Menu background

Naar boven

Sierra Maestra, in de voetsporen van Che en Fidel

De hoogtepunten van Cuba

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales – Cienfuegos en pastelkleurig Trinidad – Sierra Maestra gebergte – muziekstad Santiago – tropisch Baracoa – koraalstrand Santa Lucia – monument van Che Guevarra
 • Reisduur:
  21 dagen / 20 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1810,- p.p. bij 2 personen
 • Autohuur:
  medium categorie huurauto
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, bicitaxi tour Trinidad, rebellentour
 • Vluchten:
  vanaf € 705 en optioneel bij te boeken
✔ Zie alle hoogtepunten en ontdekt het hele eiland
✔ Afgestemd op dagelijkse vluchten naar Havana
✔ Wandel naar het rebellen hoofdkwartier in het Sierra Maestra gebergte
✔ Tropisch regenwoud in afgezonderd Baracoa
✔ Paardrijden tussen tabaksvelden
✔ Eindig je reis ontspannen aan een wit zandstrand
Cuba-oldtimer-paars
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Havana

Als je geland bent in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je, in stijl, naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je verblijft in eenzorgvuldig geselecteerde ‘bed & breakfasts’, die worden gerund door Cubaanse families. Wij selecteren de huizen op sfeer, hygiëne, de locatie, natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra. Dineer de eerste avond van je verblijf op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein. Geniet van je eerste mojito of Cuba libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Decorative torn edge

Dag 2 – Havana, verblijf

Deze dagen in Havana en kan je op op eigen houtje op ontdekkingstocht door de verschillende stadsdelen. Het gebrek aan financiële middelen en bouwmaterialen heeft ervoor gezorgd dat er in Havana geen lelijke nieuwbouw is. De nostalgische sfeer in de stad wordt nog versterkt door het feit dat er relatief weinig auto’s zijn en de auto’s die er rondrijden zijn echte antiquiteiten. Er zijn geen hamburgerrestaurants, geen neonlichten, en er is geen reclame. De parken, kathedralen, musea, winkelstraten, marktjes, monumenten, forten en door Ernest Hemingway beroemde barretjes als de ‘Bodeguita del Medio’ houden je overdag goed bezig. Maar ga zeker ook even kijken bij het Capitolio en het Gran Theater en wandel door de maffiawijk Vedado richting de Plaza de la Revolucion waar President Fidel Castro zijn toespraken hield.

Decorative torn edge

Dag 3 – Havana – Viñales

Reistijd: 2,5 uur

Afhankelijk van de drukte haal je huurauto aan het einde van dag 2 of in de ochtend van dag 3 op. De verhuurmaatschappij zit op de Malecon, de beroemde boulevard van Havana en na het in ontvangst nemen van de auto kun je op pad. Er volgt een relaxte dag touren door de mooie provincie Pinar del Rio. Er is weinig verkeer en dat rijdt prettig. Zo geniet je van de rit langs meren en tropische bossen.

Je verlaat de snelweg en de laatste drie kwartier rijd je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek, de ‘mojotes’, die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen de plantages waar de beroemde Cubaanse tabak wordt geteeld. Je verblijft hier in een kleurrijk plattelandshuisje, op loopafstand van het dorpsplein. Uiteraard heeft je kamer ook hier een eigen badkamer en airconditioning.

Decorative torn edge

Dag 4 – Viñales, inclusief paardrijtocht langs de tabaksvelden

Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden rijden of wandelen. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ’te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes door de akkers. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrelen.

De tabaksbladen worden gedroogd onder de schuine daken die je overal in het landschap ziet. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist, zodat ze wat extra inkomen hebben. In de middag ben je vrij. Ga in ieder geval nog even met de auto naar het uitzichtpunt over de Viñales vallei bij hotel Jazmines.

