Onthaasten op San Blas eilanden

bouwsteen

 • Reisschema:
  San Blas archipel
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  maak kennis met de Kuna
 • Reissom:
  Prijs op aanvraag
✔ Verblijf op één van de eilanden van de San Blas archipel in een ecolodge
✔ Maak kennis met het eilandleven van de traditionele Kuna familie
✔ Je bepaalt ter plaatse welke excursies je wilt doen
Panama reis: San Blas Island

Dag 1 – Aankomst San Blas eilanden

Vanuit Panama City land je met een binnenlandse vlucht binnen een uur in een andere wereld. Tijdens de vlucht zie je de honderden eilandjes van de San Blas eilanden al liggen in de azuurblauwe zee. Het ziet er allemaal aanlokkelijk uit, maar je moet nog even geduld hebben. Let goed op wanneer jouw ‘halte’ er is, zodat je op het juiste eiland uitstapt. Na een korte boottocht over de Caribische zee, kom je aan op je eigen tropische eiland Yandup, waar de gids je al op staat te wachten. De Kuna vrouwen zie je rondlopen in hun kleurrijke kleding.

De kleinschalige lodge waarin je verblijft wordt gerund door een Kuna familie. Je cabaña is eenvoudig, maar wel comfortabel. Je hebt een privé badkamer, klamboe, orthopedische matrassen en de elektriciteit wordt verantwoord geleverd door zonnepanelen. Haastige spoed en vooraf geregelde excursies zijn hier niet aan de orde, alles gebeurt op ‘San Blas’ tijd en in overleg met de gids en andere aanwezige reizigers. Wij kozen ervoor met een boot nabijgelegen eilanden en mangroven te ontdekken, of geniet van het uitzicht over zee vanaf je veranda. ‘s Avonds schuif je aan voor een traditionele Kuna maaltijd, met veel lokaal gevangen vis en schelpdieren. De kok, Aniel, laat je graag een kijkje nemen in de keuken. Wanneer je echt geen vis wilt, geef dit dan door bij boeking.

Dag 2 – Verblijf op Yandup eiland

Na het ontbijt is het tijd voor de eerste excursie zoals je gisteren hebt afgekaart met de gids en andere reizigers. Je bezoekt bijvoorbeeld per boot de Kuna gemeenschap Playa Chicón. Zodra je voet aan wal zet, staan kinderen nieuwsgierig om je heen. Tussen de traditionele houten huisjes met daken van palmbladeren, scharrelen kippen rond. De gids loodst je door de smalle straatjes en neemt je mee naar zijn familie en vrienden.

Vrouwen zijn bezig met het maken van een ‘mola’. Dit is een met de hand genaaid kledingstuk, kussen of decoratiestuk voor aan de muur. Omdat je een kijkje neemt in het dagelijks leven zie je elke keer iets anders. Wij vonden het bezoek aan de begraafplaats heel interessant, omdat het een belangrijke plaats inneemt binnen de Kuna cultuur. De gids geeft uitleg over de rituelen en de verschillende soorten graven.

In de middag is er tijd om te genieten van de rust op Yandup. Ga snorkelen in het blauwe water of bij een van de omringende eilanden.

Dag 3 – San blas eilanden, vertrek

Vandaag neem je alweer afscheid van de Kuna en je onbewoonde eiland in de San Blas eilanden. Eén verblijf van drie dagen is een absoluut minimum, maar we raden van harte aan een vierde dag te genieten van je tropische eiland. Prijs per persoon: va. € 146,- per extra nacht (inclusief excursies en maaltijden).

Vroeg in de ochtend verlaat je het eiland met de boot. Terwijl je door de blauwe wateren vaart kijk je nog een keer achterom naar de San Blas eilanden en word je naar het vliegveld gebracht. Je vliegt vanaf Playon Chico weer terug naar Panama City. Van hieruit kun je doorreizen naar het bergdorpje Boquete om de koffieplantages te bezoeken en zelf koffiebonen te roosteren. Vlieg je hierna naar huis? Dan plannen we afhankelijk van je vluchttijden nog een overnachting in Panama Stad in.

Tips

Er zijn een beperkt aantal cabañas op ons eiland en weinig vluchten vanuit Panama Stad. De vraag is dan ook groter dan het aanbod en we raden aan ruim van tevoren te reserveren, zodat je niet achter het net vist.

Pin voldoende geld voordat je naar de San Blas eilanden gaat, zodat je onbezorgd kan genieten. Er is geen geldautomaat op Yandup en de accommodatie accepteert geen creditcards of travellercheques. Maaltijden en excursies zijn inclusief, maar een drankje ’s avonds op de veranda is moeilijk te weerstaan. Neem ook een aantal snacks mee, er is namelijk geen winkel aanwezig.

De Kuna vinden het leuk om toeristen te ontmoeten en zijn hartelijk in de omgang. De kleurrijke kleding van de vrouwen nodigt uit tot het maken van mooie foto’s, vraag hiervoor altijd eerst toestemming. De Kuna gaan zelf bedekt gekleed, het getuigt van respect om zelf ook enigszins bedekt gekleed te gaan.

Onze slaapplekken

Deze bouwsteen is goed te combineren met