Riksja Family Cuba

Naar boven

Geld in Cuba

Voorbereid op reis

Geldzaken

Tijdens je reis door Cuba betaal je met de Cubaanse Peso (CUP).

Pesos Cuba

CUP, Cubaanse Peso

De lokale valuta in Cuba is de Cubaanse Peso (CUP). Volgens de officieel vastgestelde wisselkoers van de CUP is ongeveer 1 euro = 25 CUP. Dus als je één euro uitgeeft, is dat ongeveer 25 CUP. Deze koers is sinds augustus 2022 (tijdelijk) verhoogd naar ongeveer 120 CUP voor één USD. Daar moeten dan nog wel kosten voor het wisselen van geld vanaf. Euro’s worden afhankelijk van de wisselkoers omgerekend naar ene bepaald aantal dollar. Door deze verhoogde koers hoopt de Cubaanse overheid meer buitenlandse valuta te ontvangen. Sinds de dubbele munteenheid is afgeschaft in Cuba (2021), heeft er namelijk een enorme inflatie plaatsgevonden van de CUP en kon je op de onofficiële markt vaak veel meer CUP voor je Euro krijgen. Dat lijkt deels te komen doordat de Cubanen zelf ook gebruik moeten maken van een soort creditcard met een digitale valuta (MLC), die alleen kan worden opgewaardeerd met buitenlandse valuta. Dat maakt buitenlands geld enorm geliefd. We raden je aan om zoveel mogelijk contante Euro’s (geen USD) mee te nemen naar Cuba. Op veel plekken kun je afrekenen met Euro’s en krijg je je wisselgeld in Cubaanse Peso.

Je geld uitgeven op Cuba zal weinig problemen opleveren, maar toch nog even het volgende:

  • Met de Cubaanse Peso kun je in restaurants en winkels betalen, taxi’s en autohuur betalen, etc. Vooral sinds de enorme inflatie willen Cubanen graag aan Convertible peso’s of Euro’s komen om zodoende iets van ‘luxe’ te kunnen aanschaffen. Men wil je tas dragen, je schoenen poetsen, je auto bewaken, je een rondleiding geven, sigaren verkopen, je in huis uitnodigen voor een maaltijd, overnachting, etc. etc. Alles om de felbegeerde CUP of Euro te bemachtigen. Het is begrijpelijk dat de lokale bevolking dit doet maar het voelt af en toe een beetje opdringerig.
  • CUP terugwisselen in euro aan het eind van de vakantie is mogelijk op de luchthaven van Havana. Dit is natuurlijk zonde want zo betaal je een dubbele wisselkoers. Wissel dus meerdere keren, bijvoorbeeld €200,- per keer, tijdens je reis.

Pinnen en creditcards

Hoewel we nu vooral aanraden om cash geld (Euro) mee te nemen op reis, zijn er ook pinautomaten in Cuba. Maar dat ze er zijn wil niet betekenen dat ze ook direct werken. Veel pinpassen doen het niet ondanks dat het logo van de pinautomaat overeen komt met je bankpas. Zorg daarom dat je ook altijd een creditcard bij hebt. Visa-, Euro- of Mastercards worden geaccepteerd. Diners’ Club of American Express niet. Met een Visacard en pincode kun je bij sommige bankautomaten geld opnemen. Met andere creditcards kun je betalen in winkels en hotels of geld opnemen, in banken en bij overlegging van je paspoort. Je betaalt circa 3% commissie. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen, omdat je in sommige staatswinkels en in hotels alleen met een creditcard kunt betalen.

Straatleven Cuba
Pesos Cuba

Wat geef je uit?

Hoeveel geld je uiteindelijk uitgeeft en dus mee moet nemen, is helemaal van jezelf afhankelijk. Om je toch een idee te geven: reken gemiddeld genomen op zo’n €50 per persoon per dag voor lunch, diner, fooi en ‘overig’. Dit is wel exclusief de kosten voor benzine als je een auto huurt. Tel je dit erbij op, dan kan je uitgaan van ongeveer €80 per persoon per dag. Fooien zijn overigens niet verplicht, maar je morele gevoel zegt van wel. Taxichauffeurs, bediening in restaurants en hotelpersoneel verwachten een fooi van zo’n 10%.

background-pattern