Decorative torn edge

Dag 5 – Viñales – Cienfuegos

Reistijd: 7 uur

Vanuit de tabaksprovincie vroeg vertrek voor een rit door het binnenland van Cuba richting Havana. Het is even zoeken naar de A1, maar als je hier op zit, rijd je in alle rust over een brede snelweg met nauwelijks verkeer. Bij Jaguey Grande is een lunchrestaurant. Ben je snel weer op weg, dan kun je langs de beroemde Varkensbaai, waar Amerika Cuba binnenviel, naar Cienfuegos. Reis anders in een keer door naar Cienfuegos, een stad met Franse architectonische gebouwen op het plein. Je verblijft in een casa particulares in het centrum van de stad. ’s Avonds kan je naar het strand waar de Cubanen samenkomen om van de zonsondergang te genieten.

Decorative torn edge

Dag 6 – Cienfuegos – Trinidad

Reistijd: 4 uur

Er is nog genoeg tijd om te ontspannen bij het hotel of een strandwandeling te maken als je de kustweg naar Trinidad neemt.

Bij goed weer kun je ook de pittoreske route nemen door het Escambray gebergte en het beschermde Topes de Collantes gebied, ga dan ’s morgens al op pad. Onderweg kun je lunchen in de groene omgeving en als je wilt gaan zwemmen bij één van de watervallen.

We raden aan om rond een uur of vier in de middag in Trinidad aan te komen.

Decorative torn edge

Veel reisorganisaties boeken accommodaties buiten Trinidad omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Wij vinden dat geen goed idee. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum te verblijven en dat kan in een Cubaans huis. Cubaanse gezinnen bieden tegenwoordig een soort ‘bed en breakfast’ aan en verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid om in contact te komen met Cubanen zelf. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra. De casas zijn verder eenvoudig, de Cubanen zijn hartelijk maar hebben het niet breed dus verwacht geen zaken als televisie of telefoon.

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Vanaf 16:00 uur zitten mensen gezellig te kletsen op de trappen van het Plaza Mayor. Bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 7 – Trinidad, verblijf en bici-taxi excursie ‘het lokale leven op Cuba’

Met een reisgids onder je arm zul je merken dat je het knusse centrum van Trinidad gemakkelijk verkent. Het is in Cuba echter een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de kleurrijke klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Hij vertelt over het schoolsysteem en gezondheidszorg in Cuba, de valuta van de lokale bevolking (pesos Cubanos) en liet ons de eenvoudige winkeltjes zien waar naast verse ananas ook rijst en zeep verkocht wordt. Het gaf ons een realistisch beeld van het echte leven in Cuba. Stop onderweg voor een versgeperst suikerriet sapje (ook wel Guarapo genoemd). Erg toepasselijk in deze stad, ooit zo rijk geworden door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Decorative torn edge

Dag 8 – Trinidad – Camaguey

Reistijd: 5 uur

Net buiten Trinidad ligt de Valle de los Ingenios. Slaven werkten vroeger in deze vallei op de uitgestrekte suikerrietvelden waar van de suikerriet ook rum werd gemaakt. Sla zeker even af bij haciënda Mancada Iznaga waar je ziet hoe de suikerbaronnen leefden. Vanaf dan is de weg pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg. Als je in Camaguey aankomt, laat je dan door een fietstaxi-mannetje naar je hotel leiden. Zo bespaar je een hoop penibele situaties. Je verblijft wederom in een casa particulares in het centrum.
Wil je nog meer van Camaguey zien, neem dan dezelfde taxi en laat je rondrijden. Voor 6 CUC word je een uur door het centrum gereden.

