Zomeravonturen in Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika – 21 dagen

Reisduur 21 dagen
Reissom Klik hier voor een prijsoverzicht
Reisroute Johannesburg – Soweto – Golden Gate NP – Lesotho – Graaff Reinet – Addo – Tuinroute – Oudtshoorn – Swellendam – Wijnstreek – Kaapstad
Periode Juni – augustus
Aanvang Dagelijks met boeking minimaal twee werkdagen voor vertrek

 

Dag 1 – 2: Vlucht naar Johannesburg

Baie welkom in beeldskoon Suid Afrika. Na de vlucht zet je voet op Afrikaanse bodem. Je wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Al je reisdocumenten ontvang je van ons voorafgaand aan je vertrek digitaal per mail. Onze lokale vertegenwoordiger geeft je nog wat aanvullende tips en suggesties voor je reis en helpt je bij de formaliteiten. Stel gerust nog wat vragen. Zo ga je direct na aankomst goed geïnformeerd op pad. We regelen een transfer voor je naar het eerste verblijf..

 Dag 3: Ubuntu in Soweto

Na je eerste nacht in Zuid-Afrika word je met een transfer naar de Beverly Hills van Soweto gebracht. Gekleurde stenen huizen netjes naast elkaar, sommige met een tuin. Na een gastvrij welkom staan de fietsen klaar om Soweto te verkennen. Samen met een gids trap je door de straten van ’s werelds bekendste township. Je ziet traditionele shebeens en moderne rooftopbars met DJ. Rijd over de bekende Vilakazi street waar de huizen staan van 2 Nobelwinnaars (Nelson Mandela en Desmond Tutu). De laatste woont hier nog steeds.

Je slaapt in deze wijk in een bed & breakfast, uiterst vriendelijk en gastvrij. Zij hebben 4 gastverblijven aan hun huis. De nette kamers hebben allemaal een eigen badkamer. Klein maar fijn. Pal om de hoek vind je het centrum (één straat) van de wijk met gezellige restaurants, winkeltjes en bars. ‘s Avonds wandel je hier veilig naar toe voor je diner. Het restaurant op de hoek heeft een grote tuin waar alle tafels staan, een heerlijke plek.

Dag 4 – 5: Golden Gate

Voor een echte Soweto ervaring sta je vroeg op. Rond zonsopgang verlaten mannen en vrouwen hun huis voor een work out. Overal zie je groepjes vrouwen en mannen (snel) wandelen. Zelfs Desmond Tutu doet af en toe nog mee vanuit zijn huis in Soweto.

Na het ontbijt neem je afscheid van je gastvrouw en -heer en haal je de auto op om je reis te vervolgen richting Golden Gate National park. Golden Gate staat bekend om zijn prachtige panorama’s. Naast indrukwekkende zandsteenformaties vind je er uitgestrekte graslanden. Bovendien zijn er hier veel verschillende diersoorten, zoals jakhalzen, de zwarte arend, lammergieren en reebokken. Je verblijft in een houten cottage hoog in de bergen. Onderaan is een lodge met eigen faciliteiten. Wij raden je aan om voor aankomst in het Golden Gate National Park al boodschappen te doen in een van de grotere plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld  bingrediënten voor een smakelijke braai kopen, want de barbecue staat voor je klaar (kolen zijn niet aanwezig). Er is een kleine supermarkt bij de lodge voor wat lastminute dingen, maar stel je hier niet teveel van voor. Wij hebben gemerkt dat de schappen vaak leeg zijn.

Mocht ons verblijf in Golden Gate onverhoopt vol zitten, dan reserveren we een plek bij een van onze andere accommodaties in het mooie nabij gelegen plaatsje Clarens op ongeveer een half uur rijden van Golden Gate.

Dag 6: Golden Gate –  Lesotho

Vandaag rijd je via de grens bij Peka het voormalige thuisland Lesotho binnen. Lesotho ligt ingesloten door Zuid-Afrika en ligt in zijn geheel 1000 meter boven de zeespiegel en dankt daaraan de naam ‘Kingdom in the Sky’. Lesotho bestaat voornamelijk uit het Malotigebergte.

