Handige weetjes over Thailand met kinderen

Algemene informatie

Praktische informatie over Thailand met kinderen

Een reis naar Thailand is voor veel gezinnen een eerste kennismaking met Azië. Reizen door het land van de glimlach met haar behulpzame bevolking, overnachten in moderne stadshotels, sfeervolle lodges en comfortabele resorts en verschillende vormen van vervoer zorgen voor een afwisselende reis. Het land heeft veel te bieden, oude tempelcomplexen worden afgewisseld met weelderige jungle en tropische eilanden. Je reis door Thailand kun je bij ons zelf samenstellen met onze bouwstenen. Je reist individueel met privé-transfers, trein of binnenlandse vlucht. Zo ontdek je verschillende transportmogelijkheden, soms met andere reizigers. Slaap in een drijvend huisje op de River Kwai, verblijf een nacht bij een bergvolk in het noorden en overnacht op een waar bounty eiland met witte stranden. Onze ervaren Riksja Family Thailand reisspecialisten staan voor je klaar en willen je hier graag bij helpen. Op deze pagina vind je nuttige Thailand informatie en praktische tips.

Geschiedenis in een notendop

Gedurende zijn 800-jarige geschiedenis is Thailand het enige land in Zuidoost-Azië dat nooit is gekolonialiseerd. Omliggende landen als Laos, Vietnam en Cambodja vielen wel in handen van bijvoorbeeld de Fransen. Ook liet het communistische bewind in deze landen duidelijk zijn sporen na. Maar Thailand ontsnapte aan deze invloeden en de Thai zijn vrijwel altijd een vrij en vrolijk volk geweest. Het land heeft in zijn geschiedenis vier verschillende hoofdsteden gekend: achtereenvolgens Sukothai, Ayutthaya, Thonburi en de huidige hoofdstad Bangkok. Nog steeds vind je in deze steden uitgestrekte tempelcomplexen vol boeddhabeelden en chedi’s (boeddhistisch bouwwerk). De naam van het land veranderde in 1939 van ‘Siam’ naar ‘Thailand’ met de komst van een democratische regering. De huidige koning is Maha Vajiralongkorn. De vorige koning was Bhumibol Adulyadej, hij was de langst regerende monarch ter wereld. Hij kwam in 1946 op de troon en overleed op 13 oktober 2016. Hij is 88 geworden.

Cultuur

Thailand staat bekend als ‘Het land van de glimlach’. Wanneer je iets vraagt aan een Thai, zal deze altijd glimlachend antwoorden, ook al weet die soms niet eens wat je bedoelt. De boeddhistische levensleer neemt een belangrijke plaats in in het leven van de Thai. Maar liefst 97% van de bevolking is boeddhistisch. Vrijwel alle mannen verblijven tijdens hun leven een paar dagen in een Wat, oftwel tempel, als monnik om kennis te maken met de levensleer.

De Thai hebben verschillende gewoontes en leefwijze. Zo wordt in Thailand het hoofd als hoogste deel van het lichaam gezien, ze hebben hier dan ook veel respect voor. Het is dan ook niet de bedoeling dat je een aai over het hoofd van iemand geeft. In tegenstelling tot het hoofd zijn de voeten het laagste deel van het lichaam en ze vinden dit onrein. Het is daarom ‘not done’ wanneer je over iemand heen stapt of met je tenen richting een Boeddha staat. Wanneer je een bezoek brengt aan een tempel, wordt er verwacht dat je hier passend gekleed heen gaat. Dus bedekte schouders en benen, en schoenen uit.

Ook het koningshuis speelt een belangrijke rol in het leven van de Thai. Langs straten, pleinen en bij de mensen thuis hangt een portret van koning Bhumibol, voor velen de belangrijkste man van het land. Reis je met de trein, dan kan het voorkomen dat om 18:00 uur de Thai massaal opstaan om als eerbetoon het volkslied te zingen. Bovenstaande voorbeelden zijn slechts grepen uit de culturele veelzijdigheid van de Thai, in het land zelf zul je hier nog veel meer van tegenkomen.

Eten en drinken

In Thailand kun je heerlijk en goedkoop eten en drinken. De basis van de Thaise maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels met daarbij verse groenten en kip, vis of vlees. Sommige gerechten kunnen vrij pittig zijn, maar kunnen ook minder pittig gemaakt worden als je daarom vraagt (‘Mai Pet’ in het Thais). Ook internationale gerechten als spagetti en friet staan vaak op de menukaart, wat erg handig kan zijn wanneer je met kinderen reist. In Thailand zul je veel eetkraampjes op straat vinden, waar etenswaren verkocht worden. Over het algemeen zijn deze kraampjes vrij betrouwbaar, in tegenstelling tot in veel andere Aziatische landen. Kijk toch goed uit of ze hygienisch zijn en of het er vers uitziet voordat je er iets koopt. Vaak zijn dit de stalletjes waar de Thai ook zelf eten. Vegetarisch eten is geen enkel probleem in Thailand. Heb je dieetwensen, laat het ons dan weten dan geven wij dit door.

Praktische tips

Tijdsverschil: In Thailand is het gedurende de wintertijd 6 uur later dan hier, en in de zomertijd 5 uur later.
Bellen: Bellen met je mobiele telefoon in Thailand is vaak geen probleem. Alleen in de meer afgelegen gebieden zoals bij Khao Sok kun je een dag geen bereik hebben. Houd er rekening mee dat bellen naar Nederland prijzig is.
Internet: In de meeste hotels is wifi beschikbaar en kan je internetten. Je kunt bij aankomst op de luchthaven een sim-kaart kopen, zodat je van lokaal internet gebruik kunt maken.
Voltage: Het stroomnet in Thailand is 220 volt, anders dan we hier gewend zijn. Je hebt stekkers met twee platte pluggen nodig. Neem daarom een wereldstekker mee om je fototoestel en telefoon op te laden.
Taal: In Thailand wordt Thais gesproken. Deze taal kent 44 medeklinkers, 38 klinkers en 5 verschillende toonsoorten. Voor reizigers is deze taal lastig te leren, aangezien de Thaise bevolking ook zijn eigen dialect eraan heeft gegeven. Met Engels kun je je gelukkig ook goed verstaanbaar maken in Thailand.