Naar boven

Reiziger Karin op reis

blog

Geschreven op
vrijdag 13 februari
Geschreven door
Kerstin Jauk

Vorig jaar maakte ik in mei een afwisselende rondreis over Sumatra, Bali, Gili, Flores en Komodo met Indonesië online. Verschillende eilanden die allemaal een eigen karakter hebben. De jungle en dieren in Sumatra, een heerlijk relaxmoment op Bali, het ultieme bounty gevoel op de Gili eilanden en het surrealistische Jurassic Park gevoel op Komodo.

Ik deel graag de hoogtepunten per eiland om zo een indruk te geven van mijn belevenissen tijdens mijn Indonesië reis.

Slingerende apen op Sumatra

Op Sumatra werd het hoogtepunt van mijn reis zeker gevormd door de jungle. Ik sliep er in een eenvoudig huisje met uitzicht op de jungle en zag er de Thomas Leaf aapjes enthousiast door de bomen slingeren; het zag eruit als een toneelstukje in de natuur.

Ook de trektocht van 6 uur dwars door de jungle om op zoek te gaan naar orang oetans was een absoluut hoogtepunt. Het moment dat de eerste oranje vlek zichtbaar werd tussen het groene bladerdek zal ik niet snel vergeten. Op hun gemak slingerden de apen door de bomen. Het fruit dat de rangers bij zich hadden zorgde ervoor dat ze dichterbij kwamen dan ik had verwacht. De “score” van zeven gespotte orang oetans, inclusief baby’s, na de inspannende wandeling zorgde ervoor dat ik nog lang met een lach op mijn gezicht liep.

Slapen in het waterpaleis op Bali

Bali was een relaxmoment tijdens mijn reis. Met uitzicht op de rijstvelden vanaf mijn balkon kon ik de ervaringen op Sumatra in comfort nog even aan me voorbij laten trekken. Bijzonder aan Bali vind ik ook de rol die religie speelt op dit eiland. Overal vind je er tempels en kleurrijke offertjes die mensen neerleggen voor de goden. Dit maakt Bali voor mij erg fotogeniek. Lees meer: Waterpaleis Tirtagangga (homestay Bali).

De meest bijzondere overnachting vond ik die in het waterpaleis. Nadat alle dagjes toeristen vertrokken waren konden we op ons gemak in het paleis rondlopen en dineren met uitzicht op de fonteinen.

Dé bounty ervaring vind je op Gili Air of Meno

De Gili’s vormen voor mij het ideale vakantieplaatje. Witte zandstranden, palmbomen, turkooise zee, gezellige kleine restaurantjes en een rif voor de kust waar ik me urenlang vermaakte met het snorkelen tussen gekleurde vissen en schildpadden. Mijn bezoek aan het meer toeristische eiland Gili Trawangan viel me iets tegen. Een aantal jaren geleden ben ik hier zelf als backpacker ook geweest, maar in de tussenliggende jaren is het toch wel erg druk geworden. Voor een strandfeestje en levendigheid in de avonduren is het eiland zeker geschikt, maar voor een wat meer pure ervaring geef ik de voorkeur aan Gili Meno of Gili Air. Lees meer: Gili eilanden, welke kies jij?

Flores:  ongerept en puur

Het volgende eiland dat we met een binnenlandse vlucht bereikten was Flores. Mijn belangrijkste tip tijdens een reis over Flores is om echt rekening te houden met de lange reisafstanden. Een groot deel van de dag bracht ik in de auto door, maar onderweg zag ik ook wel heel veel van het landschap met de vulkanen, rijstvelden en lokale dorpen op het eiland. De wandeling naar de Kelimutuvulkaan werd beloond met een mooi uitzicht op de gekleurde kratermeren.

Het leukste aan Flores vind ik de ongereptheid. Hier komen nog niet veel toeristen waardoor het nog heel puur aanvoelt. Op de top van de Kelimutuvulkaan leek ik voor de Indonesische bezoekers een interessanter object om te fotograferen dan de kratermeren. De accommodaties zijn eenvoudig en de communicatie met de lokale mensen gaat met handen en voeten, maar voor mij is dit juist de charme van Flores. In Labuhan Bajo is het juist wat toeristischer, maar in mijn hotel met zwembad en uitzicht op de ondergaande zon was het echt weer even in comfort genieten.

Jurassic park gevoel op Komodo eiland

Komodo nationaal park was de laatste stop van mijn gevarieerde reis. Het landschap in dit nationaal park met vele groene eilandjes in de zee deed me denken aan de set van Jurassic Park. Ik had het idee dat er elk moment een dinosaurus tevoorschijn kon komen. Natuurlijk was dit niet het geval, maar de Komodo varanen kwamen aardig in de buurt van dit beeld. In de wetenschap dat een beet van deze dieren dodelijk kan aflopen liepen we erg op ons hoede over het eiland Komodo. Gelukkig werden we door een ranger met stok begeleid om de varanen op afstand te houden. Ook erg mooi in dit nationaal park zijn de vele snorkel- en duiklocaties. De onderwaterwereld met het helder gekleurde koraal en de vele gekleurde vissen maken het snorkelen hier een ervaring alsof je je in een tropisch aquarium bevindt.

In het kort heb ik hier de hoogtepunten van mijn afwisselende reis beschreven. Heb je zelf zin gekregen in het maken van een mooie rondreis over deze eilanden? Neem dan zeker een kijkje bij onze bouwstenen op Sumatra, BaliLombok en Flores. Ik adviseer je graag verder over de beste invulling van je reis.

Geïnspireerd geraakt door Karin’s Indonesie reis?
Kijk bij onze Indonesie reizen en Indonesië rondreizen
of
Ga terug naar ons overzicht van ons Indonesië reisblog
background-pattern