Naar boven

Gezondheid in India

Voorbereid op reis

India reisblog

Gezondheid in India

India is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je reisplezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Een last minute reis naar India hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je kunt desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services op kunnen gaan. Het is van belang dat dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Neem voor meer informatie een kijkje op LCR en tropenzorg.nl.

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in India zal blijven. Zorg zelf voor up-to-date informatie voor je eigen situatie.

Vaccinaties / Inentingen

Vaccinaties die door de GGD worden aangeraden zijn DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen.

De reguliere Hepatitus A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Je kunt ook een binnen 6 maanden herhalingsvaccinatie nemen zodat je langer beschermd bent.

Buiktyphus inenting wordt vaak ook aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar India gaat.

Malaria

Malaria komt het gehele jaar door voor in India. Er zijn echter grote verschillen per streek en per tijd van het jaar. Of je een profylaxe nodig hebt hangt dus ook af van het reisschema. We raden je aan altijd advies hierover in te winnen bij een van de genoemde medische autoriteiten. Profylaxe zijn behoorlijk zware middelen en het is belangrijk om hier een zorgvuldige afweging over te maken.

Het is belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen: ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en eventueel een klamboe gebruiken. In de meeste hotels die wij aanbieden is airco aanwezig dus zijn netten niet nodig (en anders is daar voor gezorgd).

Gezondheid ter plekke

Naast een zo goed mogelijke voorbereiding is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees tijdens je reis zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts. Vraag indien nodig de gegevens van een goede arts bij het hotel of bel even met onze agent in India.

Nog wat meer (semi-)medische tips

Eten in India

Maak je vooral niet teveel zorgen over het eten in India: de hygiëne in India is de laatste jaren flink verbeterd en de meeste reizigers worden niet ziek tijdens de reis. In onze hotels kun je veilig eten. Wil je tips voor veilige eet-adresjes? Vraag het gerust in het hotel of aan de chauffeur of gids.

Er zijn wel een paar algemene regels waar je rekening mee kunt houden. Drink alleen water en dranken uit een gesealde fles, uit een blikje of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd. Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Let op salades en ongewassen groenten en fruit. In India is het niet altijd veilig om aan straatstalletjes te eten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Ook restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden.

Toch een ‘Delhi belly’?

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om diarree zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt.

Als je een reisdag tegemoet ziet, kun je nog loperamide innemen, zodat je niet te pas en te onpas naar het toilet moet. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is.

Hoogteziekte

Als je op hoogte komt kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Het kan ontstaan bij snelle stijging naar hoogten boven de 2000 à 2500 meter. Hoogteziekte kan worden voorkomen door het lichaam de tijd te geven te acclimatiseren en door veel water en/of kruidenthee te drinken.

De gevoeligheid voor hoogteziekte kan verschillen van persoon tot persoon. In de meeste gevallen gaat het in India om een milde vorm van hoogteziekte. De verschijnselen zijn kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, algemeen onwelbevinden en een soort katerig gevoel. Behandeling bij milde hoogteziekte bestaat uit het niet verder stijgen en eventueel afdalen als de verschijnselen niet binnen enkele dagen verbeteren. Bij hoofdpijn kan men paracetamol gebruiken. Aanvullend kunnen medicijnen en zuurstof gegeven worden.

Gezondheid na thuiskomst

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar je in India bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

background-pattern