Je verblijft in het westelijke deel van Lesotho. Dit deel van het land wordt met zijn dorpjes en watervallen ook wel de Valley of Paradise genoemd. Je verblijft in een gezellige lodge, waar vandaan je kennis maakt met de natuur en cultuur van het land.

Dag 7: Lesotho

Vandaag rijd je via de grens bij Peka het voormalige thuisland Lesotho binnen. Lesotho ligt ingesloten door Zuid-Afrika en ligt in zijn geheel 1000 meter boven de zeespiegel en dankt daaraan de naam ‘Kingdom in the Sky’. Lesotho bestaat voornamelijk uit het Malotigebergte.

Je verblijft in het westelijke deel van Lesotho. Dit deel van het land wordt met zijn dorpjes en watervallen ook wel de Valley of Paradise genoemd. Je verblijft in een gezellige lodge, waar vandaan je kennis maakt met de natuur en cultuur van het land.

Dag 8: Lesotho – Aliwal North

Na twee dagen Lesotho neem je afscheid van dit kleine koninkrijk. Daarna maak je een tussenstop in Aliwal North, een leuk plaatsje aan de oever van de Oranje Rivier. Een goede overnachtingsplek om de, anders te lange, afstand te overbruggen. Vanuit je lodge in Aliwal North heb je uitzicht over de rivier en kun je genieten van de groene en rustige omgeving. De lodge wordt omringd door een tuin met groene gazons en inheemse bomen. Tevens is er een veranda met uitzicht op het water. Een lekker plekje om met een boekje te ontspannen. Heb je zin in wat actievers, dan kun je hier ook raften, mountainbiken of hiken.

Dag 9: Aliwal North – Graaff Reinet

Vandaag reis je door naar Graaff-Reinet. Deze plaats ligt in een vruchtbare vallei van de Sundays River, midden in de barre, droge Karoo. Het is een van de meest historische plaatsjes van Zuid-Afrika. Het ademt nog steeds de sfeer van de settlers van toen. Er zijn meer monumenten dan waar ook in Zuid-Afrika. De straten zijn erg breed, zodat je er vroeger een volgeladen ossewagen makkelijk kon keren. Vanuit Graaff-Reinet kun je naar het Karoo Nature Reserve waar je nog fossielen van prehistorische dieren aantreft. De bekende ‘Valley of Desolation’ ligt op circa 15 kilometer van het stadje. Hier rijzen 120 meter hoge doloriet-stenen pilaren omhoog. Je slaapt in een knusse guesthouse in Graaff-Reinet of een half uurtje verderop in een in oude glorie herstelde schapenboerderij vlakbij het dorpje Nieu Bethesda.

Dag 10: Graaff Reinet – Addo

Je rijdt vandaag in een ongeveer 3 uur via het binnenland naar Addo Elephant National Park. Hier verblijf je in een kleinschalig guesthouse buiten het park in tegenstelling tot het grote restcamp in het park. Je slaapt in een comfortabele lodge of een verzorgde Afrikaanse hut met rieten dak (rondavel) tussen de sinaasappelbomen. Je kunt relaxen in de landelijke tuin of in het ruime zwembad. Het stadje is een typisch Afrikaans dorp met een local community, een politiebureau en een paar boerderijen. Er is niet veel te beleven, maar je bent hier dan ook voor de safari.

