Kerstreis – Swingend het nieuwe jaar in (volgeboekt)

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales – Las Terrazas – pastelkleurig Trinidad – wit zandstrand van Cayo Santa Maria – monument van Che Guevara in Santa Clara
 • Reisduur:
  16 dagen / 15 nachten
 • Reissom:
  €1798,- p.p. bij 2 personen voor het landarrangement €1198,- p.p. voor de internationale vlucht
 • Aanvang:
  19 december 2015
Tijdens deze kerstrondreis rijd je in twee weken per auto, met alle vrijheid om onderweg te stoppen waar je wilt, door Cuba. Je bezoekt bijzondere plekjes zoals het kleurrijke Trinidad waar je genietend van de salsamuziek het echte Cuba gaat ervaren. In Havana kan je de eerste mojito van je vakantie drinken en een rondrit maken door de stad in een echte oldtimer. Je bezoekt het platteland in Viñales, waar je leert hoe je een sigaar moet rollen. Oud en Nieuw vier je op het spierwitte strand van Cayo Santa Maria, in een all-inclusive hotel.

Het vliegticket is verbonden aan deze reis (je kunt hem dus niet zonder of los van de rondreis reserveren) en past perfect in de kerstvakantie.

Dag 1 (19 december) – Aankomst Havana

In de loop van de avond land je op de luchthaven van Havana. We zorgen dat er een oldtimer klaarstaat die je naar het hotel in het oude centrum van de stad brengt.

Het centrum van Havana is door UNESCO benoemd tot cultureel werelderfgoed en veel gebouwen zijn of worden gerestaureerd. We reserveren een elegant hotel voor je in de mooiste en meest levendige wijk van de stad, Havana Vieja. Nadat je de koffers in je kamer hebt gezet, loop je de stad in om op het terras je eerste mojito van de vakantie te drinken en de sfeer van de stad in je op te nemen. Om je heen zie je klassieke oldtimers, paard-en-wagens en oude gebouwen en op de achtergrond hoor je de klanken van de salsa…welkom in Cuba.

Dag 2 en 3 (20 en 21 december) –  Havana, verblijf

Na het ontbijt wandel je de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad, Havana Vieja, te verkennen. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken en is het moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien. Wij liepen op de eerste dag van plein naar plein en eindigden met een lunch in restaurant Mirador de la Bahia, vlakbij Plaza de Armas. Omdat dit restaurant op de vijfde etage is, heb je tijdens het eten een mooi uitzicht over de stad. Heb je nog tijd over, ga dan ook even kijken bij ‘the white house’ van Cuba, het Capitolio en drink een mojito in de beroemde bar ‘Bodeguita del Medio’. ’s Avonds gingen we naar de Casa de la Musica in Miramar waar vaak bekende salsabands optreden.

Tip:

Wij vonden het leuk om op de ochtend na aankomst een stadsrondrit te maken per Amerikaanse oldtimer. De chauffeur die ook je gids is, leidt je zo’n twee uur in de oldtimer door Havana en het laatste uur wandel je samen met hem door Havana Vieja. Wanneer je weer bij je hotel wordt afgezet, heb je een goed beeld van Havana, welke wijken er zijn en wat waar te zien is. (Prijs: €55,- pp bij 2 personen)

Dag 4 (22 december) – Havana – Viñales, circa 2,5 uur

Vandaag haal je ’s ochtends de huurauto op en verlaat je de stad. Wat volgt is een relaxte dag door de mooiste provincie van Cuba. Er is weinig verkeer en dat rijdt prettig, maar let wel op voor kuilen in de weg. Onderweg haal je oldtimers en boerenwagens in en langs de weg staan ossen en paarden te grazen. Het laatste deel rijd je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’ die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen de plantages waar de beroemde Cubaanse tabak geteeld wordt. Je verblijft in een hotel met zwembad.

Dag 5 (23 december) – Viñales, verblijf inclusief wandel- of paardrijtocht

De dag na aankomst ga je ’s morgens dwars door tabaksvelden wandelen of paardrijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaarden zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes door de akkers waar van oktober tot maart de tabak verbouwd. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben.

De middag is ter vrije besteding. Ga even naar het stadje en bezoek daar ook de botanische tuin van twee oude Cubaanse zussen. De tuin ligt aan het einde van de hoofdstad tegenover het tankstation. Je herkent hun huis aan het met fruit versierde hek. Hun familie leidt je tegen een kleine vergoeding graag rond.

Dag 6 (24 december) – Viñales – Las Terrazas, circa 1,5 uur rijden

Er staat vandaag een korte rit op het programma en dit keer naar het natuurgebied Sierra del Rosario. Je slaapt in het dorpje Las Terrazas in een eco-hotel, temidden van de exotische natuur. Het dorp ligt midden in bosrijke heuvels en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren ’70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer.

De receptie van het hotel is gebouwd om een grote boom heen, door een gat in het dak kan hij rustig doorgroeien. Het hotel heeft een zwembad, restaurant en open bar. Kamers zijn voorzien van airco, sommige hebben een bad en veel kamers kijken uit op het forelmeer en de groene heuvels.

