Handige weetjes over Canada met kinderen

Algemene informatie

De beste reistijd voor Canada

Tussen begin juni en begin oktober, dit zijn de relatief warme zomermaanden en de temperatuur is aangenaam tussen de 17 en 22 °C. Breng wel een paar lange broeken en truien mee op vakantie, want in de hoger gelegen gebieden kan het ’s nachts nog wel eens afkoelen tot een paar graden boven nul. Klik hier voor meer info over het klimaat in Canada.

Tijdsverschil: aan de Pacifische westkust (Vancouver) is het 9 uur vroeger dan in Nederland, in Calgary 8 uur en aan de Atlantische oostkust (Montreal) 4 ½ uur.
Internet: in sommige hotels kun je internetten, en anders zijn er veel internetcafés om het thuisfront op de hoogte houden, via mail of je eigen (Riksja) weblog.
Telefoon: met wat oudere mobiele telefoons kun je niet bellen in Canada, er wordt gebruik gemaakt van 850 en 1900 Mhz netwerken. Hiervoor heb je een ‘tri band’ of ‘quad band’ mobiele telefoon nodig, tegenwoordig de standaard. De goedkoopste manier om naar huis te bellen is met een telefoonkaart via een vaste lijn. Die kun je ter plaatse overal kopen en de tarieven lopen uiteen van 1 tot 5 dollarcent per minuut.
Post: als je een kaartje naar oma wilt sturen over je Canada vakantie, kan dat natuurlijk ook. Veel mensen houden tegenwoordig een reisweblog bij, waarbij ze familie en vrienden digitaal op de hoogte houden van hun avonturen.
Voltage: het voltage is 110 volt, dit is niet hetzelfde als in Nederland. De apparaten hebben een tweepin- of driepinstekker. Meestal past je Nederlandse stekker wel in het stopcontact, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Geschiedenis Canada

De indianen en Inuït (eskimo’s) waren de eerste bewoners van Canada. Zij trokken 35.000 jaar geleden over de landbrug tussen Siberië en Noord-Amerika en vestigden zich vanuit het noorden van Canada over het hele Amerikaanse continent. Nog steeds vind je veel van hun culturele invloeden terug in Canada, van totempalen langs de kust bij Vancouver tot tipitenten waarin je kunt overnachten. Rond het jaar 1000 na Christus kwamen de Vikingen per boot aan bij de oostkust van Canada. Zij waren dus zo’n 500 jaar eerder dan Christopher Columbus, die pas in 1492 Amerika ‘ontdekte’!

De Fransen waren de eersten die nederzettingen vestigden langs de Atlantische oostkust en je vindt hier nog veel Franse namen, zoals Montréal en Québec. Ook de Engelsen hebben delen van Canada bezet en je vindt deze invloeden bijvoorbeeld duidelijk terug in de stad Victoria op Vancouver Island. Hier kun je genieten van een ‘high tea’ terwijl je kijkt naar een cricket wedstrijd op het grasveld voor de deur. In 1867 werden vier afzonderlijke provincies in Noord-Amerika samengevoegd tot een natie, en werd het land Canada geboren. Het valt officieel nog altijd onder de Britse kroon, maar heeft een eigen parlement en minister-president. Sinds 2005 is dit Stephen Harper, leider van de Conservatieve Partij van Canada.

Canadezen

Het viel ons meteen op dat Canadezen heel vriendelijk en behulpzaam zijn. Ze helpen je graag de weg wijzen of geven je tips over leuke speelplaatsen voor kinderen. Ze komen graag een praatje maken. Let wel, als je überhaupt mensen tegenkomt want Canada is één van de dunstbevolkte landen ter wereld… Er wonen gemiddeld slechts 3,3 mensen per vierkante kilometer! Verder zijn Canadezen trots volk, laid back en makkelijk in de omgang. Daarbij is Canada een smeltkroes van culturen. Op veel plekken vind je dan ook een Little Italy, Chinatown of Portugal Village.

