Naar boven

amazone-regenwoud-peru

Peru in 3 weken

rondreis

  • Reisduur:
    17 dagen / 16 nachten, aanvang dagelijks
  • Reisschema:
    Lima - Huacachina - Arequipa - Colca Canyon - Cusco - Inca jungle trail met Machu Picchu - Puerto Maldonado - Tambopata National Park
  • Reissom:
    € 2.578,- p.p. bij 2 personen
  • Inclusief o.a..:
    condors in Colca Canyon, actieve Inca trail, Machu Picchu met gids, excursies en maaltijden in jungle
  • Vluchten:
    apart bij te boeken
✓ Veel afwisseling in drie weken

✓ sfeervolle steden Arequipa en Cusco

✓ condors spotten in de Colca Canyon

✓ fietsend en wandelend naar Machu Picchu

✓ sluit af in het Amazoneregenwoud en verblijf in een open jungle lodge
Decorative torn edge

Dag 1 – Amsterdam – Lima

Natuurlijk word je na je lange vlucht in de aankomsthal opgewacht en naar je hotel gebracht. De meeste van onze reizigers verblijven in de wijk Miraflores, op ongeveer een half uur rijden van de luchthaven. Dit is een groene buitenwijk aan de kust met verspreid liggende hotels, bars en restaurantjes.

Er zijn een paar drukke winkelstraten maar het is allemaal heel overzichtelijk, ideaal voor een kort verblijf. Onze hotels hier zijn posadas, typisch Peruaanse accommodaties, uitgekozen op sfeer en ligging. ’s Avonds kun je gaan eten bij restaurant Las Tejas, op loopafstand van je hotel. De ceviche kost ca. US$ 8,50 en is een goede introductie van een wellicht niet zo bekend, culinair Peru.

Wanneer je iemand spreekt die in Lima is geweest, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt omdat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die als het ware vanaf de Pacifische oceaan een tijd over de zuidkust van Peru blijft kleven. Toch kun je in Lima echt wel een leuke tijd beleven, je bent per slot van rekening in Latijns Amerika, het meest swingende werelddeel!

Decorative torn edge

Dag 2 – Food tour door Lima

Wanneer je iemand spreekt die een reis naar Peru heeft gemaakt, zul je vaak te horen krijgen dat Lima een wat troosteloze indruk maakte. Dit komt omdat de stad een groot deel van het jaar in een mist hangt die vanaf de Stille Oceaan komt aanwaaien. Toch kun je in Lima echt wel een leuke dag beleven. Maar zoals overal geldt: je moet de leuke plekken weten te vinden. Daarom neemt onze lokale gids je vandaag mee naar het centrum van de stad. Hij laat je de highlights zien en geeft informatie die je niet gemakkelijk kunt terugvinden in een reisgids.

’s Ochtends bezoek je eerste een markt waar je verschillende fruitsoorten proeft, cocabladeren kauwt en leert over de vele soorten aardappelen en quinoa. Daarna vertrek je met een lokale bus naar het centrum van Lima. Omdat deze bus een eigen busbaan heeft, is het een ideaal vervoersmiddel om relatief snel naar het centrum te reizen. Hier proef je een populair gebakje en krijg je in het Chocomuseum uitgelegd hoe ze van cacaobonen chocola maken. Je sluit de tour af in een van de oudste bars van de stad met een verfrissend glas Chica Morada, gemaakt van paarse mais.

Decorative torn edge

De res van de dag is ter vrije besteding. Rond het statige Plaza de Armas ligt het presidentieel paleis en het stadhuis. We brachten ook een bezoekje aan de Cathedral van San Francisco. Hier liggen 25.000 mensen begraven in catacomben onder de kathedraal. De overblijfselen behoren voornamelijk toe aan monniken, priesters en nonnen die in het aanliggende klooster woonden en de botten liggen allemaal netjes soort per soort gesorteerd. Je kunt de catacomben in met een gids, het klooster is ondertussen een museum geworden. Er hangen zelfs kunstwerken van Rubens.

