Menu background
Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Gratis coronatesten

Nog niet volledig gevaccineerd maar wel op reis? Dit moet je weten over testen!

blog

Vanaf 1 juli kunnen we weer vrij reizen door Europa met het corona-paspoort. Ben je volledig gevaccineerd, dan kun je zonder veel zorgen reizen door Europa. Maar laat je niet weerhouden om op reis te gaan als je nog niet beide prikken hebt of als je liever helemaal geen prik wil. We leggen je graag uit wat voor opties je hebt, welke regels gelden voor welke landen en wat wij voor je kunnen betekenen. Alvast een tipje van de sluier in de zomer kun je je geheel gratis laten testen!
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 30 juni
Geschreven door
Tom Acda
Delen op social media

Gratis testen?

Ja, dat lees je goed! Omdat nog niet iedereen gevaccineerd is in Nederland komt de overheid ons tegemoet. Zo kan iedereen die op reis wil deze zomer een gratis coronatest doen, zonder honderden euro’s te betalen. Wel zo fijn! Deze regeling geldt van 1 juli tot en met 31 augustus, de traditionele zomervakantiemaanden dus. Buiten deze periode om zijn er wel kosten aan verbonden.

Om te kunnen reizen binnen Europa heb je vanaf 1 juli het corona-paspoort nodig. Dit paspoort kun je krijgen als je corona hebt gehad, gevaccineerd of getest bent. Wat je met dit paspoort kunt en hoe het eruit gaat zien vertellen we je hier.

Welke test heb ik waar nodig?

Je kunt straks kiezen tussen twee gratis coronatesten: PCR-testen of sneltesten. Welke geaccepteerd wordt en hoe oud het maximaal mag zijn kan per land verschillen. De uitslag snelheid van de testen verschillen ook per test en per locatie, plan het dus goed in. Om een beetje duidelijkheid te creëren in deze hoop aan informatie, hebben we alles op een rij gezet. Zo weet jij snel waar je aan toe bent en welke test je wanneer moet inplannen.

De verschillen tussen de testen:
Een NAAT(PCR)-test kun je bij commerciële locaties en in sommige gevallen bij de GGD laten doen. De uitslag hiervan heb je maximaal 24 uur later en bij de GGD 26 uur. Als je naar de GGD gaat moet je een DigiD hebben en wordt de uitslag verwerkt in de CoronaCheck-app, dit kan nog eens maximaal vier uur later zijn. Bij een commerciële locatie krijg je de uitslag per mail met een code die je zelf kunt invullen bij de CoronaCheck-app.

Een antigeen(snel)-test geeft je de uitslag maximaal drie uur later en kun je enkel bij commerciële locaties laten doen. Het nadeel van deze test is dat niet veel landen deze accepteren.

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021

Gratis coronatest Europa

Griekenland & Cyprus

Je hebt een negatieve PCR-test nodig niet ouder dan 72 uur of een sneltest niet ouder dan 48 uur. Ben je 14 dagen volledig gevaccineerd? Ook dan ben je welkom in Griekenland. Voor Cyprus moet je een PCR-test van maximaal 72 uur laten zien en ter plekke nog een test doen. De uitslag wacht je in quarantaine af. Ben je gevaccineerd, dan hoef je niet te testen of in quarantaine.

Noord Europa vakantie

IJsland

IJsland is wat strenger en je zult een PCR-test moeten doen die niet ouder dan 72 uur is. Dan zijn er 5 quarantaine dagen en volgt er een tweede test. Ben je gevaccineerd? Dan hoef je alleen bij aankomst een test te doen en in quarantaine gaan tot de uitslag (dit duurt maximaal 24 uur). De testen zijn gratis in IJsland.

Zuid-Europa Rondreis

Italië

Vanaf 1 juli ben je welkom met een volledige vaccinatie van minstens 15 dagen of een PCR-test/sneltest van niet ouder dan 48 uur. Italië is een van de weinige landen waar het niet uitmaakt welke test je neemt. Wij kiezen hier voor de sneltest, deze vinden we namelijk een stuk prettiger dan de PCR-test.

Kroatië

Met een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een sneltest van maximaal 48 uur oud kun je zorgeloos Kroatië in. Ben je 14 dagen volledig gevaccineerd of heb je pas één prik van minimaal 22 en maximaal 42 dagen oud? Dan kun je ook zo de grens over.

Slovenië

In Slovenië kun je enkel met een vaccinatie van minimaal 14 dagen oud de quarantaine ontwijken. Met een PCR-test moet je eerst 10 dagen in quarantaine bij aankomst. Als je op dag 5 van de quarantaine een test neemt, dan mag je al eerder het land echt in.

Noorwegen

Ben je volledig gevaccineerd of heb je corona gehad? Dan kun je sinds kort ook weer naar Noorwegen. Zonder ontkom je helaas niet aan een quarantaine. Voor dit land moeten ook kinderen gevaccineerd of hersteld zijn.

Portugal & Madeira

Om te reizen in Portugal is een test hoe dan ook verplicht. Je kunt een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een sneltest van maximaal 48 uur oud meenemen. Reis je naar Madeira? Dan kun je met een volledige vaccinatie van 14 dagen oud reizen.

Spanje & de Canarische Eilanden

Vanaf 7 juli kun je naar Spanje met een PCR-test of sneltest van maximaal 48 uur oud. Een vaccinatie van minstens 14 dagen oud of herstel van maximaal 180 dagen oud wordt ook geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor de Canarische Eilanden.

Yes! Waar plan ik mijn gratis coronatest?

Heb jij een test nodig? Dan kun je vanaf 30 juni het speciale GGD-nummer 0800-5005 bellen of een afspraak inplannen via deze pagina. Zo kies je een moment uit wat voor jou uitkomt en niet te vroeg (of laat) voor je vakantie is. Het kan nog wel eens verschillen welke test je nodig hebt en hoe oud deze maximaal mag zijn. Bekijk daarom altijd het reisadvies van het land waar jij naar toe gaat. Het zou vervelend zijn als je gratis hebt mogen testen en dan op de luchthaven in Portugal moet betalen voor een andere test.

Goed om te weten is dat je enkel via het speciale GGD-nummer of deze pagina een afspraak kunt maken voor gratis coronatesten voor reizen. Als je een afspraak maakt via een ander GGD-nummer of via coronatest.nl, dan kun je de uitslag niet verwerken in de CoronaCheck-app. De testen die ze hier uitvoeren zijn enkel voor mensen die klachten hebben.

Wat kunnen wij voor jullie doen?

We helpen je natuurlijk graag alles op een rij te zetten, zodat je zonder verrassingen op reis gaat. We vertellen je over de huidige maatregelen en wat je kunt verwachten, maar de gratis coronatesten kunnen we niet voor je inplannen. Houd er dus rekening mee welke test je nodig hebt en hoe oud het maximaal mag zijn. Mocht er om een of andere reden toch iets mis gaan of springt een land plots op oranje? Dan kijken we samen met jou wat de beste oplossing is. Zo kunnen we je reisroute aanpassen om oranje delen te vermijden of boeken we de gehele reis om naar een andere bestemming. Zo blijven we flexibel en ga jij toch nog op vakantie, want die hebben we allemaal wel verdiend! Meer weten over onze flexibele voorwaarden? Bekijk dan de zekerheid die we bieden aan iedereen die vóór 1 augustus boekt.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

background-pattern