Riksja Family Cuba

Naar boven

Hoe reis je door Cuba?

Vervoer & verblijf

Nederlandse bus in Cuba

Vervoer in Cuba

Het vervoer tijdens je Cuba vakantie hangt af van je eigen wensen. Zo ervaar je de vrijheid als je een auto huurt, de luxe als je voor een privétransfer kiest en de lokale beleving als je met het openbaar vervoer reist. Voor welk vervoer op Cuba je ook kiest bij Riksja Family Cuba helpen we je graag op weg.

Grappig weetje tussendoor zijn de gele Conexxion bussen met het bordje ‘buiten gebruik’. Wanneer je deze voor het eerst ziet, kijk je vast verbaasd op. Maar er rijden er heel wat rond op Cuba.

Autohuur

Veilig en avontuurlijk is het om door Cuba te rijden met een huurauto. Dit is voor ons dan ook dé manier om Cuba te zien. Met een huurauto bepaal je zelf het tempo en stop je waar en hoelang je wilt. Hoewel het op de Cubaanse snelwegen een stuk rustiger is dan op de Nederlandse wegen, kom je hier andere bijzonderheden tegen. Mensen en dieren lopen langs de weg en hier en daar een gat in het asfalt is niet gek. Houd je ogen dus altijd op de weg tijdens het rijden op Cuba.

De bewegwijzering en straatnamen op Cuba laten nog weleens te wensen over. Ondanks dat je een uitgebreide wegenkaart meekrijgt, raden we je aan om de app Maps.me te downloaden. Hier hebben wij zelf goede ervaringen mee, omdat deze app offline navigeert en ook details als uitzichtpunten en wandelpaden voor onderweg laat zien. Navigatieapps als TomTom en Google Maps werken op Cuba niet. Kijk op onze autohuur Cuba pagina voor mee informatie. Nieuwsgierig naar hoe een rondreis met een huurauto op Cuba eruit ziet?

Autohuur Cuba
Cuba met kinderen

Privétransfers

Je hoeft niet na te denken hoe laat je vertrekt of welke route je moet afleggen, want een vriendelijke chauffeur komt je ophalen en zet je daar af waar je moet zijn. Tijdens je vakantie op Cuba zijn privétransfers namelijk je vervoer. Zo’n transfer is een vooraf gereserveerde taxirit, die je bij de ene casa ophaalt en bij de volgende afzet. Onderweg hoef je de mensen, dieren en gaten in de weg niet te ontwijken, want dat doet de chauffeur. Jij geniet van het uitzicht en kijkt naar de verwondering op de gezichten van de kids.

Is het tijd voor een toiletstop of om de magen te vullen met een broodje? Laat het de chauffeur weten en hij zal voor je stoppen. Je hebt de chauffeur alleen niet de hele dag tot je beschikking om ook toeristische stops te maken. We kunnen natuurlijk wel het een en ander voor je regelen. Als je bijvoorbeeld van Havana naar Trinidad reist en een tussenstop wilt maken in Santa Clara, dan reserveren we twee transfers voor je. Een rondreis door Cuba op basis van transfers zie er zo uit.

De kosten voor een reis met privétransfers zijn ongeveer gelijk aan het huren van een auto en de bijkomende kosten ter plaatse, zoals benzine en de autoverzekering.

Viazul bus

Viazul is een busmaatschappij van de Cubaanse overheid en rijdt alle grote populaire toeristische routes op Cuba. De bussen zijn westers comfortabel, rijden keurig op tijd, hebben een wc aan boord en ook airconditioning. De airconditioning draait vaak op volle toeren, dus een tip van ons is om voor de zekerheid een warme trui mee te nemen.

Het is aan boord van de Viazul bus altijd een mengeling van buitenlandse toeristen, waardoor er vaak leuke gesprekken tussen reizigers ontstaan en reistips worden uitgewisseld. Je bent wat minder flexibel dan met een huurauto, maar een reis per Viazul bus is wel financieel aantrekkelijk. Een tweeweekse reis valt ongeveer €200 per persoon goedkoper uit, waarbij je ter plaatse ook geen kosten hebt voor benzine en een autoverzekering. Heb je hier interesse in? Vraag ons dan naar de mogelijkheden en tips om met kinderen door Cuba te reizen per bus.

Viazul Bus, Cuba
Coco taxi Cuba

Vervoer in de stad

Parkeer de auto of zwaai de chauffeur uit, want nu ben je in de stad en dan geldt er ander vervoer op Cuba. In Havana en Varadero rijden cocataxi’s die een beetje lijken op gemotoriseerde halve kokosnoten. Natuurlijk zijn er ook gewone taxi’s, maar leuker en meer Cubaans is het om je te laten vervoeren in een oldtimer taxi. Ze zijn vaak wel iets minder comfortabel en stoppen soms onderweg om nog wat andere reizigers mee te nemen. Voor korte afstanden kan je gebruikmaken van een andere soort taxi: de fietstaxi. Of stap achterin de koets van een paard en wagen. Voor welke taxi je ook kiest, zorg in alle gevallen dat je, voordat je instapt, een prijs afspreekt voor de rit.

background-pattern