Decorative torn edge

Dag 3 – Lima – Paracas

Reistijd: circa 4 uur

‘s Morgens heb je nog vrij in Lima. Rond het middaguur word je bij je hotel opgehaald en naar het busstation gebracht, zodat je niet in de drukke terminal hoeft te zoeken waar je bus vertrekt. Een Royal Class bus brengt je in ongeveer vier uur naar Ica. Je zult merken dat het reizen per bus snel went en comfortabel is, met fijne stoelen, een toilet en airco. De weg loopt parallel aan de kust waar een groot deel van het jaar de garúa, een typisch Peruaanse mist hangt. Als deze optrekt zie je dat de zeewind de rotsen heeft afgesleten tot een droge woestenij met maar weinig begroeiing.

Bij aankomst in het vissersplaatsje Paracas neem je een taxi naar je hotel wat op een paar honderd meter van het stadsstrandje verwijderd is. De comfortabele kamers liggen verdeeld over verschillende bungalows in de tuin. Paracas is een kleine, maar populaire badplaats. In het weekend en rond de feestdagen kan het er druk zijn. Wij raden je aan om er ceviche te eten, een lokale specialiteit van vis gegaard in citroensap.  Je hebt de middag om rond te struinen door het plaatsje en nog een beetje te wennen aan het Peruaanse ritme.

Decorative torn edge

Dag 4 – Excursie Islas Ballestas – Huacachina

Na het ontbijt neem je een taxi naar de haven. Hier vertrekken de boten met gids voor de ochtendexcursie naar het Reserva Nacional de las Islas Ballestas. Deze eilanden zijn bijzonder door hun uitgesleten rotsformaties (ballesta betekent ‘boog’) maar je gaat er vooral naartoe vanwege het spectaculaire dierenleven.

De boottocht duurt zo’n drie kwartier. Onderweg kom je eerst langs een reusachtige, in de rotsen uitgekerfde afbeelding van een kandelaar – een indrukwekkend voorproefje op de tekeningen die je eventueel later nog bij Nazca vanuit de lucht kan zien. Als je na een half uur de Ballestas eilanden nadert, hoor je al van verre het geblaf van de zeehonden en de onmiskenbaar zure geur vertelt je daarna vanzelf wanneer je écht in de buurt bent! ’s Middags reis je met de bus naar Ica waar je zelf een taxi neemt naar de Oase van Huacachina. Hier overnacht je in een heerlijk ‘getting-away-from-it-all’ hotel met zwembad.

Decorative torn edge

Dag 5 – Huacachina – Ica – Arequipa

Reistijd: circa 8 uur

Er zijn verschillende leuke manieren om de dag in te vullen. De bekendste wijnhuizen van Peru liggen hier. Per taxi kun je zelf de haciënda’s bezoeken om de Peruaanse wijnen te proberen. Je kunt ook bij de oase blijven en bijvoorbeeld gaan wandelen langs de lagune of uitrusten bij het zwembad van je hotel. Actiezoekers kunnen een buggy-rit boeken waarbij je over de duinen rondom Huacachina scheurt. Je kunt er ook gaan zandsurfen, een aparte ervaring, ook voor beginners.

Om 19:00 uur wordt het tijd een ’tico-taxi’ te regelen voor het vervoer terug naar het busstation van Ica (circa US $ 1,-). Om 20:00 uur vertrek je vanuit Ica met de gereserveerde Royal Class nachtbus naar Arequipa. We reserveren op deze bus goede stoelen die je kunt omvormen tot bed.

Decorative torn edge

Dag 6 – Aankomst in Arequipa

Als je ’s morgens rond de klok van zes uur aankomt, staan er genoeg taxi’s te wachten die je naar het hotel kunnen brengen. Je slaapt in een hosteria met romantische bloementuin en uitzicht op de omliggende vulkanen. Het lijkt wel altijd lente in de Peruaanse stad Arequipa. Gelegen op 2300 meter schijnt de zon er bijna altijd en de temperatuur overdag ligt tussen de 20° en 25°C. Dat maakt het al een aangename tussenstop om te wennen aan de hoogte voordat je echt de Andesbergen ingaat. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is het klooster van Santa Catalina: een stad in een stad. Je loopt door een labyrint van nauwe, kronkelige straatjes met hoge, rode of blauwe, muren en kleine binnenplaatsjes. De rest van de dag ben je vrij om de stad een beetje te verkennen. Het klooster bezoek je het beste in de namiddag, bij een laagstaande zon (goed voor prachtige foto’s).