Decorative torn edge

Dag 9 – Camaguey – Sierra Maestra

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag doorkruis je de vlakke provincie Las Tunas en kom je tegen de middag aan in de stad Bayamo, de belangrijkste stad van Granma, waar ook de Sierra Maestra grotendeels ligt. Bayamo is een vriendelijk bergstadje, maar wij vinden het leuker om buiten de stad te slapen. Na een twee uur durende rit, kom je aan in het plaatsje Santo Domingo, waar je de komende nachten verblijft. Je overnacht hier in een cabaña aan de rivier met uitzicht op hoge donkergroene bergen. Je kamer is eenvoudig en ouderwets ingericht; alsof je ook hier teruggaat naar de tijd van de revolutie. Alle kamers hebben airconditioning en eigen badkamer. In de omgeving zijn geen barretjes of restaurants. Je verblijft dus voornamelijk in of rondom het hotel. Naast het restaurant heeft het echter ook een barretje, waar je ’s avonds nog even kunt bijkomen van alle indrukken van de dag. Overdag komen reizigers hier samen om vervolgens de bergen in te trekken. Als ze weg zijn is het heerlijk rustig en heb je dit plekje vrijwel voor jezelf.

Decorative torn edge

Dag 10 – Sierra Maestra, inclusief wandeling met gids naar de comandancia

Na een stevig ontbijt kunnen de wandelschoenen uit de tas en de waterflessen worden gevuld. Je wordt opgehaald in een oude Russische truck en naar het startpunt van de wandeling naar het voormalige hoofdkwartier van de rebellen, de “Comandancia de la Plata”, gebracht. Met een gids maak je vandaag een wandeling door de bergen en bezoek je het diep in de bossen verstopte hoofdkwartier van de rebellen. Bij de hutten van de rebellen kom je nog tal van oude voorwerpen en gereedschap tegen. Je zou bijna geloven, dat de revolutionairen hier ook vandaag de dag nog samen hun sigaren roken. Na het bezoek aan de ‘Comandancia’ word je vanaf het startpunt van de wandeling weer terug naar je hotel gebracht, waar je kunt lunchen (inclusief).

Tip:

Wij vonden het leuker om midden in de schitterende natuur te eten. Wil je ook bij de comandancia lunchen, vraag op de dag van aankomst in het hotel dan of je je lunch als picknick voor de wandeling mee kunt nemen.

In de namiddag heb je tijd om de Sierra Maestra op eigen houtje te ontdekken. Vraag bij de receptie van het hotel naar de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook relaxen in het hotel of even poedelen in de nabijgelegen rivier.

Kijk ook naar de bouwsteen voor meer informatie en sfeerbeelden.

Decorative torn edge

Dag 11 – Sierra Maestra – Santiago de Cuba

Reistijd: 3 uur

Na het ontbijt vertrek je naar Santiago de Cuba. Het is ongeveer drie uur rijden, dus je hebt alle tijd om te genieten van deze prachtige route. Het weer is vaak wat heiig waardoor het landschap mysterieus aandoet en je heel veel diepte ziet.

Hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk verwacht in het centrum van Santiago de Cuba te verblijven, kiezen wij hier juist voor een groene en rustige buitenwijk buiten het stadshart. De reden hiervoor is dat Santiago meer een ‘gewone’ stad is, met toeterende auto’s in het centrum en huizen met afgebladderde verf. Deze villawijk brengt je terug naar de glorietijden toen de Bacardi rum nog rijkelijk door de straten van Santiago de Cuba vloeide en is een oase van rust na een dag sightseeing. Met je huurauto of taxi ben je er al in een paar minuten. Wij werken hier samen met een aantal villa’s waarvan de eigenaren één of enkele kamers verhuren aan reizigers. Je hebt een eigen kamer met badkamer en je bed heeft een comfortabel matras.

Decorative torn edge

Dag 12 – Santiago de Cuba, verblijf

Je kunt vandaag op eigen gelegenheid de stad in. Niet àlle bezienswaardigheden liggen in het centrum. Bezoek de begraafplaats Ifigenia, waar je de graven ziet van onder andere de volksheld José Marti, de eerste president van Cuba en van ‘mister Bacardi’.
Of ga naar het El Morro fort, een door Spanjaarden gebouwd verdedigingsfort. Deze is prachtig gelegen aan de baai en ligt een kwartier rijden uit het centrum. Je kunt er met de auto heen of regel voor zo’n € 30,- ter plaatse een taxi die je erheen brengt. Laat je dan afzetten bij San Juan Hill waar Fidel Castro een belangrijke veldslag verloor. Je kunt hier lunchen en daarna op je gemak terug naar het centrum.