 

Dag 11: Safari in Addo

Voor een echte safaridag ga je vroeg uit de veren. Het park opent bij zonsopgang omdat de dieren dan het meest actief zijn. Neem voldoende drinken mee voor onderweg en vergeet je camera en verrekijker niet. Addo Elephant Park is in 1931 gesticht om de olifanten in de omgeving te redden. Met succes want er leven nu meer dan 600 olifanten. Grote kans dus dat je oog in oog met deze reuzen komt. Naast de olifant leeft de hele Big 5 in het park, dus speur naar de leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. Over redelijke zandwegen struin je de bush af naar wild. Naast de grote dieren zie je ook antilopen, zebra’s en wildzwijnen. De dieren zijn gewend aan de auto’s en zijn niet schuw. Hierdoor is de kans groot dat je veel dieren ziet. Als je maag ’s middags begint te knorren, rijd dan naar het rest camp voor een lunch in het restaurant. Je hebt dan nog een hele middag om verder te speuren. Het park is groot genoeg, dus je zal zeker geen rondjes rijden. Neem ook een kijkje bij de waterholes, hier zoeken de dieren vaak verkoeling tussen de middag.

 

Dag 12: Addo – Knysna

Als je vanuit Addo vertrekt, zie je het landschap al snel veranderen. Je reist richting de Tuinroute. Onderweg rijd je werkelijk door de tuinen van Afrika: groene bossen, diepe bergkloven, slingerwegen pal langs bergwanden en gekleurde bloemen langs de weg.  In ongeveer 3 uur rijd je naar het Knysna.

Je verblijft vervolgens in een rustig gelegen guesthouse met fijne tuin en zwembad in de omgeving van Knysna. De winkels, restaurants en het levendige Waterfront liggen op ongeveer 15 minuten rijden. Knysna is een van de belangrijkste plaatsjes op de Tuinroute. Geen wonder, want je hebt van hieruit alles binnen handbereik. Het stadje zelf is niet groot maar zeker niet saai: er zijn leuke bars, pubs en restaurantjes, waar regelmatig live muziek tot in de late uurtjes is. Tijdens het seizoen, wat loopt van juli tot half november, heb je grote kans hier walvissen langs de kustlijn te spotten.

Mochten onze guesthouses in Knysna onverhoopt vol zitten, dan reserveren we een plek bij een van onze andere accommodaties op de tuinroute op ongeveer een half uur rijden van Knysna.

Dag 13: Knysna – Oudtshoorn

Neem op doorreis een stukje van de Route 62 mee, een 850 km. lange scenic route dwars door de Kaap. Oudshoorn ligt in het midden van deze route, in het Karoo gebied en is bovendien dé “struisvogelhoofdstad”. Oudtshoorn is een uitgestrekt dorpje met brede lanen en historische gebouwen. Vertrek op tijd want er is genoeg te doen om je dag mee te vullen; bezoek bijvoorbeeld de vlakbij gelegen Cango Grotten. Of ga wandelen in het Swartbergpass gebied. Vergeet uiteraard de vele struisvogelboerderijen niet. Je slaapt in ons comfortabele guesthouse met zwembad, landelijk en rustig gelegen met verstrekkend uitzicht. Neem op doorreis een stukje van de Route 62 mee, een 850 km lange scenic route dwars door de Kaap.

waarbij je langzaam omhoog klimt via rotsachtige paden (met normale conditie prima te doen). Beneden in zee spelen robben, de naam Robberg National Park moet ergens vandaan komen tenslotte…

Dag 14: Oudtshoorn – Swellendam

Vandaag reis je door naar Swellendam, een van de oudste nederzettingen van Zuid-Afrika, een plek vol met geschiedenis dus. Het landschap verandert drastisch van een droge woestijnachtige vlakte naar groen en heuvelachtig. Je waant je haast in Engeland. Je volgt de bekende Route 62 langs ruige bergen, weides met struisvogels, vriendelijke dorpjes en glooiende wijngaarden. Eenmaal aangekomen in Swellendam met zijn brede, met eiken omzoomde straten en historische huizen, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Je slaapt hier vanavond in ons gezellige bed & breakfast, mooi gelegen tussen de bomen.

