Zeil de Nijl in dahabiya-stijl

bouwsteen

 • Reisschema:
  Luxor – Esna – Edfu – Kom Ombo - Aswan
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Vertrekdagen:
  Op aanvraag
 • Reissom:
  € 1150,- p.p. bij 2 personen
De trossen gaan los en geruisloos vaar je weg. Het water klotst zachtjes tegen de boeg. Met een kop dampende koffie kijk je uit over de zonovergoten Nijl en de lokale zeilbootjes die langs varen. Dat is de start van de meest bijzondere manier van zeilen op de Nijl. Het leuke is dat je 'Egypte vanaf het water' combineert met de minder bekende, maar daardoor zeker niet minder imposante tempels en opgravingen. Een dahabiya zeilcruise is duurder dan een zeiltocht met een kleine felukka of op een groter gemotoriseerd schip, maar het is een unieke belevenis die we iedereen volmondig aanraden. Zeil de Nijl in stijl, in dahabiya stijl…

✓ Zeilen over de Nijl op een traditioneel zeilschip
✓ Bekende en minder bekende opgravingen ontdekkingen
✓ Meest bijzondere en ontspannen manier van zeilen
Dahabiya zeilen egypte
Decorative torn edge

Dag 1 – Vertrek uit Luxor en aan boord van de dahabiya in Esna

’s Ochtends word je opgehaald bij je hotel in Luxor en rijd je in een klein uur naar het plaatsje Esna waar de traditionele dahabiya ligt aangemeerd. Dahabiya’s zijn elegante, in koloniale stijl gebouwde rivier zeilschepen waarop begin 19e eeuw welgestelde Europeanen over de Nijl voeren. De dahabiya waar jij aan boord gaat adement de sfeer van weleer maar is van alle gemakken voorzien.  Het schip heeft een royale afmeting, geen motor (lekker stil….) en is dus volkomen afhankelijk van de wind en stroming. Er gaat dan ook een sleepboot mee, die wordt gebruikt als er geen of onvoldoende wind is. In totaal kan er maximaal een klein gezelschap van 10 gasten aan boord verblijven en dat maakt het juist zo leuk. Op het houten dek is een groot zonnedek met lekkere ligstoelen met uitzicht over de Nijl. Via een trappetje op het achterdek kom je bij de 4 standaardhutten en de suite met comfortabele bedden, airconditioning en een eigen badkamer met bad, douche en toilet.

Decorative torn edge

Via een smalle gang kom je in de huiselijke salon, deze is modern ingericht maar wel met leuke oriëntaalse accenten. Alle maaltijden aan boord zijn bij de prijs inbegrepen en nog belangrijker, om je vingers bij af te likken. De kok gebruikt alleen lokale ingrediënten en hij weet altijd wel een originele plek om te eten; op het dek onder de sterren of op het platteland langs de Nijloever met uitzicht op een tempel of de woestijn. Nadat je bent ingescheept wordt het anker opgehaald, de zeilen gehesen en glijdt de dahabiya geruisloos over de Nijl. De eerste plaats waar we aanleggen is het vijftien kilometer verderop gelegen El-Kab. Ooit een stad in volle glorie, nu niet veel meer dan ruïnes met een redelijk intact zijnde bakstenen stadsmuur. Weer terug aan boord vaar je naar een van de kleinere eilandjes waar we aanleggen voor de nacht.

Decorative torn edge

Dag 2 Dahabiya zeilen naar Edfu, bezoek aan de Horus tempel

Zelden hebben we zo lekker geslapen als aan boord van de dahabiya. Fijn wakker worden is het ook; de zon schijnt door het raampje en we zien kwetterende watervogels. De trossen gaan los en geruisloos varen we weg. Met een dampende kop koffie en fijn ontbijt kijken we uit over de zonovergoten Nijl en de lokale vissersbootjes die langs varen.

Bij het stadje Edfu zakt het anker en gaan we aan wal voor een bezoek aan de best bewaarde cult tempel van Egypte. Dit is de imposante Horustempel, de God met het valkenhoofd, die zich qua bezienswaardigheid moeiteloos kan scharen aan de wereldberoemde tempel van Karnak in Luxor. Na het tempelbezoek varen we verder en is er tijd om te relaxen aan boord.  ’s Avonds overnacht je aan de oevers op de dahabiya.

Decorative torn edge

Dag 3  – Dahabiya zeilen naar Silsila rots-tombes

Na het ontbijt met vers lokaal brood gaan de trossen los en glijdt de dahabiya geruisloos de Nijl op. Het witte zeil wappert in de wind totdat de wind de juist hoek heeft gevonden en het doek laat opbollen. Na een tijdje zeilen leggen we aan bij de opgravingen van Gebel El Silsila en de tempel van de farao Horemheb.

Als de zon op z’n hoogste punt staat is het met doeken overdekte zonnedek de fijnste plek om te vertoeven. Na de lunch soes je weg in de comfortabele ligstoelen terwijl het landschap aan je voorbij trekt. Aan het eind van de middag leggen we aan bij een van de natuurlijke eilandjes. De kok leeft zich hier altijd uit met een uitgebreid diner bij kaarslicht. De ondergaande zon geeft de zandduinen een oranje gloed, de kaarsen dansen en de wind ritselt door het riet. Je realiseert dat je een bijzondere reis aan het maken bent!

Decorative torn edge

Dag 4 Dahabiya zeilen naar Kom Ombo

Na het ontbijt zeil je naar een van de hoogtepunten van de zeiltocht, de imposante tempels van valkengod Haroeris en krokodillengod Sobek bij Kom Ombo. De tempels bij Kom Ombo staan, in tegenstelling tot veel andere tempels, nog op hun oorspronkelijke plek aan de Nijl. Hier ervaar je het klassieke Egypte gevoel, de mystieke Nijl, de vruchtbare oevers, de knalblauwe lucht en de zandstenen tempels in hun volle glorie. De gids leidt je rond door het complex en verteld je over de rijke geschiedenis.

De tocht gaat vervolgens verder richting Aswan, het land van de Nubiërs die in het verre verleden vanuit Somalië Egypte binnen trokken. ’s Avonds eet en slaap je voor de laatste keer aan boord van de dahabiya.

Decorative torn edge

Dag 5 Aankomst dahabiya in Aswan

Het is nog maar een klein stukje zeilen naar Aswan. Met weer vaste grond onder de voeten neem je afscheid van de schipper, de kok en de jongens aan boord. Wil je de tempel en tombes van Aswan graag bezoeken, kies dan voor onze bouwsteen Aswan eilandtempels & tombes. Je wordt dan in de haven opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger en naar je hotel gebracht. Je kan ook naar het vliegveld of het treinstation gebracht worden.

Heb je voldoende cultuur gezien dan lonkt wellicht het strand en de kleurrijke onderwaterwereld van de Rode Zee. Met de bouwsteen Snorkelbaai en duikkoraal kiezen we voor een fijn en rustig plekje ver buiten het drukke Hurghada. Als duiken of snorkelen je niet zo trekt, kies dan voor de bouwsteen Ontspannen aan de Rode Zee en geniet van een fijn resort.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Aswan reis
bouwsteen

Aswan eiland en tempels & tombes

 • Aswan
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 121,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Snorkelbaai en duikkoraal

 • Safaga
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 272,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge