate NP.

Dag 6: Golden Gate –  Lesotho

Vandaag rijd je via de grens bij Peka het voormalige thuisland Lesotho binnen. Het koninkrijk, dat wordt ingesloten door Zuid-Afrika, ligt in zijn geheel duizend meter boven de zeespiegel en dankt daaraan de bijnaam Kingdom in the Sky. Lesotho bestaat voornamelijk uit het Malotigebergte.

Dag 7: Lesotho

Je verblijft in het westelijke deel van het land. Dit deel met dorpjes en watervallen wordt ook wel de Valley of Paradise genoemd. Je verblijft in een gezellige lodge, waarvandaan je kennis kunt maken met de natuur én cultuur van het land.

Dag 8: Lesotho – Aliwal North

Na twee dagen Lesotho neem je afscheid van dit kleine koninkrijk. Daarna maak je een tussenstop in Aliwal North, een gezellig plaatsje aan de oever van de Oranjerivier en een goede overnachtingsplek om de anders te lange afstand te overbruggen. De lodge waar je de nacht doorbrengt, wordt omringd door een tuin met groene gazons en inheemse bomen. Tevens is er een veranda met uitzicht op het water. Een lekker plekje om met een boekje te ontspannen en te genieten van de groene en rustige omgeving. Heb je zin in wat actievers, dan kun je hier ook raften, mountainbiken of hiken.

Dag 9: Aliwal North – Graaff-Reinet

Vandaag reis je door naar Graaff-Reinet. Deze plaats ligt in een vruchtbare vallei van de Sundays River midden in de barre, droge Karoo. Het is een historische plaats en ademt nog steeds de sfeer van de settlers van weleer. Je vindt hier dan ook meer monumenten dan waar ook in het land. De straten zijn erg breed omdat vroeger volgeladen ossewagens er moesten kunnen keren.
Vanuit Graaff-Reinet kun je naar het Karoo Nature Reserve, waar nog fossielen van prehistorische dieren te vinden zijn. De bekende Valley of Desolation ligt op circa vijftien kilometer van het stadje. Hier rijzen 120 meter hoge dolorietstenen pilaren omhoog. Je slaapt in een knusse guesthouse in Graaff-Reinet, of een half uurtje verderop in een in oude glorie herstelde schapenboerderij, vlak bij het dorpje Nieu Bethesda.

Dag 10: Graaff Reinet – Addo

Je rijdt vandaag in zo’n drie uur via het binnenland naar Addo Elephant National Park. Hier hebben we gekozen voor een knuse guesthouse buiten het park, in plaats van het grote restcamp in het park. Het ligt in een typisch Afrikaans dorp met een lokale community, een politiebureau en een paar boerderijen. Er is niet veel te beleven, maar je bent hier dan ook voor de safari. Je slaapt in een comfortabele lodge of een verzorgde Afrikaanse hut met rieten dak (rondavel) tussen de sinaasappelbomen. Relax hier in de landelijke tuin of in het ruime zwembad.

Dag 11: Safari in Addo

Tijd voor een echte safaridag, dus vroeg uit de veren! Het park opent al bij zonsopgang en dan wil je ook binnen zijn, want dan zijn de dieren het actiefst. Neem voldoende drinken mee voor onderweg en vergeet je camera en verrekijker natuurlijk niet. Addo Elephant Park is in 1931 gesticht met als doel de olifanten in de omgeving te redden. Met succes, want er leven nu meer dan zeshonderd kolossen. Grote kans dus dat je oog in oog met deze reuzen komt. En verheug je niet alleen op olifanten, want de hele Big Five leeft in het park. Oren en ogen open voor leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns, dus. Over redelijke zandwegen struin je de bush af naar wild. Naast de grote dieren zie je ook antilopen, zebra’s en wilde zwijnen. De dieren zijn gewend aan de auto’s en niet schuw, waardoor de kans groot is dat je veel dieren ziet. Als je maag ’s middags begint te knorren, rijd dan naar het restcamp voor een lunch in het restaurant. Je hebt dan nog een hele middag om verder te speuren. Het park is groot genoeg, dus je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar rondjes rijdt. Neem ook een kijkje bij de waterholes; hier zoeken de dieren vaak verkoeling in de middag.

Dag 12: Addo – Knysna

Als je vanuit Addo richting het westen trekt, zie je het landschap al snel veranderen. Welkom op de Tuinroute. Onderweg rijd je daadwerkelijk door de tuinen van Afrika: over slingerwegen rijd je door groene bossen, pal langs diepe bergkloven en -wanden en zie je tal van gekleurde bloemen langs de weg.  In ongeveer drie uur rijd je naar Knysna.

Hier slaap je in een rustig gelegen guesthouse met fijne tuin en zwembad in de omgeving, net buiten het dorp. De winkels, restaurants en het levendige Waterfront liggen op een kwartiertje rijden. Knysna is een van de belangrijkste plaatsen op de Tuinroute. En dat is geen wonder, want alles ligt binnen handbereik. De stad zelf is weliswaar niet groot, maar zeker niet saai: er zijn gezellige bars, pubs en restaurantjes waar geregeld live muziek tot in de late uurtjes gespeeld wordt. Tijdens het juiste seizoen – van juli tot half november – heb je grote kans hier walvissen langs de kustlijn te spotten.

Mochten onze guesthouses in Knysna onverhoopt vol zitten, reserveren we een plek bij een van onze andere slaapplekken op de Tuinroute, op ongeveer een half uur rijden van Knysna.

Dag 13: Knysna – Oudtshoorn

Neem op doorreis een stukje van de Route 62 mee, een 850 kilometer lange scenic route dwars door de Kaap. Struisvogelhoofdstad Oudshoorn ligt halverwege deze route in het Karoogebied. Het is een uitgestrekt dorp vol brede lanen en historische gebouwen. Vertrek op tijd vanuit Knysna, want er is genoeg te doen om je dag mee te vullen. Bezoek bijvoorbeeld de nabijgelegen Cango-grotten of ga wandelen in het Swartbergpassgebied. En vergeet uiteraard de vele struisvogelboerderijen niet! Je slaapt in ons comfortabele guesthouse met zwembad, landelijk en rustig gelegen met verstrekkend uitzicht.

Dag 14: Oudtshoorn – Swellendam

Vandaag reis je door naar Swellendam, een van de oudste nederzettingen van Zuid-Afrika en dus een geschiedrijke plek. Het landschap verandert drastisch van een droge, woestijnachtige vlakte naar groen en heuvelachtig. Je waant je haast in Engeland! Je volgt de bekende Route 62 langs ruige bergen, weides vol struisvogels, vriendelijke dorpjes en glooiende wijngaarden. Eenmaal aangekomen in Swellendam met zijn brede, met eiken omzoomde straten en historische huizen, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Je slaapt hier vanavond in onze gezellige bed & breakfast, mooi gelegen tussen de bomen.

Dag 15 – 16: Wijnstreek

Het is vanaf Swellendam ongeveer een uur rijden naar hét wijngebied van Zuid-Afrika. Je slaapt in Stellenbosch, Paarl of Franschhoek, allemaal gelegen in het hart van de wijnstreek. In deze omgeving staan meer dan tweehonderd wijnhuizen. Druiven als Cabernet Sauvignon worden hier geteeld door wijnhuizen als Spier of Blauwklippen. Dit ga je zien én proeven. Op weg naar je guesthouse heb je alle tijd om Stellenbosch te verkennen. Dit is de op één na oudste stad van Zuid-Afrika en dat zie je terug in de originele gebouwen. Wandelend door het centrum zie je veel Kaap-Hollandse stijl, prima herkenbaar voor ons Nederlanders. Aan de Braak (het marktplein) ligt het Burgerhuis en het VOC-Kruithuis. Bezoek in Dorpsstreet de beroemde (en toegegeven, toeristische) Oom Samie se Winkel. Dit winkeltje uit grootmoeders tijd is al tweehonderd jaar hetzelfde. Je slaapt vanavond op ongeveer tien minuten rijden van het centrum. Het guesthouse tussen de wijnhuizen en je kijkt dan ook uit op heuvels vol druivenranken. Je komt hierdoor al goed in de sfeer voor de volgende dag. Kun je echt niet wachten, bezoek dan alvast het wijnhuis om de hoek.

