Hoe reis je door Thailand?

Algemene informatie

Thailand vervoer met kinderen, op een tuktuk

Vervoer in Thailand

Hoe reis je van A naar B?

Reizen door Thailand is al een belevenis op zich. Het land heeft veel verschillende en leuke vervoersmogelijkheden, zoals tuktuks, de slaaptrein of het vliegtuig bij een binnenlandse vlucht. Het openbaar vervoer in Thailand is goed geregeld en bussen en (nacht)treinen rijden volgens een vaste dienstregeling, net als in Nederland. Reizen met lokaal vervoer vinden wij een leuke manier om het land te ontdekken en in contact te komen met andere reizigers en locals. Hieronder vind je de voor en nadelen van elke vorm van vervoer. Op onze reizen combineren we verschillende vervoersmiddelen en stellen we steeds het meest efficiente transport voor. Zelf even met de tuktuk naar de markt, of comfortabel met de tweede klas slaaptrein, voor veel kinderen zijn dit avontuurlijke tripjes. Tijdens je rondreis door Thailand regelen wij de grote transfers per vliegtuig of (nacht)trein. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals van het hotel naar het treinstation of de haven. Als je het prettig vindt dat wij deze transfers voor je inplannen, dan doen wij dat uiteraard graag.

Vervoer in de stad

Tuk-tuk

Een ritje in een Thaise tuk-tuk vinden wij een echte belevenis. Je ervaart het Thaise leven terwijl je ervaren tuk-tuk chauffeur moeiteloos manouvreert door het chaotische verkeer. Je ziet deze populaire gemotoriseerde riksja’s overal in Thailand. Het geknetter van de brommer, de warmte en de drukte van het verkeer maken dit ritje volgens ons een must-do tijdens elke Thailand reis. Houd er wel rekening mee dat je meestal niet met het hele gezin in één tuk-tuk past. Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur, dit voorkomt misverstanden. Voor een ritje van 10 minuten ben je ca. 150 Baht kwijt, iets meer dan 3 euro. Rond Khao San Road, de toeristenstraat van Bangkok, konden wij voor slechts 50 Baht ‘anywhere we wanted’ gaan. Maar dan moesten we wel stoppen bij een zilverbazaar, in de hoop dat we hier iets kochten. Als je dat niet wilt, zoek dan gewoon een andere tuk-tuk chauffeur die je wel direct naar de plaats van bestemming brengt. Tip: Soms vertellen tuk-tuk chauffeurs je dat een bezienswaardigheid, bijvoorbeeld het Grand Palace in Bangkok, gesloten is vanwege een nationale feestdag. Trap hier niet in. Dit is vrijwel altijd een truc om je langs andere bezienswaardigheden te brengen waar de chauffeur een commissie voor krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een reiziger er later achter komt dat een bezoek aan het Grand Palace toch wel mogelijk was.

Thailand vervoer met kinderen, watertaxi

Taxi en watertaxi

Taxi’s zijn goedkoop vervoer in Thailand en de chauffeurs zijn meestal vriendelijk en hulpvaardig. Wij raden je aan om te reizen met de – veelal felgekleurde – ‘taxi meter’. Je betaalt dan het tarief op de meter. Het begintarief is zo’n 35 Baht, per kilometer komt er ongeveer 3 Baht bij. Het is niet gebruikelijk een fooi te geven aan taxichauffeurs, maar het wordt wel gewaardeerd als je het bedrag naar boven afrondt. Let op: sommige chauffeurs beweren dat hun meter kapot is en willen liever een prijs afspreken, maar vaak is dit ongunstig. De meeste chauffeurs spreken alleen handen-en-voeten Engels, daarom is het handig als je een visitekaartje van het hotel bij je hebt of een stadsplattegrond om aan te wijzen waar je heen moet.

In Bangkok heb je ook de watertaxi. Hiermee kun je over het water naar de bekende tempels Wat Po en Wat Arun.

Een eenmalig kaartje kost zo’n 20 cent. Vooral in de ochtend- en avondspits is het een drukte van belang, want veel locals gebruiken de watertaxi om de files in de stad te vermijden.

Transfers met auto of minibus

Privé transfers

Tijdens onze bouwstenen en rondreizen maken we gebruik van privé transfers voor de kortere trajecten. Je reist per airconditioned auto of minibus met chauffeur vanaf je hotel naar je volgende bestemming of naar bijvoorbeeld de luchthaven. Gezien de hoeveelheid bagage die je vaak met kinderen bij je hebt, is dit heel prettig.

Join-in vervoer in Thailand

Tijdens de bouwstenen die in kleine groepjes worden uitgevoerd, reis je per join-in transfer. Join-in betekent dat je samen reist met andere reizigers die op dat moment hetzelfde traject afleggen. Dit is ook erg flexibel. Je kunt altijd de chauffeur vragen voor een extra stop wanneer je wat wilt drinken, naar het toilet moet of een mooie foto wil maken.

