Klimaat en beste reistijd Thailand

Algemene informatie

Beste reistijd Thailand met kinderen

Beste reistijd en klimaat in Thailand

Bij het uitstippelen van je reis door Thailand is het verstandig om rekening te houden met het klimaat. Het klimaat in Thailand is tropisch. Dit betekent dat het er het hele jaar door warm en vochtig is. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 30 graden. In sommige maanden is de luchtvochtigheid hoger waardoor het warmer aanvoelt. Op een eiland met een verkoelende zeebries is dit natuurlijk heerlijk, maar in de steden, met name in Bangkok, kan het dan behoorlijk warm zijn. In Thailand krijg je vaak te maken met perioden van regen. Door het jaar heen zijn er verschillende moessonperioden waarin de regen frequenter valt dan in de rest van het jaar. Deze perioden verschillen per regio. December tot mei is in theorie de droogste periode. Maar door je reisroute goed te plannen is een reis naar Thailand eigenlijk het gehele jaar heel goed mogelijk. Bekijk hier het actuele weer in Thailand.

Wanneer je net aankomt in Thailand moet je waarschijnlijk even wennen aan de warmte. Belangrijk is dan voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren en jezelf en de kinderen op tijd rust te gunnen. We raden je dan ook aan om je reis te starten met de bouwsteen Fietsen door onbekend Bangkok, zodat je na de vlucht kunt acclimatiseren in de stad of met onze strandbouwsteen Even rust aan de kust in Hua Hin.

Centraal en Noord-Thailand

Druk getoeter van tuk tuks, warmte trillingen boven de weg en klinkende tempelbellen, Sawadee Ka in Thailand. Na aankomst op het vliegveld merk je meteen dat je voet in Azië hebt gezet. De temperatuur in dit deel van het land ligt gemiddeld rond de 30 graden. Centraal Thailand kun je het hele jaar door bereizen. In de maanden mei t/m september valt hier meer regen, maar vaak gaat het om een verfrissende en welkome bui. In de regentijd valt regen meestal op ‘vaste’ tijden, vaak in de namiddag. De lokale gidsen weten dit en houden er tijdens de bouwstenen rekening mee. Voordat de intensieve tropische buien neerplenzen zit je alweer in je huisje aan een drankje.

Ook Noord-Thailand heeft geen echte regentijd waardoor je hier het hele jaar naar toe kunt reizen. Er kan af en toe een bui vallen met een piek in de maanden augustus t/m oktober. Buien trekken snel weg en het is hier koeler dan in de rest van het land. Tijdens een trekking vinden wij het wel prettig dat het wat minder warm is. De warmste maanden om te reizen zijn april en mei, in deze periode kunnen de temperaturen flink oplopen tot zo’n 35 graden. Houd hier rekening mee wanneer je kiest voor een trekking van een aantal dagen, wij vonden een tweedaagse trek in deze tijd best al pittig.

Beste reistijd Thailand met kinderen
Beste reistijd, Thailand met kinderen

Zuid-Thailand

In het zuiden van Thailand duren de regentijden langer dan in het noorden of centraal Thailand. Als je lekker op het strand wilt liggen, zandkastelen wilt bouwen of wilt snorkelen is het vervelend als het veel regent. De planning voor je strandverblijf verdient dan ook wat meer aandacht. Kort gezegd valt aan de zuidwestkust de meeste regen. Hier begint in mei de regentijd en dan is de regen frequenter en onvoorspelbaar. Soms zijn er een paar dagen met regen achter elkaar, dan weer een paar dagen zon. Geen reden om er niet naar toe te gaan, maar wel goed om je te realiseren dat soms een stranddag ingewisseld moet worden voor een uitstapje en dat ferries geannuleerd kunnen worden. Deze moesson duurt tot half juni. In augustus begint de regentijd waarbij de piek plaatsvindt in oktober. In onze zomermaanden kun je het beste verblijven op Ko Samui, Ko Phangan, Khanom of Ko Tao aan de zuidoostkust. In november krijgt de zuidoostelijke moesson er hier echter zin in. Ko Samui en omstreken krijgen dan de volle laag. In december is het overal overwegend zonnig.

Reizen tijdens de schoolvakanties?

Voorjaarsvakantie (begin februari):

Dit is een uitstekende reisperiode. Hoewel er af en toe een kleine bui kan vallen, schijnt de zon volop en is het heerlijk toeven in heel Thailand.

Meivakantie (eind april/begin mei):

Mei is een prima periode om Thailand te bezoeken, het is er wat warmer dan in de andere maanden maar door dat de regentijd begint zal er met regelmaat een verfrissende regenbui vallen. Ook is de natuur daardoor groener en frisser. Dit geldt overigens alleen voor het zuidwesten van Thailand. In overige delen heeft de zon de overhand. In het zuiden regent het in Thailand in mei wat vaker door de hogere luchtvochtigheid, geen reden om er niet naar toe te gaan, maar wel goed om je te realiseren dat soms een stranddag ingewisseld moet worden voor een uitstapjesdag. Deze regentijd duurt tot juni.

Beste reistijd, Thailand met kinderen

Zomervakantie (juli/augustus):

In deze periode begint in verschillende delen van Thailand de regentijd. Dit betekent niet dat het de hele dag regent maar reken op een verfrissende bui aan het eind van de middag. Vooral als je net aan een actiever deel van de reis begint is dit fijn, omdat de temperatuur hierdoor een stuk aangenamer wordt. Er is geen reden om Thailand in deze tijd te vermijden, maar het is wel handig om hier rekening mee te houden qua planning. Wanneer je wilt eindigen met een strandvakantie, dan kun je volgens ons het beste kiezen voor de zuidoostkust (regio Samui) waar het behoorlijk weer is in deze periode. De regentijd begint hier namelijk pas in november.

Beste reistijd, Thailand met kinderen

Herfstvakantie (half oktober):

Oktober is een vrij natte maand in Thailand, dit geldt overigens niet voor het hele land. Noord- en centraal Thailand zijn goed te bezoeken, zon met af en toe een regenbui. In het zuidwesten vindt de piek van de regentijd plaats in oktober, als de zuidwest moesson zich roert. Dit is daarom niet de beste tijd om naar Ao Nang of Ko Lanta te gaan. Ook op Ko Samui en Ko Phangan valt regelmatig een bui.

Kerstvakantie (eind december/begin januari):

Een uitstekende periode om een reis naar Thailand te plannen omdat het eigenlijk overal goed toeven is. Dit wil niet zeggen dat het nooit regent, want er kan altijd een buitje vallen, maar de zon schijnt volop. Je wordt verder niet beperkt in de keuze van je reisbestemming want alles is mogelijk in deze periode.

En buiten de schoolvakanties?

Kort samengevat is de periode van november tot eind april een gunstige periode om te reizen. In april is het wat warmer door de hoge luchtvochtigheid. Mei, september en oktober zijn relatief gezien de natte maanden. Houdt er rekening mee dat het weer moeilijk te voorspellen is en dat een droge periode geen garantie is op een regenloze vakantie. Dit geldt ook voor de natte periode waarin de zon volop kan schijnen. Met het plannen van de reis houden we rekening met de verschillende weerperiodes zodat de kans op mooi weer tijdens je reis het grootst is. Kijk hier voor het actuele weer.

Beste reistijd, Thailand met kinderen