Decorative torn edge

Dag 7 – Arequipa, stadswandeling

Omdat er veel te zien is in de stad, hebben we een informatieboekje samengesteld met verschillende stadswandelingen. Zo is er een culturele route of een wandeling waarbij je iets meer meerkrijgt van het dagelijkse leven.

Welke route je ook kiest, stap zeker binnen bij het Santa Catalina klooster. Je loopt er door een labyrint van kronkelige straatjes met hoge rode, blauwe of witte muren. Er zijn kleine binnenplaatsjes, gebedsruimtes en bloementuinen die keurig bijgehouden worden door de nonnen die nog steeds in het klooster wonen.

Decorative torn edge

Dag 8 – Arequipa – Chivay (Colca Canyon)

Reistijd: circa 5 uur

Al heel vroeg word je opgehaald voor de vijf uur durende rit dwars over de Altiplano naar Chivay. De eerste paar uur kun je nog dommelend doorbrengen. Dan zul je merken dat de bus behoorlijk stijgt en de vlaktes om je heen steeds weidser en indrukwekkender worden. Je doorkruist het nationale reservaat Salinas y Aguada Blanca, waar je lama’s, alpaca’s en vicuña’s ziet grazen. Op het hoogste punt, een 4910 meter hoge bergpas, kun je je benen even strekken en een coca thee te drinken. Hier merk je ook goed welke invloed het hoogteverschil op je ademhaling heeft.

Bij aankomst in Chivay ga je in het dorp op zoek naar een restaurant voor de lunch. Badder in de namiddag in de warme bronnen van La Calera, met uitzicht op de bergtoppen. Na een indrukwekkende dag kruip je ’s avonds weer op tijd onder de wol.

 

Decorative torn edge

Dag 9 – Chivay – Cruz del Condor – Arequipa

Reistijd: circa 6 uur

’s Morgens vertrek je weer vroeg naar het uitzichtpunt Cruz del Condor. Onderweg lopen koeien en ezels op de weg en in de dorpjes zie je boerinnen lopen in hun typische kleurrijke kleding. Cruz del Condor is het diepste punt van de Colca canyon. Met 3200 meter diepte vergelijkbaar met de Grand Canyon. Hier leeft de Andes Condor. Je moet geduld en beetje geluk hebben, maar op een rots in de zon met een petje op en een verrekijker in de hand, kun je ze vaak vlak langs je zien vliegen.

Je rijdt de spectaculaire route langs de terrassenvallei terug richting Chivay. Na iedere bocht maakt het uitzicht weer indruk. Je luncht dan nog één keer in Chivay en bereidt je voor op de reis van vijf uur over de Altiplano terug. Aan het eind van de dag kom je aan in Arequipa en word je afgezet bij je hotel, waar je nogmaals overnacht. Liever gelijk al op doorreis, dan kun je vanavond de nachtbus naar Cusco voor je reserveren. Laat dit ons dan weten.

Decorative torn edge

Dag 10 – 11 Arequipa – Cusco

Reistijd: circa 6 uur

Je hebt vandaag nog een volle dag ter vrije besteding in Arequipa. Geen straf in deze sfeervolle stad denken wij zo. Slenter op je gemakje door de sfeervolle straten en bezoek het museum wat je eerder nog niet hebt kunnen bezoeken. Liever iets actiefs doen? We kunnen hier optioneel een raftexcursie voor je reserveren. Na het diner reis je op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met de ’trici-taxi’, naar het busstation waar om 20.00 uur de comfortabele expres bus naar Cusco vertrekt. De bus doet er ongeveer tien uur over. De volgende ochtend word je op het busstation in Cusco opgewacht en naar je posada gebracht. Deze ligt in de volkswijk San Blas, een artistiek wijkje vol kunstnijverheidswinkeltjes en is een klein, typisch Peruaans hotel in de 3- sterren categorie met tuintje of patio en een gezellige ontbijtruimte. We hebben het vooral uitgekozen op sfeer. Je kamer is netjes en modern en heeft uiteraard eigen douche en toilet.

