Nepal-Tibet reis: dwars door de Himalaya

rondreis

 • Reisschema:
  Kathmandu – Lhasa Potala paleis - Gyantse klooster - Shigatse - Sakya - Mt Everest Basecamp - Kyrong Border - Trishuli - Kathmandu
 • Reisduur:
  16 dagen/15 nachten
 • Reissom:
  € 2995,- p.p. bij 2 personen
 • Type reis:
  Groeps join-in (max 15 pers)
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
 • Reisperiode:
  half april - eind oktober
Tijdens deze Nepal-Tibet reis combineer je de hoogtepunten van Tibet met het veelzijdige Nepal. In zo’n twee weken reis je dwars door de Himalaya over hoge bergpassen met kleurrijke gebedsvlaggen en over oude pelgrimsroutes. Een reis vol cultuur, avontuur en eindeloze landschappen. Je start in Nepal en nadat je de belangrijkste tempels van Kathmandu hebt bezocht, vlieg je vervolgens over het dak van de wereld naar Tibet. In Lhasa voel je dat je in het spirituele hart bent beland. De geur van yakboterkaarsen in de eeuwenoude kloosters die de Culturele Revolutie hebben doorstaan is even wennen, net als de hoogte. Het hoog(s)tepunt: Mount Everest Base Camp! Je staat hier oog in oog met de ‘Holy Mother of Earth’.
Nepal- Tibet reis - Tibetaanse vrouw
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 Begin van je Nepal-Tibet reis

Vlucht en aankomst Kathmandu

Als je aankomt in Kathmandu op de luchthaven halen we je op en brengen je naar je gezellige hotel, waar je Nepal-Tibet reis begint. Je kunt relaxt bijkomen van je eventuele jetlag in je hotel en je even opfrissen. Het is leuk om op een van de vele dakterrasrestaurants te gaan eten in de wijk Thamel, zo’n kwartiertje lopen. Je slaapt in een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Kathmandu met veel sfeer en een serene rust in de fraaie binnentuin.

Het Chinese visum en het benodigde Tibet Permit worden deze dagen door onze agent aangevraagd. Op de eerste dag zal een contactpersoon langskomen om het programma door te nemen en de nodige papieren en pasfoto’s in te nemen.

 

Decorative torn edge

Dag 3 – Hoogtepunten Kathmandu

Vandaag is er genoeg tijd om samen met je gids Kathmandu te ontdekken. Er is een sightseeing tour ingepland langs de belangrijkste culturele schatten van de stad: Durbar Square, Pashupatinath, Bouddhanath en Swayambunath. Het Durbar plein is de aangewezen plek om een verkenning van de oude stad te beginnen. Je vindt er tempels die erg tot de verbeelding spreken. Neem plaats op een van de tempeltrappen en laat het dagelijkse leven eens aan je voorbijtrekken. Je gaat ook langs bij de tempelcomplexen Swayambunath (monkeytempel) en Pashupatinath (te vergelijken met Varanasi in India, het heiligste Hindoe pelgrimsoort van Nepal, waar rituele crematies plaatsvinden). Bij de Bouddhanath tempel (een Tibetaans boeddhistisch monument) zie je Tibetaanse pelgrims de kora lopen met de klok mee om een van de grootste stoepa’s ter wereld. Loop je mee?

 

Decorative torn edge

Dag 4 – vrije dag Kathmandu

Vandaag heb je een extra dag om in Kathmandu door te brengen. Deze dag is ook noodzakelijk vanwege de aanvraag van je Chinese groepsvisum dat in aanvraag is. Een aanrader is om deze dag naar Bhaktapur en Patan te gaan. Bhaktapur is een oude koningsstad op een half uurtje van Kathmandu en samen met Patan in het zuiden van de stad goed te combineren. Het is een groot openluchtmuseum met Newari-stijl gebouwen en tempels. Zelfs nu een paar jaar na de aardbeving is het de moeite waard, draag je met je entree bij aan de wederopbouw en zie je fraai restauratiewerk door (inter)-nationale vaklui. Wil je deze dag vooraf vastleggen met gids en chauffeur, laat het ons dan weten.

Decorative torn edge

Dag 5 – Kathmandu – Lhasa (je slaapt op 3.650 m.)

Vandaag word je opgehaald en in contact gebracht met je kleine gezelschap van de internationale ‘join-in’ en vervolg je samen je Nepal-Tibet reis. We brengen je naar het vliegveld en je vliegt naar de machtige stad Lhasa. De vlucht is een attractie op zich: onder je glijden de Himalayatoppen voorbij. Op het vliegveld word je opgewacht en naar Lhasa-stad gebracht, ca. 1,5 uur rijden. De eerste gebedsvlaggetjes zie je al wapperen langs de kant van de weg. Ze luiden als het ware het begin van je bezoek aan Tibet in: een behouden trip!

