Menu background
Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

corona-paspoort vakantie

Dit betekent het corona-paspoort voor jouw vakantie

blog

De reiswereld is zich weer aan het openen nu steeds meer reisadviezen naar geel en zelfs groen springen. De besmettingen dalen en de versoepelingen worden in rap tempo doorgevoerd. Belangrijk onderdeel van de versoepelingen is het mogelijk maken van reizen binnen Europa met het zogenaamde corona-paspoort. Maar wat is dit paspoort precies? Wat houdt het in? We vertellen je graag alles wat hier tot nu toe over bekend is.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 17 juni
Geschreven door
Tom Acda
Delen op social media
Corona-paspoort reizen

Wat is het corona-paspoort?

Om het reizen binnen de Europese Unie op te bouwen, is er besloten een EU-Covid-Certificate te lanceren op 1 juli 2021. Met dit “corona-paspoort” kunnen we binnenkort weer reizen tussen de lidstaten, zonder onduidelijkheden en verassingen. “Voor de komende zomer neem je dus naast je normale paspoort en reisbescheiden oook je coronapaspoort mee.

Het corona-paspoort houdt simpel gezegd in dat je niet besmettelijk bent en dus op reis kunt gaan binnen de Europese Unie. Om dit te bewijzen zal je de CoronaCheck-app moeten downloaden. Deze app laat via een QR-code zien of je een negatieve test hebt gehad, corona had in de afgelopen 6 maanden of gevaccineerd bent. Zo weet het land waar jij op reis gaat of je besmetgevaarlijk bent, of niet.

Goed om te weten is dat er geen algemene Europese-app komt, maar je via de CoronaCheck-app een Nederlandse en Engelse QR-code kunt genereren. Deze app wordt al gebruikt in het binnenland met bijvoorbeeld evenementen en concerten. Je kunt ook een papieren corona-paspoort aanvragen mocht je dit fijner vinden.

Yes, ik ben gevaccineerd

Wat fijn! Dat betekent dat je gemakkelijk op reis kunt. Wel is er een puntje van aandacht: Je moet je 2e prik minimaal 14 dagen voor vertrek gehad hebben. Op reis met kinderen? Dan is het goed om te weten dat kids tot 12 jaar geen vaccinatie nodig hebben als beide ouders gevaccineerd zijn. Zo hoef je maar twee corona-paspoorten te hebben.

Waar is dat gele boekje dan voor?

Hoewel het gele boekje een officieel vaccinatiebewijs is voor vaccinaties als de gele koorts en hepatitis A/B, is dat (nog) niet voor corona. Er zijn landen waar een vaccinatie in het gele boekje wel een officieel bewijs is bijvoorbeeld IJsland. Voor nu is het voornamelijk voor jezelf, maar het kan in de toekomst ook zijn voor verre bestemmingen die niet een CoronaCheck-app accepteren.

Kan ik dan weer overal binnen Europa reizen?

De verwachting is dat veel landen binnen de Europese Unie op geel of groen gaan zodra het corona-paspoort live gaat. De drempel om dit te doen wordt met de komst van het paspoort een stuk lager.
Daar komt bij dat de snel verbeterende corona-situatie binnen Nederland invloed heeft op je reis. De besmettingen dalen zeer snel en het vaccinatieprogramma in op volle kracht. Dit betekent dat Nederland voor andere Europese landen ook op geel of groen gaat. En dit is belangrijk, want dan loopt jouw reis gewoon een flink stuk soepeler. Je hoeft dan geen rekening te houden met extra eisen zoals een tweede corona-test of quarantaineplicht bij aankomst.

Tip: check (bij ons) of je vakantieland het corona-paspoort accepteert. De meeste landen buiten de EU werken hier namelijk niet aan mee. En zoals je weet valt niet heel Europa binnen de Europese Unie.

Hoe ziet mijn vakantie komende zomer eruit?

Per bestemming kunnen er nog wel verschillende maatregelen zijn zoals een mondkapje buiten of winkels die eerder dicht zijn. Maar heel anders dan bij ons in Nederland zal het niet zijn. Uiteraard houden wij de lokale richtlijnen voor je in de gaten en helpen we je met alle uitleg. Onze lokale agent informeert ons continu en zowel voor als tijdens je reis zorgen we dat je precies weet wat er van je wordt verwacht.

Mochten er tijdens je reis lokale uitbraken zijn dan melden we dit meteen en passen we je reize flexibel e kosteloos aan, zodat je eventuele spontane uitbraken kunt vermijden. Dat is nou een voordeel van reizen met Riksja. Ook binnen Europa.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

background-pattern