’s Avonds spelen de Cubaanse bands de originele sonmuziek in de authentieke muziekhuizen, ‘Trova’s’.

Decorative torn edge

Dag 13 – Santiago – Baracoa

Reistijd: circa 4 uur

Baracoa bereiken is al een belevenis en dit is de enige rondreis waarmee je hier komt. Vanuit Santiago de Cuba rijd je eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je stopt om een lunch in te slaan. Je ziet – gelukkig – niks van de US marine basis die hier ligt.

Dan zak je af naar de droge zuidkust. Langs de weg zie je veel cactussen, wat niet echt iets typisch Cubaans is. Dan sla je af het binnenland in over een kronkelweg door de bergen. Langs de weg staan verkopers van fruit en kokoscrème. De rit duurt anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee en Baracoa, het eerst stadje wat Christopher Columbus op Cuba stichtte. Je verblijft in een voormalig fort op een heuvel boven het dorp.

Decorative torn edge

Dag 14 – Baracoa verblijf

Vandaag ga je Baracoa en omgeving ontdekken. Wij waren erg onder de indruk van Humboldt National park. Sinds 2001 staat dit junglegebied op de lijst van World Heritage sites. Hier wonen boeren die op kleine schaal landbouw bedrijven. Kokos is hun belangrijkste gewas en palmbomen zie je dan ook overal.

Je kan zelf een excursie regelen naar het beschermde Humboldt National park, met de meest tropische natuur van Cuba. Tijdens deze excursie wandel je door kokos- en bananenplantages en je waadt door riviertjes diep in het regenwoud. De gids legt uit over het planten- en dierenleven en laat je, afhankelijk van het seizoen, exotische vruchten proeven. Neem je badkleding mee, want bij een waterval midden in de jungle, kan je een verfrissende duik nemen. Je kunt deze excursie gemakkelijk bij de receptie van je hotel reserveren.

Kan je geen genoeg krijgen van deze mooie omgeving, verleng dan je verblijf,  en breng op de tweede dag een bezoek aan de Yumuri ravijn (boottochten en wandelingen mogelijk) of beklim de tafelberg El Yunque (mogelijk als het pad niet te modderig is). Dit kan je ter plaatse bij je hotel regelen. 20 Kilometer verderop ligt ook het strand van Maguana, waar je eventueel nog een dagje kunt relaxen.

Decorative torn edge

Dag 15 – Baracoa – Holguin

Reistijd: circa 6 uur

Na het ontbijt zal het moeilijk worden om afscheid te nemen van deze “feel good” plek en vertrek je voor de volgende rit op je Cubareis. De meest directe weg is via het industriestadje Moa, maar deze weg is de laatste tijd zo sterk verslechterd dat we je afraden om deze route te nemen. Rijd daarom terug via Santiago naar Holguin.

Je verblijft in een hotel met uitzicht op Holguin stad. Er is een kleine lobby met schommelstoelen, een winkeltje en zwembad en je verblijft in een bungalowhuisje dat tussen de bomen is gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 16 – Holguin – Santa Lucia

Reistijd: 3 uur

Tijd voor strand. Je rijdt naar Santa Lucia en checkt in bij een comfortabel all-inclusive resort. Het ligt direct aan een langgerekt en wit zandstrand. Er is hier geen stadje of dorp dus het is heel rustig. Je houdt de auto om eventueel wat te toeren in de omgeving.

Het resort heeft enkele bars, een restaurant en een groot zwembad met terras en ligstoelen. Het animatieteam zorgt in de middag voor sportieve activiteiten en ’s avonds voor entertainment. Verder zijn er een gym, sauna, tennisbaan en een disco. Maar kan je ook aan watersporten doen zoals catamaran zeilen en je kan duiken.