De bezienswaardigheden van Cusco en de Plaza de Armas liggen op ongeveer 15 minuten lopen, down hill. (steile straatjes hier) Ga je terug, neem dan voor een euro gewoon een van de overal aanwezige taxi’s, schaam je niet: de stad ligt op 3300 meter!

Decorative torn edge

Dag 12 – Cusco, vrij verblijf

Hét draaipunt van Cusco is de Plaza de Armas, een van de mooiste van Peru. Ga zeker even op een bankje zitten op het plein of wat drinken in één van de restaurants met een balkon met uitzicht op het plein om van de bedrijvigheid te genieten. In de straatjes erom heen kun je prima winkelen en restaurantjes zijn er volop. De wijk San Blas ligt ongeveer vijf minuten per taxi heuvelopwaarts van de Plaza de Armas.

Het leuke van San Blas is dat het nog wat meer een woonwijk en minder een toeristenwijk is. In de smalle straatjes, waar net een Daewoo taxi doorheen kan, kom je verrassende doorkijkjes tegen, cafeetjes en traditionele restaurantjes. Van verkeerslawaai heb je dan ook geen last.

Decorative torn edge

Zeker de moeite, en een goede voorproef op het hoogtepunt Machu Picchu, is een bezoek aan de ruïnes Saqsaywamán. Een wandeling hier naar toe is goed te doen, ongeveer een uur klimmend de berg op. Vanaf de Plaza de Armes ga je de zijstraat Suecia in, vanaf hier omhoog richting het Christusbeeld dat over de stad Cusco uitkijkt.

De immense rotsblokken waarmee ze dit fort hebben gebouwd is indrukwekkend, zo perfect valt alles in elkaar. Je kan je niet voorstellen hoe de Inca’s dit gebouwd hebben, zeker niet als je je realiseert dat er slechts 20% van het originele fort is overgebleven. De rest is verwoest door de Spanjaarden, die van de grote stenen hun eigen huizen lieten bouwen in het centrum.

Terug naar het centrum kan lopend of neem een collectivo naar de andere, kleinere ruïnes zoals Q’enqo, Pukapukara en Tambomachay. Tevens rijden er taxi’s rond die je terug naar Cusco kunnen brengen voor een paar Soles. Schaam je niet, je zit op 3400 meter, dus helemaal niet gek het even rustig aan te doen.

Decorative torn edge

Dag 13 – Cusco – Santa Maria

Vandaag vertrekje in een kleine groep met andere reizigers richting de heilige vallei. Daar ontbijt je, waarna je in drie uur naar de Malaga pass rijdt. Op 43oo meter hoogte stap je daar op een mountainbike en daal je in drie uur zo’n 2000 meter en passeer je dorpjes, fruitplantages en rivieren. Vanuit het plaatsje Huamanmarca, waar je de tocht eindigt, is het dan nog 30 minuten rijden naar het eindpunt van vandaag, Santa Maria. Waar ’s ochtends de frisse Andes wind nog door je haren waait, eindig je hier in de vochtige warmte van de jungle. De liefhebber kan ’s middags (voor ongeveer USD 35 p.p.) een twee uur durende rafttocht maken op de Urumbamba rivier. Je overnacht in een eenvoudig maar goede slaapplek met privé voorzieningen, gerund door een lokale familie.

