5 Yoga-oefeningen voor in het vliegtuig

blog

Geschreven op
dinsdag 25 juni
Geschreven door
Delen op social media

Het is bijna onvermijdelijk dat je spieren aan het eind van een lange vlucht een beetje stijf zijn, je voeten wat opgezet en je lichaam een algeheel ‘meh’-gevoel heeft. Je kúnt dat gevoel iets verminderen, en wel met yoga. Nee, we vragen je heus geen Downward facing dog in het gangpad te doen; dit zijn vijf simpele oefeningen die je in je vliegtuigstoel kunt doen en waarmee je fris en fruitig uit het vliegtuig stapt.

1. Chair cat-cow stretch

De kat/koe-stretch versoepelt je wervelkolom, stimuleert de doorbloeding in je rug en maakt spanning in de rug, nek en schouders los. Wel zo prettig na een paar uur opgevouwen in een veel te kleine stoel.

Zet beide voeten op de grond en plaats je handen op je knieën. Zorg dat je goed rechtop zit en maak je rug lang. Adem in, rol je schouders naar achteren en maak je rug hol: de koe-houding. Adem vervolgens uit, laat je kin naar je borst zakken en maak je rug bol: de kat-houding. Herhaal dit vijf in- en uitademingen.

2. Torso Twist

Niets zo lekker als even stretchen. Ga voor de Torso Twist op het puntje van je stoel zitten en plaats je voeten plat op de grond. Draai vervolgens je bovenlichaam naar rechts en pak met je linkerhand je eigen stoelleuning aan de rechterkant vast. Houd dit drie in- en uitademingen vast. Draai vervolgens terug naar het midden, adem wederom drie keer diep in- en uit en draai (het was te verwachten) daarna door naar links. Hierbij pak je je stoelleuning aan de linkerkant met je rechterhand vast en adem je wederom drie keer in en uit. Niet zo breed doen als de dame in het filmpje hierboven, want dat kan de passagier naast je ongetwijfeld niet echt waarderen.

3. Open Chest Stretch

Dit is zo’n oefening die je misschien al automatisch doet wanneer je lichaam wat stijft wordt als je zit. Bij de Open Chest Stretch duw je je borst naar voren en je schouders naar achteren, en maak je je rug hol. Verstrengel je vingers achter je rug om je extra uit te kunnen strekken. Adem drie keer diep in en uit en laat daarna los.

4. Chair Pigeon

Duiven … de een houdt ervan, de ander vindt het geen toeval dat ze slechts één letter schelen met ‘duivel’. Gelukkig heeft de Chair Pigeon niets met die gevleugelde vrienden te maken, maar wél alles met het stretchen van je bovenbeenspieren. Begin met beide voeten stevig op de grond en leg vervolgens je rechtervoet op je linkerbeen. Leun vervolgens iets naar voren of duw je rechterknie naar beneden. Even vasthouden en daarna natuurlijk wisselen van been.

5. De zittende Bananasana: de zijstretch

Oké, deze oefening begint met eerst drie keer ‘Bananasana’ te zeggen zonder te giechelen. Veel yogahoudingen danken hun (westerse) benaming aan de lichaamshouding die je erbij aanneemt. Zo ook de Bananasana: banaan + asana (‘houding’ in het Sanskriet) = bananasana. Normaal gesproken doe je deze houding liggend op de grond, maar liggen in het gangpad gaan we je niet aanraden.

Ga daarom op het puntje van je stoel zitten met een rechte rug en beide voeten stevig op de grond. Adem diep in en hef je armen omhoog, liefst zo hoog mogelijk. Buig vervolgens naar rechts, waarbij je rek voelt in je linkerflank. Voor extra rek pak je met je rechterhand je linkerpols vast en trek je hier lichtjes aan. Kun je je armen niet helemaal uitstrekken? Leg je rechterhand dan op je linkerelleboog. Vijf keer in- en uitademen en vervolgens uiteraard herhalen aan de andere kant.

Meer tips nodig om fris het vliegtuig uit te stappen?

Zo, als je nu niet fris als een hoentje uit het vliegtuig stapt, weten wij het ook niet meer. Natuurlijk doe je deze oefeningen niet tien uur achter elkaar, dus hebben we nog veel meer tips en tricks voor je. Of je nu wel of geen problemen hebt met vliegen, met deze tips stap je relaxed het vliegtuig in én weer uit. Fijne vakantie!