Rondreis 5: Ontdek Cuba met kinderen

rondreis

 • Reisschema:
  Havana, tabaksvelden in Viñales, omgeving las Terrazas, Trinidad, strand in Varadero
 • Reisduur:
  16 dagen, 15 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1336,- p.p. bij 4 personen
 • Inclusief:
  oldtimer tour Havana, paardrijtocht, zipline, bici-taxi tour
 • Vluchten:
  vanaf € 705 en optioneel bij te boeken
✔ Sfeervolle steden Havana en Trinidad
✔ Paardrijden tussen tabaksvelden
✔ Ontdek per fietstaxi het echte Cubaanse leven
✔ Eindig je reis all-inclusive aan een hagelwit zandstrand
✔ Verblijf in kindvriendelijke slaapplekken
✔ Privé vervoer tussen de bestemmingen
✔ Geschikt voor avontuurlijke families met kinderen vanaf 6 jaar

Havana-reis-gezin

Dag 1 – Amsterdam – Havana

De meeste vluchten naar Cuba komen in de middag aan. Na een stempel in je paspoort en het ophalen van de koffers word je door onze chauffeur naar de casa gebracht. Een casa (huis) kun je vergelijken met een bed & breakfast, gerund door een Cubaanse familie. De rit naar de eerste slaapplek gebeurt in stijl: in een Amerikaanse oldtimer rijd je naar het hart van de stad. Wanneer je om je heen kijkt zie je dat deze auto’s hier in alle kleuren rondrijden (en vaak met tape aan elkaar geplakt zijn).

Je slaapt in een casa particular in de mooiste en meest levendige wijk van de stad: Havana Vieja. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, airconditioning, warm water en elektra.

Dag 2 & 3 – Oldtimer tour en op verkenning in Havana

Om Havana te leren kennen ga je deze ochtend met een gids op pad. Je wordt bij de casa opgehaald en bezoekt verschillende stadsdelen. Naast het historische centrum zie je ook andere wijken zoals de ambassadewijk Miramar met koloniale villa’s en Plaza de la Revolucion waar Fidel Castro zijn toespraken hield. De Engelssprekende gids vertelt waar wat is, zonder je te overspoelen met jaartallen en feiten. Je kunt gewoon die vragen stellen die op dat moment in je opkomen. Zo krijg je in een paar uur een goed beeld van de stad.

’s Middags en de volgende dag ontdek je de stad op eigen houtje. Er zijn veel pleinen, kathedralen, parken, musea… Je hoeft je geen moment te vervelen!

Dag 4 – Havana – Viñales

Reistijd: circa 2,5 uur

Vandaag word je bij de casa opgehaald voor de twee en een half uur durende rit naar Viñales. De laatste drie kwartier rijd je over slingerende wegen de heuvels in en zie je de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’. Ze zijn door erosie van karstbergen ontstaan. Tussen de mojotes liggen plantages waar de beroemde Cubaanse tabak wordt geteeld.

In tegenstelling tot Havana is de omgeving hier landelijk. Een kip scharrelt door de tuin van je casa op zoek naar eten en vanuit een schommelstoel op de veranda bespreken dorpsbewoners het laatste nieuws. We raden je aan om een avond bij de familie te eten. Ze bereiden maaltijden met verse producten uit de omgeving.

Dag 5 & 6 – Paardrijden tussen de tabaksvelden

De ochtend na aankomst in Viñales ga je paardrijden door de tabaksvelden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De gids leid je over de heuvels en tussen de akkers door. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Hier en daar zie je een huis waar kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet, worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist, zodat ze wat extra inkomen hebben.

De rest van de tijd in Viñales kun je zelf invullen. Zin om naar de kust te gaan? Huur dan ter plaatse een (oldtimer) taxi naar Cayo Jutias. Op dit mangrovestrand vind je nog weinig andere reizigers, waardoor je er een ontspannen stranddag van kan maken.

Dag 7 & 8 – Slingeren door bomen in Soroa

Reistijd: circa 2 uur

In de loop van de ochtend vertrek je naar Soroa waar je de komende twee nachten slaapt. Soroa is ongeveer 2 uur rijden van Viñales, dus je kan op je gemak opstarten vandaag: uitslapen en rustig ontbijten voordat je wordt opgehaald. Soroa ligt in een bosrijke omgeving en je kunt er gemakkelijk zelf op uit. In de buurt van de casa vind je een kleine waterval en er zijn verschillende wandeltochten.