Decorative torn edge

Dag 17 & 18 – Santa Lucia verblijf, eventueel duiken

Deze dagen zijn ter vrije besteding, maar als je wilt duiken is dit dé plek. We reserveren voor twee dagen een plek op de boot die naar het rif vaart en je maakt elke dag twee duiken. De watertemperatuur is ca. 25 graden, de gemiddelde duikdiepte is 25 meter. Tijdens de duiken zie je koraalmuren, scheepswrakken en swim throughs. Bij Shark’s point komen bull sharks het hele jaar voor. Tussen de duiken door ga je naar Coco beach, een verlaten strandje waar je kunt uitrusten.
De prijs van een duikpakket van 4 duiken inclusief vervoer en divemaster is € 173,- p.p.

Alle maaltijden, lokale drankjes, niet-gemotoriseerde watersporten en de entree van de disco zijn inbegrepen.

Decorative torn edge

Dag 19 – Santa Lucia – Santa Clara

Reistijd: circa 5,5 uur

Vandaag maak je een leuke, afwisselende rit over de Carretera Norte van de ene Santa naar de andere. Je volgt deels de kustlijn en ziet in de verte eilandjes in zee liggen. Onderweg kan je in Ciego de Avila lunchen. In Santa Clara won Che Guevara in ’58 de slag tegen generaal Batista en kon het communisme definitief zegevieren. Zijn mausoleum, een museum met door Che gebruikte kleding, geweren en andere persoonlijke bezittingen en een monument ter nagedachtenis (ma. gesloten) herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent, hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis toch tot leven.

De enige goede hotels, aan de rand van Santa Clara, zijn een populaire uitgaansplek voor de Cubanen. De discomuziek, modeshows en drukte bij het zwembad, worden vaak als onprettig ervaren door onze reizigers. Wij vinden het leuk om  hier juist in het centrum te overnachten, omdat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. De door ons gekozen casas particulares, waar je overnacht, liggen in het centrum en worden regelmatig bezocht. We selecteren ze op sfeer, hygiëne en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Zie deze mogelijkheid vooral om in een Cubaans huis te overnachten en iets van het lokale leven te proeven, maar verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. Hoewel de familie natuurlijk wel aanwezig is in het huis, wonen zij meestal in een afgezonderd deel van het huis.

Decorative torn edge

Dag 20 – Santa Clara – Varadero of Havana -Amsterdam

Reistijd: circa 3 uur (Santa Clara-Varadero), circa 3,5 uur (Santa Clara – Havana)

Het laatste traject van je reis maakt de route compleet. Het is van Santa Clara nog een uur of vier naar Havana en een uurtje langer naar Varadero. Omdat de vluchten naar Nederland altijd pas ’s avonds vertrekken kun je rustig aan doen vandaag. Eventueel kan je nog op souvenirjacht in Remedios. Dit plattelandsstadje is sinds de jaren zestig beschermd als nationaal monument. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan; de koets is het meest gebruikte vervoermiddel. Af en toe zie je een ‘moderne’ Amerikaanse auto uit de jaren vijftig. Loop door de wirwar van smalle straatjes met kleurige koloniale huizen en kamerhoge openslaande ramen, waarachter Cubaanse mannen en vrouwen in schommelstoelen zitten. De laatste foto’s op je digitale rolletje komen hier wel vol!

Decorative torn edge

Dag 21 – Aankomst Amsterdam

Vandaag kom je terug in Europa en ben je een bijzondere ervaring rijker. Als je weer thuis bent, zijn we benieuwd naar je ervaringen en vinden we het leuk een mailtje te ontvangen. Heb je nog vragen over deze rondreis, neem dan contact met ons op. Wil je een offerte voor deze reis met de intercontinentale vluchten, vraag dan met onderstaande link een vrijblijvende offerte aan.

Decorative torn edge
torn-edge

De hoogtepunten van Cuba

Onze slaapplekken