Thailand vervoer met kinderen, minivan
Thailand vervoer met kinderen - nachttrein

Reizen per (nacht)trein

Het treinvervoer in Thailand is erg goed georganiseerd, langere afstanden zijn goed per slaaptrein te overbruggen. Je komt makkelijk in contact met andere reizigers en daarnaast ook met de Thaise middenklasse. Bovendien spaar je een hotelovernachting uit en kom je vroeg aan op je nieuwe bestemming. De treinen zijn redelijk schoon en netjes, maar verwacht niet al te veel comfort. Oordopjes zijn handig. Riksja Family Thailand reserveert vooraf de plaatsen, meestal zit je tegenover elkaar. De nachttreinen in Thailand hebben verschillende klassen: 1e, 2e en 3e klasse. Standaard boeken we de 2e klas coupé, de bedden zijn net zo comfortabel als in de 1e klas en je hebt voldoende ruimte voor je bagage. De airco wordt automatisch geregeld en het is daarom vaak koud in de trein. Een lekkere warme trui is daarom geen overbodige luxe. Je kunt je bagage naast je plaatsen in de bagagerekken. Er zijn (hurk)toiletten en wasbakken met koud (niet drinkbaar) water waar je je op kunt frissen en je tanden kunt poetsen. Wie een privé-coupé wil, kan terecht in de 1e klasse. Het is een afgesloten ruimte met een stapelbed voor twee personen. Het is wel krap, met net genoeg ruimte voor je bagage. Door de kleine ruimte is het hier nog wat kouder. Met een gezin kun je niet in 1 coupé, want er kan geen extra bed worden geplaatst. Uiteraard proberen we altijd twee coupés naast elkaar te reserveren.

In de 3e klas heb je meestal geen bed en geen airco.

Thailand vervoer met kinderen: eten in nachttreinEr is een aparte restauratie in de trein waar je terecht kunt voor een lekkere Pad Thai of een kop noodle soep. Ook zijn er gekoelde drankjes verkrijgbaar. Dit alles is voor eigen rekening. Je kunt ook zelf wat snacks en drinken meenemen, verkrijgbaar op het station.

In de loop van de avond komt de treinsteward langs. Hij tovert de stoelen in een mum van tijd om tot een bed, compleet met schone lakens, een hoofdkussen en een deken. Aan weerskanten van het looppad vormt zich een rij stapelbedden. Er hangen gordijnen, zodat je toch wat privacy hebt. ’s Morgens word je vroeg gewekt, ruim voor de trein aan komt.

Thailand vervoer met kinderen - eten in nachttrein
Thailand vervoer met kinderen - binnenlandse vlucht

Binnenlandse vluchten

Thailand van noord tot zuid, is toch niet heel klein stukje (1500 km) en gezien de afstanden die je toch vaak aflegt tussen de hoogtepunten, kan een binnenlandse vlucht je veel reistijd besparen. Met kinderen is het ook een welkom stukje ‘extra comfort’ ten opzichte van de nachttrein. Prijzen van vluchten zijn in verhouding met onze westerse tarieven wat lager, maar uiteraard hoger dan treinen en bussen.

Op de luchthaven

Na de check-in is het meestal nog toegestaan de buggy bij je te houden tot aan de gate. Laat kinderen die kunnen lopen zo lang mogelijk rondrennen. Zodoende kunnen ze hun energie kwijt zolang dit nog kan. Check bij een eventuele overstap of de buggy er weer uit komt. Ditzelfde geldt voor de aankomst op de luchthaven van de eindbestemming. Meestal wordt de buggy uitgeladen bij de gate. Vergeet deze dus niet!

In het vliegtuig

Ook voor de binnenlandse vluchten geldt dat een goede voorbereiding zorgt voor een ontspannender begin van de vliegreis. Net als bij de internationale vlucht kunnen we voor baby’s en kinderen speciale maaltijden aanvragen. Laat het ons weten als je dit graag wilt.

Door de druk in de cabine hebben (met name kleine) kinderen soms last van hun oren bij het opstijgen en dalen. Zuigen op een fles (of een lolly) helpt. Zorg bij verkoudheid altijd voor een goede neusspray. Maak zo nu en dan een ‘wandelingetje’ door het vliegtuig met de kinderen.

Thailand vervoer met kinderen - Bangkok Air
Thailand vervoer met kinderen - longtail

Vervoer over het water

Ferry

Veel grote eilanden in het zuiden van Thailand zijn gemakkelijk bereikbaar per ferry. Er zijn verschillende typen boten, bijvoorbeeld de catamaran, expressboot en speedboot. Aan boord is een wc en kun je snacks en frisdrank kopen. De ferry vaart vaak meerdere keren per dag tussen de belangrijkste eilanden. Soms plannen wij een nacht voor je in op een groter eiland, bijvoorbeeld Ko Samui, zodat je de volgende ochtend met de ferry richting je geboekte bounty-eiland kunt reizen. In verband met de ferrytijden letten wij goed op een prettige aansluting van de transfers tijdens je Riksja Family Thailand reis. De ferry’s kun je zelf ter plekke regelen, maar wij kunnen ook van te voren tickets reserveren. Zo ben je zeker van een plekje op de boot en hoef je tijdens je reis hier niet meer aan te denken.

Longtailboot

De longtailboot is een typisch Thaise, houten boot. Ze zijn smal, langwerpig en vaak in verschillende kleuren geschilderd. Vooral de longtailboten in het zuiden van Thailand zijn kleurrijk. Aan de voorkant van de boot zijn verschillende linnen doeken en soms ook bloemenkransen gebonden. Dit doen de schippers om een behouden vaart te bedingen met hun goden. Sommige longtailboten hebben een overkapping die enige bescherming biedt tegen de zon en bij regen, maar dit is niet altijd het geval. Neem daarom altijd een petje mee tegen de zon en houd een flesje zonnebrand in je handbagage. Houd er rekening mee dat er op de longtailboten geen wc aan boord is en dat je in de haven dus nog even gebruik maakt van de wc.