Dag 15 – 16: Wijnstreek

Het is ongeveer een uur rijden naar hét wijngebied van Zuid-Afrika. Je slaapt in Stellenbosch, Paarl of Franschhoek. Allemaal gelegen in het hart van de wijnstreek. In deze omgeving zijn meer dan tweehonderd wijnhuizen gebouwd. Wijnen van druiven als Cabernet Sauvignon worden hier gemaakt bij wijnhuizen als Spier of Blauwklippen. Dit ga je  zien én proeven. Op weg naar je guesthouse heb je alle tijd om Stellenbosch te bekijken. Dit is de op één na oudste stad van Zuid-Afrika en dat zie je terug in de originele gebouwen. Wandelend door het centrum zie je veel Kaap-Hollandse stijl, herkenbaar voor ons Nederlanders. Aan de Braak (het marktplein) ligt het Burgerhuis en het VOC-Kruithuis. Bezoek in Dorpsstreet de beroemde (en  toeristische) Oom Samie se Winkel. Dit winkeltje uit grootmoederstijd is al tweehonderd jaar hetzelfde. Je slaapt vanavond op ongeveer tien minuten rijden van het centrum. Het guesthouse ligt te midden van de wijnhuizen en je kijkt uit op de heuvels vol druivenranken. Je komt hierdoor al goed in de sfeer voor de volgende dag. Kun je echt niet wachten, bezoek dan alvast het wijnhuis om de hoek.

Dag 17 – 20 Kaapstad en omgeving

Kaapstad, the Mother City, is voor velen de mooiste maar in elk geval de meest bezochte stad van Zuid-Afrika. Na een uurtje rijden vanuit de wijnlanden kom je in een compleet andere wereld. Hier vind je een mix van westerse en derde Wereld, met luxe buitenwijken maar ook armoede in de townships. Bezoek op eigen tempo de kleurig beschilderde wijk Bo Kaap of duik in de geschiedenis bij District Six. Je hebt alle dagen vrij ter besteding. Beklim de Tafelberg, loop langs het Waterfront en rijd richting Kaap de Goede Hoop. Vervelen is bijna onmogelijk. Er hangt een bruisende sfeer van ‘alles kan, niets moet’. Wil je Robbeneiland bezoeken, dan raden we je wegens grote populariteit aan om je kaartjes van tevoren te boeken.

Op dag 20 ga je in de loop van de middag/avond naar de luchthaven, waar je de auto inlevert en naar huis terugvliegt. De meeste vluchten zijn een nachtvlucht, waardoor je een dagje later landt op Europese bodem.

Ja, ik wil deze reis boeken!

Boek jouw zomeravontuur in onderstaande zeven stappen.

Stuur mij a.u.b. een vluchtvoorstel

Ik wil eerst een voorstel voor bijpassende vliegtickets ontvangen van Riksja.

Help, ik heb nog wat vragen ...

Ik heb nog wat vragen en/of wil de rondreis laten aanpassen op mijn voorkeuren.

Kosten

Prijs per persoon

20 dagen (i.c.m. KLM) 21 dagen Auto
2 personen € 1814,- € 1814,- Renault Duster of vergelijkbaar
3 personen € 1663,- € 1663,- Renault Duster of vergelijkbaar
4 personen € 1615,- € 1615,- Toyota Rav of vergelijkbaar
5 personen € 1554,- € 1554,- Toyota Rav of vergelijkbaar
6 personen € 1599,- € 1599,- VW T5 of vergelijkbaar
  • 20/21 dagen
  • 2 personen = tweepersoonskamer, 3 personen is driepersoonskamer, 4 personen is tweepersoonskamers, 5 personen = tweepersoonskamer en driepersoonskamer, 6 personen = 3 tweepersoonskamers

Inclusief

Overnachtingen 19 nachten in afwisselende accommodaties, zoals persoonlijke guesthouses en een bed & breakfast in Soweto.
Excursies Fietstocht door Soweto, Pony trekking in Lesotho
Transport 3 x transfer en huurauto
Maaltijden 16x ontbijt, 1x lunch.

Exclusief

  • Internationale vlucht
  • Maaltijden naast het ontbijt en genoemde maaltijden
  • Fooien
  • Entreegelden
  • Reserveringskosten € 25,- p.p. (maximaal € 75,- per boeking)
  • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking