Naar boven

Ubud

Een kijkje in de reis van Matthieu en Karin

blog

Geschreven op
donderdag 4 december
Geschreven door
Kerstin Jauk

reizigers in indonesie
Reizigers Matthieu en Karin gingen in september via ons naar Java en Bali. Vol enthousiasme en met mooie verhalen en foto’s kwamen zij terug. Omdat we zo werden aangestoken door hun enthousiasme en zelf bijna weer in het vliegtuig wilde stappen, vroegen wij hen of zij de mooiste momenten van de reis met ons wilden delen.

 

 

 

eten tussen lokale bevolking indonesieEten bij een warung in Munduk

Munduk was voor ons een van de hoogtepunten van de reis. Wat een mooie omgeving in de bergen en de groene rijstterrassen en een knusse plek om te overnachten in de cottages met uitzicht over de rijstvelden. Tegen zonsondergang was het uitzicht adembenemend. Wat een rust heerst er hier. Met een super leuke gids maakten we een wandeling langs de rijstterrassen en de vele mooie bloemen en planten die je in Nederland alleen bij een plantencentrum tegen komt. Een kerstster bloeit hier gewoon in het wild! We eindigden bij een kleine waterval. Onderweg zijn we aan de praat geraakt met gids Made Rja Wiwarman en kwamen we erachter dat hij naast de werkzaamheden als gids bij het hotel ook zelf zijn Balinese Warung “Dedemet” wil gaan runnen. Nog die avond werden we uitgenodigd om bij hem te komen eten. Dwalend door smalle steegjes kwamen we aan bij zijn huis waar we bij een paar kleine stenen tafeltjes en stoeltjes aan mochten schuiven. We mochten een kijkje in de keuken nemen waar de vrouw des huizes stond te koken en niet lang daarna staken we zelf de handen uit de mouwen om het toetje te maken. Zoete groene pannenkoekjes met suiker en kokosnoot gevuld. Ook de rest van het eten smaakt heerlijk. Ben je in Munduk? Bezoek dan zeker deze warung of maak een leerzame wandeling met deze gids.

 

purification bali indonesieBudakeling purification, Tirtagangga

In Tirtagangga hebben we een budakeling purification meegemaakt, wat een leuke en aparte ervaring was. Door een gids werden we opgehaald en naar het huis van de lokale priester gebracht die ons onderwierp aan een reinigingsritueel. Matthieu kreeg een traditioneel hoedje op en gekleed in een sarong namen we plaats in een donker kamertje waar de priester al klaar zat. De ruimte rook sterk naar wierook en op tafel stond een mand met offer spullen zoals bloemetjes, fruit en ander eten. Lichtelijk gespannen namen we plaats op een bankje, want we hadden geen flauw idee wat er ging gebeuren. De priester besprenkelde ons met heilig water terwijl hij mantra’s zong. We werden gezegend met bloemetjes, rijst, wierook en water en moeten rijstkorrels eten en van het gezegende water drinken. Af en toe rinkelde de priester met een belletje en zodra hij klaar was verliet hij de ruimte. We kregen nog een grote mand mee vol fruit, eieren en cake. De ceremonie was voor ons een onvergetelijke ervaring, al voelde ik me net Pocahontas met een bloem achter mijn oor en de tooi van bladeren en gekleurde draadjes op mijn hoofd. De traditionele kleding moesten we aan houden totdat we in het hotel terug waren. Onderweg stopten we bij een zilverwerkplaats en namen we een kijkje bij een lieve oude man die onze namen al zingend in oud Balinees handschrift kerfde in een bamboeblad. Gekleed in de sarong met de tooi voelde ik me niet helemaal op mijn gemak. Matthieu had hier minder last van. Maar och, in de omgeving van het prachtige waterpaleis Tirtagangga waar we ons hotel hadden past het stiekem ook wel een beetje.

landelijk indonesie Tip Yogyakarta

Ben je in Yogyakarta? Je kunt heerlijk eten bij Yogyakarta MILAS. (Prawirotaman IV 127B) Dit is een vegetarisch restaurant waar met biologische producten gewerkt wordt. De tafels in de tuin zijn deels van autobanden gemaakt.

Meer ervaringen lezen? Lees ook de ervaringen van reisspecialist Karin op reis. Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

Kriebelt het bij jou om kennis te maken met de lokale bevolking tijdens een rondreis door Indonesië? Laat je door ons inspireren met onze Indonesië reizen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op op telefoonnummer 071-8910328.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen.
background-pattern