In Canada spreekt men Engels in het hele land en Frans vooral in de oostelijke kustprovincies. Canadees Engels klinkt een beetje Amerikaans. Hier een paar uitdrukkingen die wij onderweg oppikten:
Eh – uitgesproken achter bijna elke zin, betekent niks
How’s it going, eh? – hoe gaat het?
Would you like a pop? – wil je iets fris te drinken?
Right on – inderdaad, zo is het
The maximum speed is 50 clicks – de maximale snelheid is 50 km per uur
Don’t let the bed bugs bite – slaap lekker!

Eten en drinken

Canadezen zijn echte zoetekauwen. Voor het ontbijt wordt een stapel pannenkoeken gebakken met ‘maple syrup’ (ahornsiroop). Een goed begin voor ouders en kids, zeker met vers fruit erbij. Net als Amerika is ook de hamburgercultuur in Canada aanwezig met fastfoodketens en hamburgertenten. Het voordeel hiervan vonden wij dat er bijna altijd wel wat voor de kinderen bij zit. Echter, er zijn ook veel Franse invloeden op de Canadese keuken. Verse vis van de bbq, gegrild vlees en Canadese rode wijn kun je vinden in de kleinere restaurants. En voor de afwisseling kun je in de steden ook een keertje Vietnamees of Indiaas meepikken.

Voor koffiedrinkers is Canada een prima vakantieland, je vindt koffiebars zoals de beroemde Starbucks met heerlijke espresso’s, macchiato’s en ijskoffies op bijna elke hoek van de straat. Alcoholische dranken zijn alleen te koop in winkels die daarvoor een vergunning hebben. De minimum leeftijd om alcohol te mogen drinken is 18 jaar en in sommige provincies (zoals British Columbia) 19 jaar. De gemiddelde Canadees drinkt graag een Molson Canadian of Labatt Blue biertje. Daarnaast wordt er op verschillende plekken in het land whiskey gestookt.

Veiligheid

Canada is een veilig land om in te reizen en op vakantie met de kinderen te gaan. De veiligheidsmaatregelen op de luchthavens zijn behoorlijk streng en paspoortcontroles kunnen lang duren. Houd rekening met een lange wachttijd bij aankomst als het druk is op de luchthaven. Voor vertrek kun je het beste 3 uur van tevoren aanwezig zijn in verband met strenge bagage controles voordat je instapt.

Net als in elk land en in elke grote stad is het verstandig om tijdens je Canada vakantie met kinderen goed op je spullen te letten. Zakkenrollers wonen overal. Bijna alle hotels waar CanadaKids mee werkt hebben een kluis op de kamer of bij de receptie waar je je waardevolle spullen zoals reisdocumenten in kunt opbergen. Mocht er geen kluis zijn, dan kun je waardevolle documenten in een koffer of tas met een slot opbergen in je kamer. Je kunt ze ook meenemen in een ‘money belt’ die je onder je kleding kunt dragen. Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals je paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Laat een kopie achter bij vrienden of familie in Nederland en berg een kopie op in je koffer en/of handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren.

 

Canada is een enorm land met verschillende klimaten. In de zomervakantie is het aan de kust warmer, kan het in de valleien zelfs 25 graden zijn. In de Rocky Mountains kan het zelfs in de zomer ’s nachts tegen het vriespunt aan zijn. Neem daarom ‘laagjes’ kleding mee, van zomerse shirtjes tot fleecetruien. Een koffer is prima omdat je met je eigen huurauto rijdt. Een dagrugzak is handig voor wandelingen en excursies.

Tijdens je Canada vakantie met de kids rijd je veel kilometers in de auto en doe je vooral excursies in de buitenlucht. Wij vonden de volgende praktisch:

  • prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen en/of sandalen
  • anti muggenspul, met DEET
  • verrekijker
  • warm jack en een regenjas
  • badkleding (bijv. voor de warme bronnen bij Tofino)
  • EHBO setje
  • kleine zaklamp
  • wereldstekker