Dag 7 (25 december) – Las Terrazas, verblijf inclusief excursie met gids

Vandaag ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per ‘eigen’ huurauto en deels te voet. Je krijgt eerst uitleg over het eco-project en informatie over de plekken die je vandaag gaat bezoeken en daarna ga je op pad. Je bezoekt oude koffieplantages, wandelt door een tropische tuin, drinkt koffie met de Cubanen bij Casa del Campesino en bij Baños de San Juan kun je een duik nemen in de natuurlijke baden. De lunch is inbegrepen.

’s Avonds kan je besluiten om in het dorpje te eten. El Romero is een ecorestaurant waar je vegetarisch kunt eten. Er wordt hier gekookt op zonne-energie.

Dag 8 (26 december) – Las Terrazas – Trinidad, circa 6,5 uur rijden

Vandaag stap je weer in de auto en ga je op weg naar het pittoreske Trinidad, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Wereldmonument. Wanneer je over de klinkerstraatjes het kleurrijke centrum inrijdt snap je waarom; het lijkt wel alsof de tijd er heeft stil gestaan. Om je heen zie je lage pastelkleurige huisjes, oldtimers, koloniale gebouwen en paard-en-wagens.

Veel reisorganisaties boeken accommodatie buiten Trinidad omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Wij vinden dat geen goed idee. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum te verblijven en dat kan in een Cubaans huis. De door ons gekozen huizen liggen in het centrum, worden regelmatig bezocht en zorgvuldig geselecteerd op sfeer, hygiëne en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over een eigen douche, airconditioning, toilet, warm water en elektra. De familie gaat haar eigen gang, dus heb je alle vrijheid.

Dag 9 en 10 (27 en 28 december) – Trinidad, verblijf inclusief excursie ‘het lokale leven op Cuba’ met gids

Vandaag ga je met een lokale gids per bici-taxi de buitenwijken van Trinidad bezoeken. Hij neemt je mee op ontdekkingstocht naar het leven achter de gevels van de gekleurde klinkerstraatjes. Zo brengt hij je langs scholen, tabaks- en sigarenfabrieken en een wasserij.

De rest van de dag heb je de tijd om Trinidad te verkennen. Rond de centrale Plaza Mayor liggen veel bezienswaardigheden, zoals het gele San Francisco klooster met klokkentoren die als het symbool van de stad geldt.

Loop tegen de avond weer naar Playa Mayor, richting Casa de la Musica. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen met een canchanchara, de locale drank in de hand. Bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben de muziek en het dansen in hun bloed.

Dag 11 (29 december) – Trinidad – Cayo Santa Maria, circa 5,5 uur rijden

Vandaag zet je koers naar het stadje Remedios. Een leuke stop voor een kop koffie, lunch of bezoek aan een van de mooiste kerken van Cuba. Via een speciaal aangelegde weg door zee (El Pedraplen) rijd je vervolgens door naar Cayo Santa Maria, een van de mooiste eilanden van de Sabana Archipel. Dit deel van de rit vonden wij echt spectaculair. De weg is te vergelijken met de Afsluitdijk, maar deze is omringd door azuurblauw water, mangroven en bijzondere dieren. Als je geluk hebt dan kun je onderweg genieten van arenden, pelikanen of de bijzondere roze flamingo.

Dag 12 en 13 (30 en 31 december) – Cayo Santa Maria, verblijf

Je verblijft in een comfortabel all inclusive resort. Het heeft verschillende zwembaden en een sauna. In de groene palmentuin ligt je pastelkleurige laagbouw bungalow die volledig is ingericht met onder andere airco, een mini bar, eigen badkamer en een balkon of terras.

Deze dagen kun je genieten van het ‘niets moet/alles mag’ gevoel en bijkomen van de opgedane indrukken tijdens de reis. Met een goed boek in de schaduw van de palmbomen en ter afwisseling even lekker de zee in. Als je je dag liever wat actiever besteed dan kun je via het hotel o.a kajakken, windsurfen, zeilen en snorkelen.

Dag 14 (1 januari) – Cayo Santa Maria – Santa Clara, circa 2,5 uur rijden

Santa Clara staat bekend om het monument en mausoleum ter nagedachtenis aan Che Guevara. Deze Cubaanse held won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. Het mausoleum, het museum met z’n kleding, geweren en expositie en het monument herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven.

In Santa Clara logeer je in een leuke casa particular in het centrum.

Dag 15 en 16 (2 en 3 januari) – Santa Clara – luchthaven van Havana – aankomst in Amsterdam

De laatste selfdrive rit van je Cuba reis gaat richting Havana, wat ongeveer 4 uur rijden is. Je rijdt naar de luchthaven van Havana, waar je de huurauto inlevert. Zorg dat je in ieder geval een uur of 4 van tevoren aanwezig bent.

Op 3 januari land je aan het einde van de middag op Schiphol en dan is je Cuba kerstreis écht voorbij.

Onze slaapplekken