Aangekomen in je hotel is het tijd om uit te rusten en te acclimatiseren. Je verblijft in het centrum, op loopafstand van de bezienswaardigheden. Kijk wat rond in de omgeving van je hotel, strijk neer tussen de monniken in een restaurantje en drink.. drink veel en drink water; zo’n 3 liter op de eerste dag zal hoogteziekte-verschijnselen verminderen. Je bent nu op 3.650 meter hoogte.

 

Decorative torn edge

Dag 6 – Lhasa, sightseeing

Vaak slaap je de eerste nacht onrustig en heb je toch wat last van hoofdpijn of ben je moe. Het is dus belangrijk om rustig aan te doen en je niet te veel in te spannen. Om deze reden beklim je vandaag nog niet de enorme trappen van het Potala Paleis, maar ga je per bus en met een Engelssprekende gids Lhasa verkennen. Je bezoekt Drepung en Norbulinka (zomerpaleis) en Sera Monastery; scholen voor Tibetaanse monniken in wording, die net buiten Lhasa liggen. Drepung ligt ‘opgestapeld’ tegen de Gambo Utse berg. Het was ooit het grootste en rijkste klooster ter wereld met in de gloriedagen bijna 10.000 (!) monniken. Het complex is groot en bevat veel trappetjes, steegjes en kleine kapellen.

Bij het Sera klooster leeft nog de ‘afternoon debating session’ traditie, waarbij monniken van het filosofie-college met elkaar het debatteren oefenen. Een gebeurtenis die je nergens anders ter wereld ziet. De leerling monniken debatteren om 15:00 uur in de tuin. Wanneer je de bus uitstapt hoor je al het eerste geroezemoes, wat – zodra je de tuin binnenstapt -aanzwelt tot een luide kakofonie van gepassioneerde discussies over geloof, Boeddhisme en andere levensvraagstukken..

 

Decorative torn edge

Dag 7 – Lhasa, Potala Paleis

Sinds een tijdje is een reservering nodig om het Potala Paleis te bezoeken, je kunt er niet zomaar meer in. Onze agent heeft de entreebewijzen al opgehaald waarop staat hoe laat je naar binnen mag. Hier hangt de dagindeling van af.

Het Potala stamt uit 1645 en staat op een heuvel boven de stad. Het was de verblijfplaats (in de winter) van de geestelijke leider van de Tibetanen, de Dalai Lama. Sinds hij in ballingschap in India leeft door de annexatie van Tibet door China (China erkent hem niet als leider), is het enorme complex open voor toeristen. Het uitzicht aan de voorkant maakt een onvergetelijke indruk en je hebt zo’n twee uur nodig om een beeld te krijgen en een aantal van de kamers, tempels, tombes en kapellen te bekijken. Er gelden veel regels en er wordt grof geld gevraagd voor het maken van foto’s, maar het blijft een indrukwekkende ervaring.

Daarna bezoek je de Jokhang tempel; het spirituele hart van Tibet en de Tibetanen. Pelgrims uit het hele land en daarbuiten komen te voet naar de tempel. Ze leggen honderden kilometers af, zich onderweg om de paar meter knielend en uitstrekkend Binnen in de tempel is het vredig stil en komt de geur van de yakboterkaarsen je tegemoet. Het levendige stratenblok rond de Jokhang heet de Barkhor, een 800 meter lange pelgrimsroute. Eenmaal aangekomen in Lhasa lopen of prosteren pelgrims hier eindeloze rondes (kora) met de wijzers van de klok mee.

 

Decorative torn edge

Dag 8 – Tibet reis, Lhasa verblijf

Vandaag plannen we niets in. Je hebt alle tijd om zelf op pad te gaan en het mystieke Lhasa nog meer op je in te laten werken. We gingen bijvoorbeeld souvenirs shoppen op de Barkhor en namen plaats tegenover de ingang van de Jokhang tempel. De religieuze rituelen van de pelgrims blijven fascineren.

’s Avonds is er in Lhasa over het algemeen wel een leuk barretje waar muziek uit schalt. De reizigers komen samen in die paar tentjes waar internationaal eten wordt geserveerd.

 

Decorative torn edge

Dag 9 – Lhasa via Yamdrok Tso naar Gyantse – hoogte 3.980 m.

Reistijd: circa 7 uur rijden

Vandaag gaat je Nepal-Tibet reis een stukje verder. Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van zo’n 7 uur. Je rijdt over een geasfalteerde weg en onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen de glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba-La, in zicht. Op de pas (4795 meter – 82 km buiten Lhasa) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok-Tso (Tso betekent meer). Dit enorm hooggelegen meer is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen.

Er wordt gestopt voor de lunch in een van de ‘wild west’ dorpen die je onderweg passeert en daarna rijd je naar de volgende pas, de Kora-La van 5045 meter. Je ziet er de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers, van ca. 7000 meter hoogte. Aan het eind van de middag bereik je Gyantse (3980 meter). Je verblijft er in een kamer met eigen douche/toilet. Het hotel ligt aan de hoofdstraat.

 

Decorative torn edge

Dag 10 – Gyantse klooster en via Sakya naar Shegar – hoogte 4.100 m.

Reistijd: circa 8 uur rijden

Gyantse – de op twee na grootste stad van Tibet – was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. De zanderige hoofdstraat leidt naar het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa in het oude gedeelte van de stad. De Kumbum Stupa ( “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig als je de stupa beklimt, de hoogte zorgt daar vanzelf voor. Vervolgens maak je een bijzonder mooie tocht naar Sakya. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste kloosters van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

Je reist daarna verder door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Vanaf hier zijn de hotels eenvoudiger, maar we hebben de beste geselecteerd. Je slaapt deze nacht in Shegar.

 

Decorative torn edge

Dag 11 – Route naar Rombuk, hike naar Mount Everest Base Camp – hoogte 5.200 m.

Reistijd: circa 4 uur rijden

Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en vervolgens kom je bij het Rongphu klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld.

Zet je schrap, dit wordt wellicht een zware – maar onvergetelijke middag. Vandaag bezoek je het Mount Everest Basecamp (5200 meter hoog). De Mount Everest – Qomolangma in het Tibetaans, is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Hier verzamelen zich tussen juli en september de die-hards van de wereld, voor de klim naar de top van de wereld. Zelf ervaren hoe zwaar het is om in deze omgeving te wandelen zal je bewondering voor de echte klimmers tot Everest hoogte doen stijgen. Als je niet wil of kan lopen pak je de pendelbus.

Het Rombuk Guesthouse ligt naast het klooster en hier breng je de nacht door in een eenvoudige kamer, zonder wc of douche (deze zijn gedeeld). Verwacht dus geen luxe, wel een hoop gezelligheid als je ’s avonds in het restaurantje je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur.

 

Decorative torn edge

Dag 12  – Van Mount Everest naar grens Nepal.

’s Ochtends ontwaak je met de zon op de Everest als je vroeg opstaat. Als de tijd het toelaat neem je nog een laatste foto van de ‘Holy Mother of Earth’. Een bakje koffie op deze plek zal je nog lang bijblijven.

Hierna reis je via Paiko Tso naar de grens van Nepal. Je slaapt nog net aan de Tibetaanse kant in een eenvoudig hotel bij Kyrong.

 

Decorative torn edge

Dag 13 – Kyrong – Trishuli (Nepal)

Je neemt afscheid van je Tibetaanse gids en chauffeur en steekt (vaak lopend) de grens over, welkom in Nepal!  Je merkt gelijk dat je aan de andere kant van de Himalaya bent; de ruige natuur wisselt zich in voor groene bossen en landbouwvelden. Er volgt een lange rit richting Trishuli. De wegen zijn niet al te best, dus bereid je voor op een lange reisdag. In Trishuli slaap je een nachtje in een prima hotel, vlakbij de weg.

 

 

Decorative torn edge

Dag 14 – Trishuli  – Kathmandu

Je hobbelt langzaam weer verder richting Kathmandu. Hier kom je weer terug in het hotel waar je ook de reis bent gestart. Je kent de stad inmiddels een beetje en je kunt waarschijnlijk goed de weg vinden naar dat ene restaurantje wat je hebt ontdekt in de eerste dagen van de reis. ’s Middags kun je nog een tempel gaan bezoeken of de marktjes afstruinen naar het leukste souvenirtjes voor thuis.

Wil je meer van Nepal ervaren, ga dan naar het Chitwan National Park of maak een trekking door het Annapurna gebergte.

 

Decorative torn edge

Dag 15 – Einde van je Nepal-Tibet reis

Vandaag is het weer tijd om terug te vliegen naar Nederland en afscheid te nemen van je Nepal-Tibet reis. Uiteraard regelen we een airport transfer voor je. Als je weer thuis bent zijn we uiteraard erg benieuwd naar je ervaringen en we vinden het altijd leuk om een mailtje te ontvangen.

Heb je nog vragen over deze rondreis of wil je langer in Nepal verder reizen, stuur ons een mailtje op of bel ons. Je kunt deze rondreis aanvragen via ‘deze rondreis aanvragen’.

 

Decorative torn edge

Onze slaapplekken