Na een nacht ‘tussen de bomen’ is het tijd voor wat actie! Samen met een lokale gids slinger je vandaag langs boomtoppen en over het water. Aan het begin van de middag ben je weer terug in Soroa waar je de middag ter vrije besteding hebt.

Dag 9 – Soroa – Trinidad

Reistijd: circa 7 uur

Vroeg op, want er staat een lange rit van ongeveer 7 uur op het programma. Na het ontbijt neem je afscheid van de casa en haalt de chauffeur je op om naar Trinidad te rijden. Via Havana rijd je naar de westkust van Cuba. Zodra je in de buurt van Trinidad komt wordt het landschap groener en heuvelachtig. Aangekomen in het centrum van Trinidad ben je omringd door gekleurde huizen, klinkerstraten, terrasjes en pleinen. Veel kunstenaars zijn geïnspireerd door deze plek en dat zie je terug in de schilderijen en tekeningen die hier worden verkocht.

Net als in de andere plaatsen slaap je hier in een door Cubanen gerunde casa. Dit keer hebben we gekozen voor een casa in het centrum, zodat je echt de sfeer van de stad beleeft.

Dag 10 – Het Cubaanse leven in Trinidad

Het centrum van Trinidad is niet groot en je kan de stad goed zelf verkennen. Het is in Cuba een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Wij nemen je daarom vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraten van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken en stopt op plekken die normaal gesproken aan je voorbij gaan (niet mogelijk op zondag). Hij vertelt over het schoolsysteem en de gezondheidszorg, de valuta van de lokale bevolking (pesos Cubanos) en liet ons de eenvoudige winkels zien waar Cubanen in de rij staan voor een stuk zeep of rijst. Het gaf ons een realistisch beeld van het echte leven hier. Stop onderweg voor een drankje van versgeperste suikerriet (ook wel Guarapo genoemd). Erg toepasselijk in de stad die ooit zo rijk was door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Dag 11 – Trinidad

Op de laatste dag in Trinidad hebben we niets gepland. In het centrum kun je verschillende excursies boeken of een taxi naar het strand nemen. In de loop van de middag gaan de dagtoeristen terug naar hun resorts aan de kust en beginnen live bands op terrasjes, pleinen en in cafés te spelen. Een salsa les of een swingende percussie cursus volgen? Dat kan! Laat het ons weten, dan plannen we een privéles van een uur voor je.

Loop tegen de avond de trappen van het Plaza Mayor op richting de Casa de la Musica. Hier wordt bijna elke avond live muziek gespeeld en door de vrolijke en ritmische muziek is het moeilijk om stil te blijven zitten. Voor je het weet sta je op de dansvloer en sluit je je verblijf in Trinidad swingend af.

Dag 12, 13 – 14 – Relaxt in Varadero

Reistijd: circa 5,5 uur

Na drie dagen in Trinidad is het tijd om verder te reizen naar Varadero. Verwacht hier niet het culturele en authentieke Cuba zoals je tot nu toe hebt gezien, maar wel een ontspannen verblijf aan de kust. Het is ongeveer 5,5  uur rijden, maar zodra je aankomt hoeft er niks en de komende dagen kun je aan het zwembad of op het strand gaan liggen. Te saai? Boek dan een boottocht, een kayak of ga snorkelen. Ter plaatste is dat zo geregeld.

In plaats van in een casa slaap je de laatste drie nachten in een resort aan de kuststrook. Wij hebben hiervoor gekozen, omdat we ons voor kunnen stellen dat je de laatste dagen het zwembad in wilt duiken en de reis relaxt af wilt sluiten. Slaap je liever in een casa, geen probleem. Laat het ons weten, dan passen we het verblijf aan. Kijk bij de bouwsteen Luieren in Varadero voor wat meer sfeerbeelden.

Dag 15 – 16 Varadero – Amsterdam

Na het ontbijt is het tijd om de koffers in te pakken en je klaar te maken voor de reis terug naar Nederland. Omdat de meeste van onze reizigers vanuit Havana terug vliegen, hebben we de transfer van het hotel naar de luchthaven van Havana inbegrepen. Vlieg je terug vanuit Varadero dan zorgen we natuurlijk voor een transfer naar de luchthaven in Varadero. De vluchten naar Amsterdam vertrekken vaak in de middag, waardoor je de volgende dag in Nederland aankomt.

Onze slaapplekken