Fly-drive Sicilië familiereis

rondreis

 • Reisschema:
  Etna - Cefalú - Piazza Armerina - Ragusa - Avola
 • Reisduur:
  12 dagen / 11 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1165,- per volwassene
 • vanaf € 862,- per kind (t/m 11 jaar)
 • Huurauto:
  optioneel bij te boeken vanaf € 470,-
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
 • Inclusief:
  zelf pizza bakken, kookcursus, fietstocht
✓ Wandeltochten door de groene natuur of op de flanken van de rokende Etna
✓ Zelf pizza bakken met chef Roberto
✓ Barokke steden met statige pleinen en knusse steegjes
✓ Kustplaatsjes met gezellige havens en zandstranden
✓ Fietsen door natuurparken aan zee met mooie picknickspots
✓ Overnachten in karakteristieke hotels en agriturismo’s, gericht op gezinnen
Vulkaan Etna Sicilië

Dag 1 – aankomst Etna, fly-drive Sicilië

Vanuit de lucht kun je er al niet omheen, de grote zwarte reus Etna, die hoog boven Sicilië uittorent. Zodra je geland bent, neem je de huurauto in ontvangst en start je fly-drive Sicilië. Je rijdt naar de streek Linguaglossa, de vruchtbare wijngronden rond de vulkaan. Je komt langs ruige kloven met beekjes in de diepte en gestolde lavastromen. Aangekomen in je agriturismo zul je je kinderen waarschijnlijk meteen kwijt zijn aan het zwembad, terwijl jij in de schaduw van de parasol je voeten op een stoel legt en proost naar de Etna. La dolce vita is begonnen! ’s Avonds eet je hier aan lange houten tafels, waarop Siciliaanse pasta’s verschijnen, bereid door la mamma, en je drinkt wijn uit eigen wijngaard.

Dag 2 – Etna, pizzabakken

Gelato en pizza, grote kans dat je kinderen niet moeilijk te overtuigen waren voor deze Italiaanse vakantie. Die pizza, die mogen ze vandaag zelf gaan maken. Pizzabakker Roberto heeft alles al klaar staan en zet jullie aan het werk. Lijkt het altijd of er een bom ontploft is, als je kinderen in de keuken zijn geweest? Geen zorgen, hier ruimt iemand anders de rommel op. Samen slaan jullie aan het kneden en rollen en natuurlijk probeer je de bodem rond te spinnen op je vingertoppen en gooi je ‘m in de lucht. Eenmaal belegd met jullie favoriete toppings, gaan de pizza’s de oven in en niet veel later geniet je van jullie eigen creaties. Buon Appetito!

Dag 3 – Etna, fly-drive Sicilië

Het glooiende, groene landschap rond de Etna is ideaal om wandelingen te maken met je gezin. Loop tussen de wijngaarden en stop even bij een wijnhuis om te proeven. Houden jullie wel van een beetje avontuur? Rijd dan door de pijnboombossen naar het skistation Piano Provenzana. Bij goed weer gaan hier 4×4-busjes naar de krater, waar jullie het gevoel hebben op de maan te lopen: hobbelig, zwart lavagesteente en mysterieus rokende barsten in de grond. De sterke geur van de zwaveldampen moet je voor lief nemen; je staat mooi wel op een actieve vulkaan. De vloer is lava! Sluit je dag af op het terras met lokale salsiccia, worst met venkel, of een granita, (amandel)schaafijs, geserveerd in een zoet broodje.

Dag 4 – Cefalù

De volgende stop van je fly-drive op Sicilië is het strand van Cefalú. Even relaxen na je vulkaanavontuur in een schattig kustplaatsje, met smalle stegen en terrassen op de stoep. Je rijdt naar jullie B&B, net buiten de stad aan een klein steenstrandje. Vanaf het terras heb je uitzicht op zee en de rotsen van Cefalú. Voor de allerkleinsten is er zelfs een speeltuintje. Jullie slapen in een chalet en kunnen in de gezamenlijke buitenkeuken (met barbecue) zelf aan de slag met pasta en verse groenten. Wie het koken liever aan de Sicilianen overlaat, neemt de auto naar het centrum. De eigenaren van je B&B hebben daar een restaurant, waar met name de vis heel lekker is.

Dag 5 – Cefalù, fly-drive Sicilië

Het gouden zandstrand van Cefalú weten de Italianen zelf altijd goed te vinden. In de zomermaanden kan het er druk zijn, maar daar passen jullie echt nog wel bij. Wil je liever iets doen en het luieren op het strand voor het einde van de reis bewaren, maak dan een wandeltocht langs de kustlijn, aan de andere kant van de stadsmuur. Je loopt van de oude haven tot aan de vuurtoren en passeert onderweg verschillende poorten die toegang geven tot het centrum. Neem een kijkje bij de Normandische kathedraal op het centrale plein, met een mozaïeken afbeelding van Christus. Aan het einde van de dag is het rustiger, omdat de dagjesmensen dan zijn vertrokken. Bovendien is het licht dat door de ramen schijnt dan op z’n mooist.

Dag 6 – Cefalù

Cefalú kun je niet alleen op het land ontdekken, maar ook vanaf het water. Wij kunnen een gemotoriseerde rubberboot voor je regelen, waar je ook zonder vaarbewijs mee op pad mag. Laverend tussen de vissers en hun netten vaar je over de Tyrreense zee. Maak een praatje met een van de vissers en laat je kinderen helpen met het binnenhalen van de vangst. Onderweg kwamen wij de 86 jaar oude visser Rosario tegen. Elke ochtend vertrekt hij om 4.00 uur naar zee, om vervolgens het zes kilometer lange net handmatig binnen te halen. Tussendoor kun je voor anker gaan om te genieten van het uitzicht of een frisse duik. Na ongeveer drie uur keer je terug naar de oude haven. Laat het ons weten als je deze boottocht toe wilt voegen aan je reis.

Dag 7 – Cefalù– Piazza Armerina

Start vandaag rustig op. Het enige dat vandaag op het programma staat en écht ‘moet’, is reizen van Cefalù naar het binnenland. In iets meer dan anderhalf uur rijd je naar Piazza Armerina, een vruchtbaar en dus groen plattelandsgebied, waar je slaapt in een agriturismo: een klein landhuis met uitgestrekt grondgebied. Weer een plek waar je fantastisch kunt eten, maar dan wel uit eigen keuken. Voor je kinderen is er een zwembad om meteen een plons in te nemen.

Dag 8 – Piazza Armerina koken

Dat hier lekker gegeten kan worden ga je vandaag zelf ondervinden. We hebben namelijk een kookworkshop voor het hele gezin ingepland. Je gaat eerst zelf het land op om de ingrediënten te verzamelen. Het wordt dus een maaltijd van lokale seizoensproducten, vol van smaak, want de Italiaanse zon maakt de tomaten en paprika’s zoeter dan zoet. Terwijl de chef de laatste hand legt aan jullie creaties, schuif je aan tafel en krijgt dan je zelfbereide maaltijd keurig opgediend, che delizioso! De rest van de dag heb je voor jezelf om bij te komen van het harde werken in de keuken en op het land.

Dag 9 – Piazza Armerina – Ragusa – Avola

Vandaag reis je naar Avola. We raden je aan om op tijd te vertrekken zodat je een tussenstop kunt maken in Ragusa. Bezoek met name de oude wijk: Ragusa Ibla. Opgezet in lichte kleuren met palmbomen op het centrale plein voor de barokke kathedraal. Hier zit je midden in het Italiaanse leven, waar oude mannetjes op een bankje de krant lezen en de vrouwen kletsen in rap Italiaans. De smalle straatjes van het centrum vormen nog best een uitdaging om door te navigeren. Ideaal dat je de auto op een veilige, gratis parkeerplaats kunt neerzetten en het laatste stuk naar het stadje wandelt. In Ragusa is het ook erg leuk om een chocoladeproeverij te doen in een van de winkeltjes. Wil je dit? Vraag ons naar de mogelijkheden! Na je bezoek aan Ragusa rijd je in ongeveer 1,5 uur naar je eindbestemming Avola. Hier slaap je in een masseria, een oude Siciliaanse boerderij, net buiten de stad, met een fijn zwembad en uitzicht op zee. De goudgele zandstranden in de omgeving zijn een stuk rustiger dan die van Taormina en andere drukbezochte badplaatsen bij Catania.

Dag 10 – Avola, fietstocht

Het is niet alleen maar luieren, deze dagen. Voor vandaag regelen we fietsen voor jullie (inclusief helm), eventueel met kinderzitje, en zorgen we dat de picknick alvast is ingepakt. Het glooiende landschap is perfect voor een fietstocht, maar laat je van tevoren bij de receptie van je masseria informeren over de beste routes en wegen waarop je veilig met je gezin kunt fietsen. Je gastheer weet precies wat de mooiste plekjes zijn en welke stranden de moeite waard zijn om op te zoeken. Een fijne plek om te picknicken is bijvoorbeeld Vendicari National Park, dat aan zee ligt. Hier vind je zachte zandstranden, maar ook een grillige rotskust, waar het water zo helder is dat je de bodem kunt zien. Met een beetje geluk zie je flamingo’s, die broeden hier.

Dag 11 – Avola

Langs de kust van Avola en Noto zijn verschillende baaien en stranden. Als je wilt, kun je er een aantal op één dag bezoeken. Op Lido il Solleone heb je zacht zand en bamboe afdakjes boven je ligbed, zodat je de schaduw kunt opzoeken. Vind je ruige rotsen een mooier uitzicht, maak dan een tocht naar natuurreservaat Cava Grande del Cassibile: een rotsig, maar groen gebied, met aan de riviermonding een zandstrand, waar ook keien en kiezels liggen. Het koele rivierwater zich mengt met de zee. Ideaal om in te spelen, omdat het strand heel geleidelijk in het water afloopt.

Met het zout nog op je huid maken jullie je klaar voor de laatste avond. Nog één keer arancini (gevulde rijstballen) eten met cannoli toe, want nergens smaakt dat zo lekker als hier op het eiland.

Dag 12 – vertrek Sicilië

Past de vuile was nog in de koffer? Dat wordt lastig, met al die Siciliaanse worstjes en wijn die er ook in moeten. Vandaag pakken jullie alles weer in en rijden jullie terug naar de luchthaven. De fly-drive Sicilië is met Avola tot een einde gekomen. Hoog in de lucht haal je herinneringen op. Wat was het allerleukste? De tocht op de vulkaan? De pizzasaus die overal zat, behalve op de pizza? Papa die van een bootje in het water viel? Met een buik vol Italiaanse gelato en een hart vol mooie herinneringen laten jullie het eiland achter je. Ciao Sicilia, grazie mille.

Onze slaapplekken

Pas de rondreis aan op de wensen van je gezin

Boek deze rondreis kant-en-klaar, of pas hem aan op jouw gezin. Liever iets meer comfort, een nachtje langer of een extra actviteit? Hier vind je een greep uit de mogelijkheden. Geef het aan als je dit wilt, dan nemen we het op in je reisplan.

 • Etna Jeeptour
 • Boottocht Cefalù
 • Diner in het Madonie-gebergte
 • Chocolade proeven in Modica