Zwanger naar Thailand

blog

Je hebt een vakantie gepland naar Thailand, maar komt er opeens achter dat je zwanger bent. Of je weet al even dat je zwanger bent en je hebt bedacht dat je er graag nog even tussenuit wilt voor je in de hectiek van de kraamtijd stapt. Zwanger een verre reis maken, is dat wel verantwoord? Jazeker, dat kan heel goed. Als je er van tevoren maar goed over nadenkt en de juiste voorbereidingen treft. Toen ik zelf zwanger was vond ik het juist fijn om lekker even naar de exotische zon te kunnen. Ontspannen is heel goed voor een zwanger lichaam en waar doe je dat nu beter dan op vakantie?
Geschreven op
maandag 11 februari
Geschreven door
Tessa Vermij
Delen op social media

Hoe ver ben je?

Hoe het reizen je zal vergaan, hangt ook af van hoe ver je bent in je zwangerschap. Zit je in je eerste trimester, dan zit je buik nog niet in de weg, wat met name tijdens de internationale vlucht erg fijn is. Minder fijn is dat je last kunt krijgen van misselijkheid en vermoeidheid, dus houd daar alvast rekening mee in de planning: deinende boottochten zijn niet prettig als je al misselijk bent en ben je extra moe, dan kun je beter een laag reistempo aanhouden. Reis je in het tweede trimester, dan zijn de meeste kwaaltjes gelukkig weer voorbij, maar kan je buik ongemakkelijk in de weg zitten tijdens het vervoer. Ook houden sommige vrouwen in deze fase meer vocht vast, wat versterkt wordt door een warm klimaat. Reizen naar Thailand aan het eind van je derde trimester is geen optie, want vanaf 34 weken laten de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer vliegen. Zelf wil je waarschijnlijk ook niet zo graag in een vliegtuig bevallen, toch?

Wat is leuk in Thailand?

thailand zwanger

Bangkok is druk en chaotisch, maar kan prima, als je het rustig aan doet. Je kunt er voor kiezen om minder te lopen, en je vooral te laten vervoeren: in een taxi, per tuktuk of heel relaxed in een traditionele longtailboot op de rivier. En kies voor een fijn hotel, want je zult een dag in de stad wellicht willen onderbreken met een power nap of een relaxed uurtje aan het zwembad. Vervolgens is het lekker om de natuur in te duiken. Een actieve bouwsteen met pittige trekkingen is nu niet de beste keuze, maar er zijn ook nationale parken waar wegen doorheen lopen en je het grootste deel van de excursies per jeep rondrijdt. In het oerwoud van Khao Yai kun je zulke tochten maken.

Zelf rondrijden in een huurauto is heel fijn als je zelf je dag wilt kunnen indelen. Stoppen als je moe bent (of als je maag opspeelt…), eten waar je wilt: tijdens een selfdrive heb je de dagplanning helemaal zelf in de hand. We hebben mogelijkheden om de Gouden Driehoek in het noorden te verkennen per auto en om in het zuiden van kust naar kust te rijden.

En dan mag je echt even met de voetjes omhoog (goed tegen dikke enkels). Thailand kent talrijke tropische stranden waar je je welverdiende rust pakt. Neem dan wel een hangmat onder de palmen, want als je zwanger bent, moet je extra uitkijken met de zon. Het zwangerschapsmasker wilde ik graag voorkomen. Af en toe even een duik in zee of het zwembad om te voorkomen dat je het te heet krijgt. Fruitcocktail erbij en broeden maar…

Thailand blog snorkelenChecklist vooraf

  • Vaccineren mag niet tijdens zwangerschap, dus ga alleen als je de inentingen al hebt
  • Neem de kaart van de verloskundige (met noodnummer) mee
  • Vraag een zwangerschapsverklaring op in het Engels bij je arts
  • Informeer je waar de (privé)ziekenhuizen zijn, voor het geval dat
  • Let extra op de hygiëne en pas goed op met vlees, rauw vlees kan toxoplasmose veroorzaken
  • Laat de zuurstofflessen maar thuis, duiken kan nu even niet. Snorkelen wel!

 

Zwanger Thailand strandMaar het beste advies is: doe het alleen als je er echt plezier aan beleeft. Als je je vooraf en tijdens de reis druk moet maken over of het allemaal wel zal gaan, kun je er niet echt van genieten. Heb je de reis al geboekt en blijk je dan zwanger, dan dekt een annuleringsverzekering de kosten. Als je de twijfels wel los kunt laten en je voelt je goed, ga het dan lekker doen. In Thailand krijgen vrouwen ook kinderen en hoe bijzonder is het dat je kindje nu al aan de andere kant van de wereld is geweest? Mijn tropische vakantie tijdens de zwangerschap is daardoor één van mijn dierbaarste herinneringen en nu nummer twee op komst is, zijn we de volgende reis al weer aan het plannen…

Meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs