Maria la Gorda, duiken bij palmenstrand

Rondreis 7: La Isla Bonita

rondreis

 • Reisschema:
  Havana – tabaksdorpje Viñales – omgeving Las Terrazas – monument van Che Guevara – pastelkleurig Trinidad – rancho’s van Camaguey – muziekstad Santiago – tropisch Baracoa - relaxstrand
 • Reisduur:
  19 dagen / 18 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1852,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  o.a. paardrijtocht, eco-tour, bicitaxi rit Trinidad
 • Autohuur:
  medium categorie huurauto
 • Vluchten:
  vanaf € 949 en optioneel bij te boeken
✔ Complete rondreis waarbij je het hele eiland ziet
✔ Reis efficiënt en vlieg terug vanuit het oosten
✔ Tropisch regenwoud aan zee van afgezonderd Baracoa
✔ Eindig je reis ontspannen aan een wit zandstrand
Cuba fly drive - La Isla Bonita
Decorative torn edge

Dag 1 – Cuba fly drive – Aankomst Varadero, doorreis naar Havana

De vluchten uit Nederland komen in het algemeen in de middag aan in Varadero. Als je geland bent staat de transfer klaar die je in 2.5 uur naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt, Havana. Je reist gelijk door, zodat je optimaal de tijd hebt om van deze kleurrijke stad te genieten. Amerikaanse oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent.

Je verblijft vlakbij de mooiste en meest levendige wijk, Habana Vieja. Je overnacht in een gezellige casa particular (soort van bed&breakfast) met een hoog service niveau en comfortabele kamers. Dineer de eerste avond van je verblijf op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein. Geniet van je eerste mojito of Cuba libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Decorative torn edge

Dag 2 – Havana, vrij verblijf

Besteed de komende dagen in het oude stadsdeel en bekijk parken, kathedralen, musea, winkelstraten, marktjes, monumenten, forten en door Ernest Hemingway beroemde barretjes als de ‘Bodeguita del Medio’. Aan het eind van de dag heb je blaren onder je voeten! Ga ’s avonds dineren op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Op de eerste verdieping van dit koloniale gebouw dineer je aan een romantisch tafeltje op het balkon, met uitzicht over het mooi verlichte plein.

Wil je na aankomst in Havana een indruk krijgen van de stad buiten het oude centrum, dan kunnen wij een stadsrondrit per oldtimer voor je regelen. Meer informatie over deze excursie vind je onderaan de pagina.

Decorative torn edge

Dag 3 – Havana – Viñales

Reistijd: 2,5 uur

Afhankelijk van de drukte haal je huurauto aan het einde van dag 3 of in de ochtend van dag 4 op. Wat volgt is een relaxte dag door de tabaksregio van Cuba. Er is weinig verkeer, erg prettig voor je eerste rit.

Bij de provinciehoofdstad Piñar del Rio ga je van de snelweg af. Dan rijd je nog drie kwartier over glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek: de ‘mojotes’. Ze zijn door erosie van karstbergen gevormd. Tussen de mojotes liggen de plantages waar de beroemde Cubaanse tabak wordt geteeld. Je verblijft hier in een kleurrijke casa particular in het dorp. We raden je aan minimaal één avond te eten bij je casa. De maaltijden worden vers bereid met producten van het land.

Decorative torn edge

Dag 4 – Viñales, paardrijtocht of wandelen door de tabaksvelden

Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden wandelen of rijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De gids leidt je over slingerpaadjes door de akkers. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd. Her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrellen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij hobbelende of wandelende toerist zodat ze wat extra inkomen hebben.

De middag is ter vrije besteding. Ga in ieder geval nog even met de auto naar het uitzichtpunt over de Viñalesvallei bij hotel Jazmines.

Decorative torn edge

Dag 5 – Viñales – Las Terrazas

Reistijd circa 2 uur

Een korte rit vandaag brengt je naar de prachtige koffiestreek bij Las Terrazas. Je verblijft in een eco-hotel aan een meer. Het zwembad met bar en het restaurant zijn omgeven door groen. In het dorp vind je enkele paladares, Cubaanse restaurants waar wij erg lekker gegeten hebben.

Las Terrazas ligt middenin bosrijke heuvels en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren ’70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en bouwde een ecologisch hotel bovenop een heuvel bij het dorp. Boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer. Velen kennen de omgeving op hun duimpje en werden opgeleid tot gids.

Decorative torn edge

Dag 6 – Las Terrazas, inclusief excursie met gids

’s Morgens ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per ‘eigen’ huurauto en deels te voet. Dankzij het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat dit gebied bekend als de ‘regenboog van Cuba’. Het is weelderig groen en tijdens de excursie bezoek je natuurlijke baden, een oude koffieplantage en drink je een kop koffie bij Cafe de Maria. De lunch is hierbij inbegrepen.
’s Middags kun je met de auto enkele voormalige koffieplantages bezoeken waar de streek bekend om staat. Op de weg naar Artemisa ligt de voormalige koffieplantage Angarona uit 1825, achtergelaten door de Haitiaanse Ursula en haar Frans-duitse Cornelio ten tijde van de Cubaanse revolutie. Angarona was de Romeinse god van de stilte en het is jammer dat haar beroemde standbeeld hier niet langer staat.

Decorative torn edge

Dag 7 – Las Terrazas – Santa Clara

Reistijd: 4,5 uur

Het is ruim een uur terugrijden naar Havana. Vervolgens ga je van de A4 over op de A1 op en rijd je in nog eens vier uur naar Santa Clara (80 km/uur). Che Guevara won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. Z’n mausoleum, een museum met z’n kleding en geweren en een monument ter nagedachtenis (ma. gesloten) herinneren aan deze overwinning. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven…

De enige goede hotels, aan de rand van Santa Clara, zijn een populaire uitgaansplek voor de Cubanen. De discomuziek, modeshows en drukte bij het zwembad, wordt vaak onprettig ervaren door onze reizigers. Wij vinden het juist leuk om hier in het centrum te overnachten, omdat er rond het centrale plein altijd iets te beleven is, maar het nog niet toeristisch is. We reserveren hier een kamer voor je in een Cubaans huis. Sinds de Cubaanse overheid wat meer kapitalisme toelaat, zijn Cubaanse gezinnen begonnen met een ‘bed en breakfast’-achtig concept: ze verhuren in hun huis kamers aan toeristen. Goed voor hun inkomen en voor jou een gelegenheid de Cubaanse sfeer beter te leren kennen. Je krijgt de sleutel van het huis en uiteraard beschikt je kamer over eigen douche, toilet, warm water en elektra. De casas zijn verder wel eenvoudig.

Decorative torn edge

Dag 8 – Santa Clara – Trinidad

Reistijd: 5 uur

Er is nog tijd voor een wandeling door het gemoedelijke Santa Clara met z’n beschaduwde parken en relaxte sfeer voor je naar Trinidad rijdt. Er zijn twee wegen naar Trinidad, wij vonden de langste route het mooist. Het is een pittoreske route door het Escambray gebergte en het beschermde Topes de Collantes gebied. Deze route is bergachtig en is door Cubanen zelf erg geliefd. Onderweg kun je lunchen in de groene omgeving en als je wilt gaan zwemmen bij een van de watervallen. We raden aan rond vier uur je aankomst in Trinidad te plannen want de Cubaanse familie wacht hier op je.

Veel reisorganisaties boeken accommodatie buiten Trinidad omdat er in het oude centrum nauwelijks hotels zijn. Wij vinden dat geen goed idee. Trinidad is nu juist de leukste plek om in het centrum te verblijven en dat kan, net als in Santa Clara, in een Cubaans huis. De door ons gekozen casa particulares liggen in het centrum, worden regelmatig bezocht en zorgvuldig geselecteerd op sfeer, hygiëne en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Zie deze mogelijkheid vooral om in een Cubaans huis te overnachten en iets van het lokale leven te proeven, maar verwacht niet mee te draaien in een Cubaans gezin. Hoewel de familie natuurlijk wel aanwezig is in het huis, wonen zij meestal in een afgezonderd deel van het huis. Bij aankomst vragen ze of je bij hen wilt avondeten. Dit is echt een aanrader want in de casa’s eet je lekkerder dan in de hotels of restaurants. Je proeft dat het eten met tijd en zorg bereid is. Ook sponsor je de gezinnen hier extra mee.

Decorative torn edge

Dag 9 – Trinidad, bicitour het lokale leven op Cuba

Trinidad is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom: klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Wij nemen je vandaag mee voor een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat (niet mogelijk op zondag). Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Erg toepasselijk in deze stad, ooit zo rijk door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

In Trinidad zitten vanaf 16:00 uur op de trappen bij de Playa Mayor Cubanen en toeristen te kletsen. Bandjes beginnen er te spelen en men begint spontaan te dansen. Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed, hier maak je dat mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Decorative torn edge

Dag 10 – Trinidad – Camaguey

Reistijd: 5 uur

Net buiten Trinidad ligt de Valle de los Ingenios. Slaven werkten vroeger in deze vallei op de uitgestrekte suikerrietvelden, waar van het suikerriet rum gemaakt werd. Sla zeker even af bij haciënda Mancada Iznaga waar je ziet hoe de suikerbaronnen leefden. Vanaf daar is de weg pittoresk met stille dorpjes en rietvelden. Hoe dichter je bij Camaguey komt, hoe meer het landschap verandert in een soort Texas met ranches, cowboys, grazend vee en geiten op de weg. Als je in Camaguey aankomt, laat je dan door een fietstaxi-mannetje naar je hotel leiden. Het centrum is een doolhof van eenrichtingsverkeer en het koloniale hotel is in je eentje lastig te vinden.
Wil je nog wat van Camaguey zien, laat je dan rondrijden door een (dezelfde) fietstaxi. Voor 5 CUC word je een uur door het centrum gereden.

Decorative torn edge

Dag 11 – Camaguey – Santiago de Cuba

Reistijd: 5 uur

Na je ontbijt reis je verder oostwaarts, je doorkruist vandaag maar liefst vier provincies. Het veeteeltgebied van Camaguey heeft z’n uitlopers in de kleinste provincie, Las Tunas. Daarna kom je door eindeloze maïsvelden in de provincie Granma. De provincie hoofdstad Bayamo is een leuke stop voor de lunch. Daarna rijd je – met in de verte de toppen van de Sierra Maestra bergen – naar Santiago de Cuba.

Hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk verwacht in het centrum van Santiago de Cuba te verblijven kiezen wij hier juist voor een groene en rustige buitenwijk buiten het stadshart. De reden hiervoor is dat Santiago meer een ‘gewone’ stad is, met toeterende auto’s in het centrum en huizen met afgebladderde verf. Deze villawijk brengt je terug naar de glorietijden toen de Bacardi rum nog rijkelijk door Santiago de Cuba vloeide en is een oase van rust na een dag sightseeing. Met je huurauto of taxi ben je er al in een paar minuten. Wij werken hier samen met een aantal villa’s waarvan de eigenaren een of enkele kamers verhuren aan reizigers. Je hebt een eigen kamer met badkamer en je bed heeft een comfortabel matras.

Decorative torn edge

Dag 12 – Santiago de Cuba, verblijf

Je kunt vandaag op eigen gelegenheid de stad in. Niet alle bezienswaardigheden liggen in het centrum. De begraafplaats Ifigenia en het El Morro verdedigingsfort liggen beide een kwartier erbuiten. We raden aan ter plaatse voor ca. € 30,- een taxi te regelen voor drie uur. Of stap in je huurauto en ga er zelf naartoe. De taxi brengt je dan eerst naar de begraafplaats, waar je graven ziet van onder andere de volksheld José Marti, de eerste president van Cuba en van ‘mister Bacardi’. Dan rijd je door naar het fort, door Spanjaarden gebouwd en prachtig gelegen aan de baai. Laat je vervolgens afzetten bij je hotel of op San Juan Hill. Op deze heuvel verloor Fidel Castro een belangrijke veldslag. Lunch er, kijk eens binnen in het Afro-Cuban house wat hier staat en ga daarna zelf op je gemak terug naar het centrum.
’s Avonds spelen in de authentieke muziekhuizen, ‘Trova’s’, Cubaanse bands de originele sonmuziek. De muziek van de beroemde Buena Vista Social Club zal je geregeld horen galmen.

Decorative torn edge

Dag 13 – Santiago – Baracoa

Reistijd circa 4 uur

Dit is de enige rondreis waarin je naar Baracoa gaat, er komen is al een belevenis: vanuit Santiago de Cuba rijd je eerst door de uitlopers van de Sierra Maestra naar Guantanamo, waar je stopt om lunch in te slaan. Je ziet -gelukkig- niks van de US marinebasis die er ligt.

Dan zak je af naar de droge kust. Langs de weg zie je veel cactussen, heel on-Cubaans. Je slaat af het binnenland in en rijdt over een kronkelweg door de bergen. Langs de weg staan verkopers van fruit en kokoscrème. De rit door de bergen duurt anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee en Baracoa, het eerst stadje wat Christopher Columbus op Cuba stichtte, met 50.000 inwoners. Je verblijft in een voormalig fort op een heuvel boven het dorp met een groot zwembad met ligstoelen.

Decorative torn edge

Dag 14 – Baracoa, verblijf

De omgeving van Baracoa leent zich perfect voor een wat meer actieve invulling.

Je kunt ter plaatse een excursie maken naar het beschermde Humboldt National park, met de meest tropische natuur van Cuba. Tijdens deze excursie wandel je door kokos- en bananenplantages en je waadt door riviertjes diep in het regenwoud. De gids legt uit over het planten- en dierenleven en laat je, afhankelijk van het seizoen, exotische vruchten proeven. Neem je badkleding mee, want bij een waterval midden in de jungle kan je een verfrissende duik nemen. Je kunt deze excursie zelf bij de receptie van je hotel regelen.

Kan je geen genoeg krijgen van deze mooie omgeving, dan kan je op de tweede dag van je verblijf in Baracoa naar de indrukwekkende Yumuri ravijn fietsen of de 575 meter hoge Yunque tafelberg beklimmen. Regel dit ter plaatse bij je hotel. Check van te voren wel even de weersomstandigheden, het kan bij regen namelijk een behoorlijk modderig avontuur worden. Als je liever wat rustiger aandoet, dan is het strand van Maguana een goed alternatief.

Decorative torn edge

Dag 15 – Baracoa – Playa Pesquero

Reistijd: 7 uur

Na het ontbijt zal het moeilijk worden om afscheid te nemen van deze “feel good” plek. Het laatste traject van je Cuba Fly drive reis je terug op dezelfde weg via Santiago naar Playa Pesquero. Er is een meer directe route, via het industriestadje Moa, maar deze weg is de laatste tijd zo hevig verslechterd dat we het afraden om deze route te nemen.

Aan de kust van de provincie Holguin liggen vier baaien met stranden, tezamen de Costa Verde geheten. Guardelavaca is het drukst, je verblijft in het rustigere Playa Pesquero. Rijtijd: circa zeven uur exclusief stops.

Decorative torn edge

Dag 15 t/m 17 – Playa Pesquero

Het vier sterren strandhotel waar je de laatste dagen van je vakantie verblijft, ligt direct aan zee en wordt omgeven door tropische tuinen. Er is een groot freeform zwembad met ruimte voor kinderen. Het hotel beschikt over vier restaurants, een beachbar, zwembadbar en lobby bar en er zijn veel sportfaciliteiten zoals volleybal, surfen, tennis, scooter, (water)fietsen, catamarans en snorkelen. Er is een duikschool, kinderopvang en gym met massagesalon. Animatie is er zowel overdag als ’s avonds. We reserveren de standaardkamer met tv, telefoon, airco, safe, minibar en balkon of terras met stoelen. De badkamer heeft ligbad, föhn en bidet. Tijdens je verblijf zijn alle maaltijden en lokale drankjes inbegrepen. Geniet deze dagen van de Caribische zon, een helderblauwe zee en een hagelwit strand. Dolce Far Niente.

Wil je meer informatie over Playa Pesquero, neem dan een kijkje bij de bouwsteen.

Decorative torn edge

Dag 18 & 19 – Playa Pesquero – Holguin – Amsterdam

Deze dag kun je nog genieten van de faciliteiten van het hotel tot het tijd is om naar de luchthaven van Holguin te gaan. De transfer is geregeld en in ongeveer een half uur ben je bij de airport, circa twee uur voor vertrek van je vlucht word je opgehaald. In de loop van de dag land je op Schiphol en is je fly drive Cuba écht voorbij.

Mocht de vlucht van TUIfly niet meer beschikbaar zijn dan kunnen we je reisschema aanpassen en start de reis in Havana. Vanaf de oostkant van het eiland regelen we dan een binnenlandse vlucht terug naar Havana, zodat je je reis toch relaxt kan eindigen aan de verborgen stranden aan de oostkant.

Daarna is een extra nachtje in Havana wel aan te raden, voordat je terugvliegt. Cuba blijft Cuba; er zijn namelijk wel af en toe vertragingen op deze binnenlandse vluchten…

Decorative torn edge

Onze slaapplekken