Tegelkunst en tuinzwembad

bouwsteen

 • Reisschema:
  Costa de Lisboa
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 149,- p.p bij 2 personen
✓ Zelf een Azulejos tegel maken
✓ Slaap in een landhuis met zwembad
✓ Uitstapje naar Sesimbra en Setúbal
portugal tegelkunst sesimbra

Dag 1 – Aankomst bij je landhuis in Azeitão

Zodra je Lissabon over de Ponte de 25 Abril, de Golden Gate-achtige brug, hebt verlaten rijd je in ongeveer drie kwartier naar Azeitão op het schiereiland ten zuiden van de stad.

Weg van de drukte van de stad vonden wij aan de provinciale weg in een schilderachtig plattelandsdorpje een heerlijk landhuis. Het zwembad met azulejos tegels is omringd door sinaasappelbomen. Neem na de lunch lekker de tijd voor je boek aan het zwembad.

Dag 2 –  Zelf je eigen Azulejo maken

Wandel na het ontbijt naar de tegelfabriek in het dorp om je eigen azulejo te maken, hét souvenir van je Portugal reis. Pedro, de eigenaar van de kleine tegelfabriek, geeft een korte rondleiding langs de vele tegels, het atelier en de steenovens. Hij spreekt niet veel Engels, maar dat vonden wij wel zijn charme hebben. Vervolgens mag je zelf aan de slag. Wat heeft tijdens je reis de meeste indruk gemaakt? De windmolens, trams of misschien de zeevaardersroute in Lissabon? Wij vonden het leuk om juist dat in de tegel te verwerken. Na een uur is het schilderwerk gedaan en worden de tegels in de oven afgebakken. De volgende dag, voordat je weer verder reist, wandel je weer naar Pedro om je tegeltje op te halen.

Pak in de middag de auto naar het kustplaatsje Sesimbra, op een half uurtje rijden. Met haar smalle kinderkop-straten, de Moorse burcht en de vissers aan het strand zie je hier het Portugese kustleven van alledag. Zoek een lekker plekje op het zandstrand en neem een verfrissende duik in de oceaan of pak de ferry vanaf Setúbal naar het schiereiland Tróia. Over de gehele lengte ligt een zandstrand. Wil je de gezouten bacalhau een keer proeven? Dan is dit je kans, het is dé specialiteit van de Costa de Lisboa en is in Portugal de basis voor wel meer dan driehonderd recepten.

Dag 3 – Vertrek uit Costa de Lisboa

Mogelijk is de Costa de Lisboa het einde van je Portugal reis en vlieg je vanaf Lissabon terug naar Nederland. Reis landinwaarts en maak kennis met het onbekende binnenland met de bouwsteen Glamour in de natuur waar je met een gids de rivier op gaat en slaap in een echte glamping tent. Of sluit je reis af met een lekker lui strand-einde aan de rotsachtige gouden baaien in het westen van de Algarve.

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Bijzonder verblijf in een windmolen

 • Reissom:
  vanaf € 193,- p.p bij 2 personen
 • Vertrek:
  2 overnachtingen in een windmolen met zwembad en ontbijt; rondleiding in een traditionele tegelfabriek en een azulejos tegeltjes workshop

Rijdend langs kleine baaien en rots-kliffen vonden wij een wel heel bijzondere plek om te slapen. Op een paar minuten rijden van Setubal liggen twee molens verstopt in een groene heuvel. De windmolen vormt samen met de villa ernaast een klein hotel met zwembad.

Zelf vinden we dit een charmant logeeradres waar je het gevoel hebt ver weg van huis en de bewoonde wereld te zijn. ’s Morgens wordt er vers brood aan je deur gehangen. Zittend voor je molen kijk je hoe de zee fonkelt in de zon en de vissers terugkomen van een ochtend op zee. Misschien vang je zelfs wel een glimp op van de vin van een dolfijn in de verte.

Vanaf de molen is het een half uur rijden naar de plek waar je het tegeltje maakt.

Deze bouwsteen is goed te combineren met