Decorative torn edge

Dag 14 – van Santa Maria naar Santa Teresa

Na het ontbijt begin je aan de wandeling van vandaag. Onderweg zie je koffie, cacao en coca plantages, boomgaarden, vele soorten bloemen en planten zoals orchideeën, maar ook vogels. Je gids laat ze je zien en vertelt je erover. Je bezoekt een lokale familie om je waterfles bij te vullen en kunt hier ook wat fruit proeven. Je vervolgt de wandeling over een origineel Inca pad richting Machu Picchu. Je gids vertelt je hier meer over de geschiedenis van de Inca’s. Na een mooi uitzichtpunt op een canyon, wandel je naar het dorpje Quellomayo, waar je stopt voor de lunch en even kunt bijkomen in een van de hangmatten. Het is dan nog ongeveer twee uur wandelen naar de warmwaterbronnen van Cocalmayo. Ontspan je spieren in het water van natuurlijke bronnen, voordat je verder wandelt naar Santa Teresa, eindpunt van vandaag. Je overnacht hier weer in een eenvoudig familie hotel.

Decorative torn edge

Dag 15 – Santa Teresa- Aguas Calientes

Heb je door het fietsen en raften de smaak te pakken gekregen en ben je wel weer toe aan een nieuwe adrenaline kick, dan kun je vanmorgen gaan ziplinen. Zoef tussen twee bergwanden en geniet (als je je ogen open durft te houden natuurlijk) van het weidse uitzicht. Voor ongeveer 35 USD p.p. kun je dit ter plaatse regelen. Sla je het ziplinen over, dan wandel je in drie uur door een vallei naar Hydroelectrica, het einde van de spoorlijn die reizigers van Cusco naar Aguas Calientes brengt. Hier komt de groep weer samen en wordt gestopt voor de lunch. De laatste drie uur wandel je langs de rails richting Aguas Calientes. Je wandelt in een tropische omgeving en komt onderweg een rivier tegen. De immense bergwanden om je heen zijn van de Machu Picchu en Huayna Picchu bergen. Met een beetje mazzel kun je in de verte een astronomische zonnewijzer zien die gebruikt werd door de Inca’s en een citadel van Machu Picchu.
’s Avonds is er een luxe diner en heb je de tijd om het dorpje te verkennen. Dan vroeg je bed in, want morgenvroeg vertrek je naar het hoogtepunt van je reis, wereldwonder Machu Picchu.

Decorative torn edge

Dag 16 – Bezoek aan Machu Picchu

Al vroeg in de ochtend kun je op pad om de 1500 treden te beklimmen richting de ingang van Machu Picchu. Je doet hier ongeveer een uur over. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kun je in het dorp een kaartje kopen voor de bus die je in 25 minuten naar de entreepoorten brengt. Wij proberen een vroege entreeticket te regelen zodat je de zon langzaam ziet opkomen achter de bergtoppen waardoor de mist optrekt en de stad verschijnt. Je gids vertelt je in alles over de geschiedenis en de verschillende bouwwerken die er zij. De de Spanjaarden hebben tijdens hun veroveringen in Latijns Amerika, Machu Picchu nooit gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad. Hoeveel plaatjes je al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft bijzonder om tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers door te lopen. In de middag vertrekt de trein en tegen de avond stapt je uit in Poroy, het eindpunt van de trein. Vanaf daar regel je gemakkelijk een taxi naar Cuscom, waar je nog een laatste nacht verblijft in een fijne posada.

Decorative torn edge

Dag 17 – Cusco – Puerto Maldonado – Tambopata Reservaat

Reistijd: circa 3 uur (waarvan 1 uur per vliegtuig)

Op eigen gelegenheid naar de luchthaven van Cusco voor je vlucht naar Puerto Maldonado. Dit is een levendige tropische grensstad en de uitvalsbasis voor de tours de jungle. Na je aankomst op de airstrip wordt je naar de haven gebracht. Hier aangekomen krijg je een lekkere lunch geserveerd alvorens aan de boottocht te beginnen per gemotoriseerde kano de jungle in. De boottocht is alleen al een avontuur, onderweg kun je al heel wat dieren zien, zoals schildpadden die op omgevallen boomstronken liggen te luieren in de zon en allerlei tropische vogels.

