10 Netflix-tips voor reisfanaten

De wereld is de laatste jaren massaal aan het Netflixen geslagen. Als er niet via een eigen account gebingewatched wordt, dan is het wel via het account van een vriend of familielid. En natuurlijk zijn er de populaire series als Orange is the New Black, House of Cards en Homeland, maar er is meer! Zo zijn de vele natuur- en wilddocumentaires zeker het kijken waard. Bovendien zijn er tal van series en films die opgenomen zijn op exotische bestemmingen: een lust voor het oog van de ware reisfanaat. We hebben de tien mooiste Netflix-series, -films en -documentaires voor reisgekken op een rijtje gezet. En eh, pas op dat je niet verslaafd raakt, hè?!

1. Tales by Light

tales by light

In de documentaire ‘Tales by Light’ nemen twee fotografen je mee op avontuur naar de meest afgelegen plekken ter wereld. Met foto’s van oceanen, bergen, savannes, dieren en mensen willen ze laten zien dat we zuinig moeten zijn op onze wereld en zijn bewoners. En zoals de fotografen zelf zeggen: ‘achter elke indrukwekkende foto schuilt een indrukwekkend verhaal’. Wie weet steek je ook nog wat op van de fotografietips!

2. Narcos

In de populaire Netflix-serie ‘Narcos’ staat het leven van de Colombiaanse cocaïnesmokkelaar Pablo Escobar centraal. Reis in twee seizoenen mee terug naar de drugsoorlog in de jaren tachtig en zie de strijd tussen het Medellin-kartel en de Amerikaanse en Colombiaanse politie-eenheden. Wist je dat de beruchte drugsbaron Escobar in zijn tijd een van de rijkste mensen ter wereld was? Per dag verdiende hij zo’n zestig miljoen dollar! Deze spannende serie is zeker een aanrader als je op reis gaat naar Colombia: zo leer je meteen over de geschiedenis én krijg je een voorproefje van de uitzichten tijdens je reis.

3. Seven Years in Tibet

Ondanks dat de film al in 1997 uitkwam, is het voor elke Aziëliefhebber een must-see: ‘Seven Years in Tibet’. Het vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge Australische bergbeklimmer Heinrich Harrer, die op pad gaat om de Nanga Parbat in India te beklimmen, maar gevangen wordt genomen door de Britten wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Na een aantal ontsnappingspogingen komt hij uiteindelijk vrij en begint hij aan de zware tocht over het Himalayagebergte richting Tibet. Hier raakt hij bevriend met de Dalai Lama. Een inspirerend en ontroerend verhaal en al helemaal een aanrader als Tibet op de planning staat. En eh, dat Brad Pitt de rol van Harrer vertolkt is natuurlijk ook mooi meegenomen. ;-)

4. 72 Dangerous Places to Live

Voor echte daredevils is ‘72 Dangerous Places to Live’ zeker de moeite waard om te kijken. De docu toont tal van plekken waar het wegens de kans op orkanen, bosbranden en aardbevingen bijna té gevaarlijk is om te wonen. Hoe gaan mensen om met lawines in de Canadese Rockies, smog in Beijing of aardbevingen in Nepal? Waarom bezoeken zoveel toeristen tóch deze plekken? Mitch Ryan gaat op zoek naar antwoorden en geeft jou ondertussen de kans om vanaf de veiligheid van je bank toch te genieten van de uitzichten over deze 72 gevaarlijke plekken ter wereld.

5. First Contact: Lost Tribe of the Amazon

lost tribe amazon

Kun je je voorstellen dat je afgezonderd en geïsoleerd in the middle of nowhere woont, zonder andere mensen in je buurt? Nee, hè? Toch was er een stam die geïsoleerd leefde, ergens diep in het Amazonewoud van Brazilië. De stamleden waren nooit in contact geweest met andere mensen, laat staan moderne techniek. In de indrukwekkende documentaire ‘First Contact: Lost Tribe of the Amazon’ zie je hoe antropoloog José Carlos Meirelles in contact komt met deze Txapanawa-stam, wat soms best gevaarlijk kan zijn …

6. VIRUNGA

Een verhaal over dappere rangers die hun leven riskeren in Congo: het met een Oscar genomineerde ‘VIRUNGA’. In deze aangrijpende documentaire zie je hoe een klein team van rangers er alles aan doet om het kostbare Virunga National Park te redden en de laatste paar bedreigde berggorilla’s die er in wonen een beter leven te geven. Je ziet hoe deze groep mensen dit UNESCO Werelderfgoed-park probeert te beschermen tegen stropers, rebellen, militairen en oliemaatschappijen en zodoende midden in een oorlog terechtkomt. O en je kunt je Franse skills een beetje oefenen!

7. Unbranded

unbranded

Vier mannen, zestien wilde mustangpaarden en één droom: van Mexico naar Canada rijden langs de Westkust van Amerika. Dat zie je in de inspirerende documentaire ‘Unbranded’ uit 2015, dat alleen al door de beelden van Noord-Amerika een echte aanrader is voor natuurliefhebbers. De Amerikaanse regering heeft duizenden wilde paarden gevangen om te laten adopteren. Voor de gewone burger zijn de paarden echter te onvoorspelbaar, waardoor ze veelal wegkwijnen. Het doel van de drieduizend mijl lange rit is dan ook om de regering te laten zien hoeveel waarde deze paarden hebben en om ze zo hopelijk een beter leven te geven. Wedden dat je na het zien van deze docu ook naar Noord-Amerika wilt?

8. 127 hours

In de film ‘127 Hours’ leef je mee met een bergbeklimmer in de Amerikaanse staat Utah, die vast komt te zitten in een verlaten vallei, nadat er tijdens het klimmen in een grot een rots op zijn arm terecht is gekomen. Dagenlang kan hij geen kant op en denkt hij terug aan de mensen in zijn leven, die hem de kracht geven om thuis te kunnen komen. Maar daar moet hij wel iets voor opgeven … ‘127 Hours’ is een spannend verhaal over hoeveel je eigenlijk kunt, lichamelijk en geestelijk, als je ervoor kiest om te leven. Wat ons betreft een must-see vanwege de spanning, maar ook zeker vanwege de mooie beelden van de Bluejohn Canyon.

9. The Ivory Game

the ivory game

Olifanten hebben een fantastisch geheugen en zijn nog hechter met elkaar dan mensen onderling zijn. Toch worden de dieren nog elke dag gedood om het ivoor in de slagtanden. Reis mee naar de savannes van Kenia en duik in de wereld van olifantenstropers en ivoorsmokkelaars in de documentaire ‘The Ivory Game’. De filmmakers gaan undercover in het netwerk van de smokkelaars en ontmaskeren zo handelaars en stropers. Wat ons betreft is de docu een geweldige bijdrage aan het redden van de bedreigde Afrikaanse olifant. En naast dat je iets leert over de ivoorsmokkelindustrie, komt Kenia ook nog mooi in beeld.

10. Marco Polo

Ben je een fan van actie, geschiedenis én Azië? Dan is de Netflix Original-serie ‘Marco Polo’ echt wat voor jou! Het is gebaseerd op de avonturen van de gelijknamige befaamde ontdekkingsreiziger en speelt zich af in het Mongolië van de dertiende eeuw. Als gevangene aan het hof van Kublai Khan, de heerser van het Mongoolse Rijk, komt Marco Polo terecht in een wereld vol verraad, hebzucht, macht en oorlog. Hoe zal het met hem aflopen? Kijken, dus!

Zit jij al aan je laptop gekluisterd? Bij Riksja houden we ook zeker van indrukwekkende documentaires en spannende series op mooie bestemmingen. Heb je nog meer tips voor reizigers met Netflix? We zien ze graag verschijnen op info@riksjatravel.nl.