Riksja Family Indonesië

Naar boven

Tobo meer op Sumatra Indonesie

Relaxen aan het kratermeer

bouwsteen

 • Reisschema:
  Bukit lawang - Brestagi - Tobameer
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Reissom:
  € 355,- per volwassene, € 260,- per kind (tot 12 jaar)
Naast jungle en wildlife heeft Sumatra ook op het gebied van cultuur wat interessants te bieden. De Bataks zijn een uniek volk die rondom het Tobameer leven. Ze spreken hun eigen taal en houden naast het Christelijke geloof ook aan hun eigen traditionele geloof vast. Het schiereiland Samosir met de traditionele Batakdorpjes ligt midden in het sprookjesachtige Tobameer. Het eiland is best groot en heuvelachtig, maar de omgeving van het plaatsje Tuk Tuk, waar je in hotel met zwembad verblijft, is ideaal om per fiets te verkennen. Onderweg ontmoet je de vriendelijke Batak bevolking in hun typische zadeldakhuizen waar, ze nog steeds in leven.
Tradionele huizen bij het Tobameer Sumatra
Decorative torn edge

Dag 1 – Bukit Lawang – Brestagi

Vanuit Bukit Lawang rijdt de chauffeur ons in circa 5 uur tijd naar het op 1400m hoogte gelegen Berastagi. Het is hier een stuk koeler en het was dan ook in de koloniale tijd een geliefde plek bij de Nederlanders. Tegenwoordig is Berestagi een grote stad en vooral een populaire weekendbestemming onder de Sumatranen die de hitte van Medan ontvluchten.

De stad is namelijk omringd door groene velden van de Karo hooglanden en twee vulkanen domineren het landschap. Bij een bezoek aan de lokale markt worden onze zintuigen op scherp gezet. Op deze markt worden naast vruchten, ook vis, groenten en andere snuisterijen verkocht. Ons hotel is gelegen op een heuvel met uitzicht over het groene landschap. Het is een groot hotel en niet bijzonder sfeervol, maar de kamers zijn prima en er is een groot zwembad dus de kinderen zijn tevreden.

Decorative torn edge

Dag 2 – Berastagi – Samosir eiland

Vanuit Berastagi ben je nog eens 6 tot 7 uur onderweg naar het Tobameer. Onderweg stoppen we bij een Batakdorp. We betalen een paar rupiah entree, slenteren langs de huizen en worden uitgenodigd om ergens binnen te komen kijken. Meerdere gezinnen wonen samen op een kleine oppervlakte. Veel privacy hebben zij niet, maar je ziet wel veel zorg voor elkaar. Bij het plaatsje Parapat stappen we op de ferry naar Samosir eiland. De mist die boven het meer hangt, zorgt voor een magisch sfeertje.

Eenmaal op het eiland voel je meteen het laid back sfeertje. Het hotel waar we verblijven ligt direct aan het Tobameer en heeft een heerlijk zwembad. ’s Avonds eten we in een lokaal restaurantje babi panggang, een gerecht dat oorspronkelijk hiervandaan komt. Omdat de Batak niet Islamitisch zijn en dus ook niet halal eten, is dit varkensgerecht hier ontstaan. Zo lekker hebben wij het bij ons Chinees/Indische restaurant thuis nog nooit gehad.

Decorative torn edge

Dag 3 – fietsen langs het Tobameer

’s Ochtends halen we de huurfietsen op en krijgen we een fietsroute voorgelegd. Met een koele bries in ons nek gaan we op pad. Aan de kant van de weg staan kleine kinderen ons zwaaiend aan te moedigen.

De verschillende dorpjes liggen een stukje uit elkaar, maar zijn goed per fiets te bereiken. Tomok en Ambarita zijn de belangrijkste Batakdorpjes op het schiereiland. Hier vinden we houten Batakhuizen, oude graven en graftombes. Bij een van de dorpjes blijkt er een trouwerij gaande te zijn. Iedereen is prachtig gekleed, er wordt muziek gemaakt en er wordt traditioneel gedanst.

Voordat de missionarissen kwamen werd ritueel kannibalisme nog veelvuldig toegepast. Zo werden ouders door hun kinderen opgegeten als ze te oud waren om nog te werken. Gelukkig hebben wij nog een paar jaar te gaan tot ons pensioen, maar voor de zekerheid zoeken we snel een restaurantje op want de kinderen hebben honger van het fietsen!

Decorative torn edge

Dag 4 – bye bye Bataks

Na het ontbijt is het helaas al weer tijd om het schiereiland Samosir en de sprookjesachtige omgeving van het Tobameer te verlaten. We nemen de ferry terug naar Parapat en onze chauffeur staat op de afgesproken tijd klaar om ons naar Medan te brengen. Afhankelijk van je je volgende bestemming en de tijd waarop je vliegt, plannen we hier nog een hotelnacht in.

Vanaf Medan kun je naar Yogyakarta op Java vliegen om vanuit daar Borobodur te bezoeken en de Bromo vulkaan te beklimmen. Ben je toe aan strand, dan kun je ook direct naar Bali vliegen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Relaxen aan het kratermeer

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Borobudur in Yogyakarta Indonesie
bouwsteen

Tour de Borobudur

 • Yogyakarta en Borobudur
 • 4 dagen/3 nachten
 • € 215,- per persoon
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Geland op ’t strand

 • Sanur
 • 4 dagen/3 nachten
 • € 275,- per volwassene
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern