Tussen de locals op Evia

bouwsteen

  • Reisschema:
    Evia
  • Reisduur:
    3 dagen / 2 nachten
  • Reissom:
    vanaf € 236,- per volwassene
  • vanaf € 175,- per kind (t/m 11 jaar)
✓ Evia als relaxed startpunt van je rondreis of zelfs eilandhop
✓ Overnachten op een ruim opgezette wijnboerderij met beestenboel
✓ Zeer gastvrije eigenaren, altijd in voor een praatje
✓ Fijne stranden in de omgeving en een natuurlijk zwembad bij je accommodatie
✓ Optioneel: op de fiets de omgeving verkennen of te voet via onze handige app

Eiland evia met kinderen

Dag 1 – Aankomst in Evia

Komt jullie vlucht naar Athene vandaag op tijd aan en heb je niet zo’n zin in het drukke Athene? Rijd dan in een keer door naar Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland (alleen Kreta is groter) en erg geliefd bij de locals. Toch is het er nog relatief rustig en maar weinig toeristen hebben het ontdekt. Ook als je liever niet urenlang op de ferry zit, maar toch het eilandgevoel wilt beleven dan ben je hier op de juiste plek. Je bent namelijk binnen een uur vanuit Athene bij de brug die het vasteland met het eiland verbindt. Dat maakt Evia in onze ogen dan ook een ideale start van je reis!

Het eiland kan in het vroege voorjaar en late najaar erg rustig zijn, hoewel in de hoofdstad Chalkida altijd wel reuring is. Het weer is erg onvoorspelbaar in deze tijd van het jaar. Het seizoen loopt van half juni tot begin september.

Het was even zoeken naar dit verborgen guesthouse, gerund door het hartelijke Zuid-Afrikaanse stel. Hij is van oorsprong Cyprioot en ze wonen inmiddels alweer meer dan 40 jaar in Griekenland. Sinds een paar jaar wonen ze op deze wijnboerderij met (hoe kan het ook anders) wijngaarden, sinaasappelbomen en veel kleine dieren, zoals vier honden en meer dan 20(!) katten. De gastvrijheid komt je tegemoet bij de eerste kennismaking. Met slechts een paar kamers zijn ze erg kleinschalig. De kamers zijn comfortabel ingericht met kitchenette (zonder kookplaat) en buiten staat een barbecue. Handig dus om boodschappen mee te nemen of je kunt een hapje eten in het gezellige Chalkida op 20 minuten rijden.

Vergeleken met het toch wel drukke Athene is dit een oase van rust (op wat dierengeluiden na). Er is dan ook bewust gekozen voor geen airco waardoor het soms wel warm kan worden in de kamers. Plons in het natuurlijke zwembad voor verkoeling (aan de allerkleinsten is ook gedacht) of zit in de schaduw van het terras en maak een praatje met Lambros en Alice Anne, de eigenaren. Dit voelt als thuiskomen.

Dag 2 – Verken Evia te voet of op de fiets

Het eiland is omringd door helder water in verschillende kleuren blauw. Tijdens het veranderen van de getijden gebeurt er iets speciaals met het water. Ze noemen het ook wel het ‘gekke water’. Dit moet je met eigen ogen zien, zelfs wetenschappers zijn er niet over uit wat hier gebeurt. Vraag je guesthouse naar de getijden en beleef het zelf bij de brug van Chalkida. De mooiste zandstranden vind je op het zuidelijk deel van Evia. Kiezelstranden liggen echter al op een kwartier rijden. Waterschoenen aan en gaan!

Je kunt Evia te voet of op de fiets verkennen. Wij hebben een wandelroute voor je via onze handige navigatie-app en/of fietshuur. Evia is een groen eiland met mooie routes door de bergen en langs de kust. Laat het ons weten als je de wandelroute en/of fietshuur wilt toevoegen aan je reis.

 

Dag 3 – Vertrek uit Evia

Zorg dat je met een lege maag aanschuift bij de ontbijttafel, want ze trekken werkelijk alles uit de kast! Hij bakt typisch Griekse halloumi en zij creëert de lekkerste cakes en taarten. Met een volle buik stap je in de auto voor een vervolg van je Griekenland reis.

Vanuit Evia ben je in zo’n twee uur bij Delphi waar je het geheim van het orakel ontrafelt of rijd naar de haven van Rafina voor een eilandhop met Andros. Wil je de massa vermijden, dan is Andros je eiland. Vanuit Rafina vaar je in twee uur naar dit groene Cycladen eiland.

 

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met