Riksja Travel organiseert allereerste klimaatneutrale reisevent

blog

Geschreven op
maandag 22 oktober
Geschreven door
Delen op social media

Voor het vierde jaar op rij organiseren we op 11 november het Riksja Reisevent. Uniek aan deze editie is dat dat de CO2-uitstoot van het gehele evenement – inclusief de uitstoot van de reizen van alle bezoekers – zal worden gecompenseerd. Hiermee zijn we de eerste in de reisbranche en daar zijn we trots op!

Verre reizen en met name vliegen liggen de laatste maanden flink onder vuur. Met de bewustwording van hoeveel CO2 we elke vakantie met z’n allen uitstoten, is reizen onder druk komen te staan. We erkennen de verantwoordelijkheid die de reisbranche binnen deze discussie draagt en compenseren daarom sinds 2016 de CO 2 -uitstoot van elke geboekte Riksja-reis. Het gaat daarbij niet alleen om de vlucht, maar ook het vervoer en verblijf ter plaatse. Deze trend zetten we nu voort door ook het jaarlijks terugkerende Riksja Reisevent honderd procent klimaatneutraal te organiseren.

Er wordt tijdens het event niet alleen gekeken naar het energieverbruik, de grootte van het pand, het aantal consumpties, hoeveel vegetarische gerechten er genuttigd worden en hoeveel afval overblijft, ook het vervoer van alle bezoekers wordt meegerekend. We vragen elke bezoeker of hij met het openbaar vervoer of met de auto is gekomen en hoeveel kilometer hij heeft gereisd. Ook bekijken we hoeveel geprint materiaal er voor het evenement nodig is en hoeveel gerecycled papier we gebruiken. Dat alles tellen we bij elkaar op en daar compenseren we de CO2-uitstoot van.

We werken voor die compensatie nauw samen met de Southpole Group. Deze investeert het geld onder andere in schone kooktoestellen, een waterkrachtcentrale en bosbescherming. De Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisbureaus (ANVR) en veertien andere Nederlandse reisorganisaties hebben deze manier om het broeikaseffect terug te dringen inmiddels eveneens geadopteerd.

De CO2-compensatie is onderdeel van een veel breder duurzaam beleid. Riksja Travel werd in 2000 opgericht door Marius Appelman met als doel om mensen te verbinden. Er wordt veel nadruk gelegd op de positieve sociale impact die reizen kan hebben; zo werken we enkel met kleinschalige, duurzame slaapplekken waarbij jij als reiziger in contact komt met de lokale cultuur en het geld terugvloeit naar de bevolking. We kijken tevens kritisch of de activiteiten en excursies die we aanbieden milieuvriendelijk georganiseerd worden en er geen dierenleed plaatsvindt. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in lokale projecten en kunnen reizigers via Riksja Travel en Wakibi microkredieten verstrekken aan ondernemers wereldwijd. We hopen dat we op deze manier onze reizigers ook kunnen stimuleren om een verschil te maken in de wereld. Ons evenement CO2-neutraal maken is voor ons eigenlijk niet meer dan logisch en draagt hopelijk bij aan bewustwording in de branche en bij jou als reiziger.

Meer weten over het duurzaamheidsbeleid van Riksja Travel? Kijk op onze pagina ‘Hart voor de wereld‘.
Bestel nu je gratis kaarten voor het Riksja Reisevent.