Naar boven

De reis van Indonesië liefhebber Karin

blog

Geschreven op
maandag 2 maart
Geschreven door
Kerstin Jauk

bali reisspecialist karin indonesie
Mijn eerste reis door Indonesië herinner ik me nog goed. In 2009 trok ik een maand met mijn ouders door Indonesië, over de eilanden Bali en Java om precies te zijn. Een ontspannen reis moest het worden, maar ook één met bijzondere activiteiten en tripjes waardoor mijn ouders een goed beeld van de eilanden zouden krijgen. Zelf had ik op dat moment al wat van de wereld mogen zien, maar voor hen was het de eerste reis buiten Europa. Best spannend dus om deze reis voor ze te organiseren, ik wilde natuurlijk wel het liefst dat ze net als ik het reisvirus te pakken zouden krijgen.

 

indonesie marktOnderhandelen op de markt

Met onze chauffeur Ketut reden we over Bali. Ideaal vonden we het om hier rondgereden te worden door een ervaren chauffeur die de mooie plekjes precies aan wist te wijzen. Hij vond het geen probleem als wij onderweg uitgebreid de tijd namen om de moedertempel Besakih te bezoeken, rond te lopen bij het tempelmeer of wanneer mijn moeder en ik het niet konden laten om weer een kleurrijke markt met fruit op te gaan om te onderhandelen over mango’s, rambutans en ananassen. Onderweg vanuit de auto keken we onze ogen uit: felgroene rijstterrassen, de Mount Agung die als hoogste vulkaan van Bali vaak boven het landschap uittorent en de mensen die met ladingen spullen op hun fietsen rondrijden. We hebben ons erover verbaasd met hoeveel mensen en spullen de Balinezen op hun fietsen en brommers zitten. Een kunst op zich.

reisspecialist indonesie kinderenOnze Java reis

Java ontdekten we per trein en auto. Wat ons meteen opviel waren de lange afstanden in vergelijking met Bali; je zit zo zeven uur in de trein of auto. Gelukkig viel er onderweg genoeg te zien met de rijstvelden, tabaksplantages en dorpjes met spelende kinderen die door het raam in de trein te bewonderen waren. Zelf heb ik de gewoonte in de auto nogal snel in slaap te vallen waardoor ik van deze ritten niet altijd evenveel meekreeg, de treinreis heeft mij hierdoor de mooiste uitzichten gegeven. De lange ritten hebben we zeker niet voor niets afgelegd, want op Java ontdekten we veel moois. Hoogtepunten op Java waren voor mij de Borobodur en de Bromovulkaan. De Borobodur als grootste boeddhistische tempel ter wereld is op zich al indrukwekkend, maar wat wij hier zo bijzonder vonden was dat niet de tempel maar wij voor de lokale schoolkinderen de bezienswaardigheid waren. Op geen enkele plaats ter wereld ben ik vaker gefotografeerd als hier.
Voor een paar uur voelde ik me een waar fotomodel.

java bromo vulkaanIndonesië reisspecialist bij de Bromo vulkaan op Java

Letterlijk hoogtepunt voor mij was het bezoek aan de Bromovulkaan. Voor dag en dauw moesten we opstaan om de vulkaan op te rijden naar het uitkijkpunt. In een colonne van jeeps reden we de Bromo tegemoet en het werd hoe hoger we kwamen kouder. Al bibberend in mijn truitje bereikte ik het uitkijkpunt waar de vulkaan nog lekker lag te slapen onder een dekbedje van mist. Het voelde wel even als afzien in de kou, tussen busladingen toeristen waartussen ik ook wat Nederlandse zinnen opving. Tot het moment dat de zon ontwaakte; de mysterieuze mist trok langzaam weg waardoor de krater van de Bromo zichtbaar werd. Een magisch uitzicht waarbij ik de mensen om mij heen spontaan vergat.

 

strand gili reisspecialist indonesieIndonesië rondreis afsluiten op de Gili eilanden

De bijzondere activiteiten waren volop aanwezig waardoor we ons de laatste dagen een tropisch toetje gunden op de Gili eilanden. In ons huisje vlakbij het strand hing ik languit in de hangmat met een boek en voelde ik me op en top relaxt. De enige activiteiten tijdens deze dagen bestonden uit het snorkelen met schildpadden en het wandelen naar een restaurantje voor de maaltijden. Vooral het diner is hier een waar feest met de vissen die zo vers zijn dat ze bijna vanuit de zee op je bord springen.

Met de speedboat vertrekken we weer naar Bali en uiteindelijk terug naar Amsterdam. Een aantal veelzijdige eilanden achter ons latend. En mijn ouders.. die hebben het reisvirus van mij overgenomen!

Wil jij ook naar Bali en Java? Bekijk onze Bali reizen. Of ga terug naar het Indonesië reisblog.

background-pattern