Na een tijdje gevaren te hebben legt de legt de kano aan langs de rand van de rivier bij een houten trap die leidt naar een goed onderhouden pad naar je verblijf voor de komende dagen.

Decorative torn edge

Gebouwd uit dezelfde materialen en met dezelfde technieken als de lokale gemeenschap gebruikt, is je lodge inmiddels ook in handen van de bewoners van de gemeenschap en alle opbrengsten gaan naar de families in het dorp, of worden gebruikt voor de bouw van scholen, huizen of boten.

Je junglelodge beschikt over zo’n 15-20 kamers en is gebouwd aan de oever, helemaal van hout en lokale materialen als hout, klei en riet. Er is een receptie, bar, ruime eetzaal en verschillende overdekte ruimtes. De kamers zijn open, de bedden zijn van hout en natuurlijk voorzien van een muggennet. Verder beschikken de kamers onder meer over douche en toilet. Er is echter alleen koud water. Je kamer heeft geen deuren en ramen maar een gordijn en vanuit je kamer kijk je zo de Amazone in, met letterlijk de jungle aan je voeten.

’s Avonds kun je op de veranda genieten van de junglegeluiden in de gitzwarte, met sterren bezaaide nacht of wegdromen bij het uitzicht over het meer.

Decorative torn edge

Dag 18 & 19 – Tambopata Reservaat

Voorbeeld dagindeling:
Vroeg op voor het kleurrijke spektakel van de vogels die komen ‘kleipikken’. Iedere dag komen papegaaien van verschillende grootte en ras naar de vier meter hoge muur en ruziën over voorkeurplekjes bij de lekkerste klei, een vitaal onderdeel van hun dieet. Vanuit een beschut plekje heb je goed uitzicht op de kleiwand en kun je grote groepen kleine parkieten en grotere ara’s spotten.

Je maakt in een kleine groep van maximaal acht personen een wandeling door de jungle. De native guide weet van alles te vertellen over de flora en fauna van het regenwoud. Je leert er niet alleen over alle (zoog)dieren en vogelsoorten die hier voorkomen, maar bijvoorbeeld ook over de medicinale werking van planten en bomen.

Decorative torn edge

Voor de lunch kom je terug in de lodge en daarna heb je een uurtje siësta. In de lodgetuinen kun je toekans, ara’s en kolibries zien.

’s Middags maak je met de gids een kanotocht over het Tres Chimbadas Lake om kaaimannen, reuzenotters, schildpadden en andere dieren te spotten die vooral langs het water leven. Hierna gooi je een hengeltje uit en wie weet sla je wel een piraña aan de haak. Op de terugweg naar de lodge bezoek je nog een verlaten ‘slash and burn’ farm om te zien hoe hier het land bewerkt wordt.

’s Avonds mag je in de lodge ontspannen maar je kunt ook meegaan op de nightwalk de jungle in op zoek naar amfibieën (slangen, hagedissen en kikkers) en insecten zoals vogelspinnen, krekels en sprinkhanen.

Decorative torn edge

Dag 20 – Tambopata – Lima

Reistijd: circa 4 uur (waarvan 1,5 uur per vliegtuig)

Vandaag vaar je na een vroeg ontbijt terug over de Madre de Dios naar Puerto Maldonado waar je nog ’s ochtends op de luchthaven aankomt voor de terugvlucht naar Lima.

In Lima heb je nog een laatste overnachting, voordat je weer naar huis vliegt. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een van de leuke artesania (handwerk) markten in Miraflores te bezoeken.

Decorative torn edge

Dag 21 – 22 – Lima – Amsterdam


Je hebt ’s ochtends nog de tijd om te struinen door Miraflores. Je kunt bijvoorbeeld naar Larcomar, een groot en modern winkelcentrum direct aan het strand van Lima waar het altijd gezellig is. In de loop van de middag neem je een taxi naar de luchthaven van Lima waar je op de vlucht naar Europa stapt. De volgende ochtend kom je hier aan.

Decorative torn edge
torn-edge

Peru in 3 weken

Onze slaapplekken

background-pattern