Dag 17 – 20 Kaapstad en omgeving

Kaapstad, the Mother City, is de populairste en voor velen ook mooiste stad van Zuid-Afrika. Na slechts een uurtje rijden vanuit de wijnlanden kom je in een compleet andere wereld. Hier vind je een mix van een westerse en derde wereld, waar de luxe buitenwijken in schril contrast staan met de arme townships. Bezoek op eigen tempo de kleurig beschilderde wijk Bo Kaap of duik in de geschiedenis in District Six. Je hebt alle dagen vrij ter besteding. Beklim de Tafelberg, loop langs het Waterfront en rijd richting Kaap de Goede Hoop. Vervelen is bijna onmogelijk. Er hangt een bruisende sfeer waar alles kan en niets moet. Wil je Robbeneiland bezoeken, dan raden we je aan om je kaartjes van tevoren te boeken, want het eiland is bijzonder populair.

Op dag twintig ga je in de loop van de middag/avond naar de luchthaven, waar je de auto inlevert en naar huis terugvliegt. De meeste vluchten zijn nachtvluchten, waardoor je een dagje later weer landt op Europese bodem.

Nog even dit…
Paspoort, visum & inentingen:

 • Je hebt geen visum nodig voor een Zuid-Afrika vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Het paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.
 • Voor Zuid-Afrika wordt over het algemeen aangeraden om de vaccinaties DTP, Hepatitis A. Malaria komt op sommige plekken ook in het Kruger Park. Voor de laatste informatie kun je het beste zelf contact op nemen met een medische instantie met verstand van zaken. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl.
 • De rondreis is vijftien dagen, maar afhankelijk van je heenvlucht kan het ook veertien dagen zijn, als je een rechtstreekse KLM-vlucht hebt geboekt. Is dit het geval, dan kom je ’s avonds laat aan en slaap je de eerste nacht vlakbij de luchthaven. Je wordt hier met een transfer naartoe gebracht. Je Meet & Greet en aflevering van de huurauto vinden dan de volgende ochtend plaats.
 • Boek je zelf de vlucht, dan is het belangrijk om heen te vliegen op Johannesburg en terug vanuit Kaapstad. De binnenlandse vlucht van Johannesburg naar Kaapstad regelen wij voor je.

Ja, ik wil een vrijblijvende optie op deze reis

Laat onze bestemmingsexperts deze reis 48 uur voor je in vrijblijvende optie zetten.

Nog vragen?

Ik heb nog wat vragen en/of wil de rondreis naar wens laten aanpassen.

Kosten

Prijs per persoon

20 dagen (i.c.m. KLM) 21 dagen Auto
2 personen € 1758,- € 1758,- Renault Duster of vergelijkbaar
3 personen € 1617,- € 1617,- Renault Duster of vergelijkbaar
4 personen € 1583,- € 1583,- Toyota Rav of vergelijkbaar
5 personen € 1522,- € 1522,- Toyota Rav of vergelijkbaar
6 personen € 1575,- € 1575,- VW T5 of vergelijkbaar
 • 20/21 dagen
 • 2 personen = één tweepersoonskamer, 3 personen is één driepersoonskamer, 4 personen is twee tweepersoonskamers, 5 personen = één tweepersoonskamer en één driepersoonskamer, 6 personen = drie tweepersoonskamers

Inclusief

 • Bijzondere overnachtingen: persoonlijke guesthouses en een bed & breakfasts
 • Fietstocht door Soweto
 • Ponytrekking in Lesotho
 • Transport: 3 x transfer en huurauto

Exclusief

 • Internationale vlucht (1200,- per persoon)
 • Maaltijden naast het ontbijt en genoemde maaltijden
 • Fooien
 • Entreegelden
 • Reserveringskosten € 25,- p.p. (maximaal € 75,- per boeking)
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking