Menu background
Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Beste reistijd

In welke maand is welke bestemming goed bereisbaar?

Tekst, aangeven dat dit onze favoriete maanden zijn maar dat landen meerdere maanden te bezoeken zijn. Verwijzen (linken) naar onderaan de pagina met overzicht per maand met alle landen die in die maand te bezoeken zijn.

Intro: beste reisperiode, ons advies, wij reizen het liefst in die maand omdat, maar ook op andere momenten te bereizen

(Klik hieronder op de gewenste maand om meteen de beste bestemmingen in die periode te vinden)
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Januari

intro maand

Thailand

In Thailand is het in januari goed toeven. Heerlijke temperaturen en vaak regenvrij. De kerstkilo’s loop je eraf tijdens een trekking naar bergstammen. Ga daarna eilandhoppen in het zuiden.

Beste reistijd Thailand: oktober t/m april

Cuba

Schud de winterblues uit je lijf op het ritme van de rumba, rijd in een oldtimer door historisch Havana en maak een rit te paard door de tabaksvelden voordat je neerploft op een van de Caribische stranden.

Beste reistijd Cuba: november t/m mei

Tanzania

Reis je naar Tanzania, dan reis je naar de Serengeti om dieren te spotten. En dat doe je het beste in januari en februari. Het wildlife leeft dan meer in het zuiden van het natuurgebied, dus hoef je minder ver te rijden.

Beste reistijd Tanzania: januari, februari, augustus en september

Jamaica

Reggae sunshine, het ritme van de Jamaica-beat klopt het beste onder de zon. Onder andere in januari met warme temperaturen en net voor de regentijd. Vaar op een bamboevlot door de tropen naar je hangmat op een wit strand.

Beste reistijd Jamaica: december tot midden april

Februari

intro maand

Lapland

Winterwonderland mét het groene waaiende Noorderlicht, daarvoor moet je in februari en maart in Lapland zijn. Wat wij erg leuk vinden: je kan bijna alle activiteiten doen. Van huskysleeën tot ijswakdobberen.

Beste reistijd Lapland: begin december t/m eind maart

Myanmar

Februari is een ideale maand om deze onontdekte schatkast van Zuidoost-Azië te verkennen. Het is hier nu de koelste en droogste periode, waardoor ook een bezoek aan het strand van Ngapali mogelijk is – in de zomermaanden spoel je daar namelijk letterlijk weg.

Beste reistijd Myanmar: oktober t/m februari

Suriname

De kleine regentijd wordt ingeruild voor de kleine droge tijd. Dit betekent ook de start van het schildpaddenseizoen in Galibi. Suriname-expert Stanley combineert Suriname graag met een zonnige afsluiter op de Antillen.

Beste reistijd Suriname: februari t/m mei

Antillen

We wisselen zon-zee-strand graag af met eilandhoppen, want zelfs op de Antillen kan je een “rondreis” maken. Februari is hiervoor onze favoriete maand. Temperaturen zijn aangenaam en korte stortbuien worden bewaard voor juni, juli en augustus.

Beste reistijd Antillen: januari t/m april

Maart

intro maand

Bhutan

In maart begint het toeristenseizoen net en is het de droge periode. In het voorjaar is de natuur met bloeiende bloesems en rododendrons op z’n mooist, dus het perfecte moment om dit land met kloosters, festivals en Bruto Nationaal Geluk te ontdekken.

Beste reistijd Bhutan: maart t/m mei en september t/m november

Vietnam

In maart is het koel in het noorden van Vietnam, maar voor een strandverblijf zit je goed in het zuiden. Het is dan ook een stuk rustiger dan in februari, wanneer het Tet-festival plaatsvindt, de viering van het nieuwe jaar voor de Vietnamezen. Tet kun je beter vermijden, want het is dan overal erg druk.

Beste reistijd Vietnam: december t/m april

India

In India is er altijd wel ergens een religieus feest waar je per ongeluk op stuit tijdens je reis. Het summum is in maart: dan viert heel India het kleurige Holi-festival. Het is tijdens deze maand ook nog eens warm en droog in noordelijk Rajasthan en in Kerala.

Beste reistijd India: september t/m april

Madagaskar

Maart is het einde van het regenseizoen in Madagaskar. Alhoewel eind maart dan. We vinden de natuur dan op haar mooist. Het is rustig, alles staat in bloei en de ideale omstandigheid om dieren te spotten.

Beste reistijd Madagaskar: half maart t/m juni

April

intro maand

Griekenland

Vergeet geen warme trui in te pakken voor de koele avonden, maar daartegenover staat het rustige voorjaar in Griekenland. Niet bloedheet, maar perfect voor een hike naar het klooster Agia Triada, een middeleeuws bergdorp of langs kleine baaitjes. Onderweg geniet je van een verse calamaris met de Grieken op het terras.

Beste reistijd Griekenland: april t/m oktober

Amerika

Amerika is groot, groter, grootst! Bijna net zo groot als Europa. Elk stukje Amerika heeft dan ook een eigen beste reistijd. Amerika-expert Lianne vind april dé maand voor een sfeervolle stedentrip in het noordoosten. Ook Deep South is dan goed te doen zonder de droge hitte van de zomermaanden. Voor een bezoek aan parken als Death Valley in het zuidwesten is april ook perfect.

Beste reistijd Amerika: noordoost hele jaar door, zuidwest april t/m september en zuiden maart t/m mei en september t/m november.

China

Deze ‘pittige’ bestemming is ideaal om te bezoeken in april als de winter is afgelopen, het nog geen toeristisch hoogseizoen is en er geen miljoenen Chinezen op de been zijn.

Beste reistijd China: mei, juni, september en oktober

Maleisië

Maleisië kun je eigenlijk het hele jaar bezoeken, maar vanaf april kun je ook goed naar de oostkust van het land waar kleine tropische eilanden liggen. En dat is een echte bonus, want de Perhentian-eilanden zijn ware bounty-pareltjes. All the way gaan? Dan voeg je ook Borneo toe aan je rondreis.

Beste reistijd Maleisië: april t/m september

Mei

intro maand

Italië

Lekkere ijsjes eten, flaneren door wasstraatjes en toeren door het Toscaanse plattelandsleven doet Italië-expert Demi het allerliefst in de maand mei. Met een wijntje in je hand geniet je van temperaturen vanaf 22 graden. Samen met de Italianen op het terras, onderdeel van hun dagelijkse leven.

Beste reistijd Italië: mei tot november

Costa Rica

Kiki heeft lange tijd in Costa Rica gewoond en kent als geen ander de beste reismaanden. Op nummer één staat mei met nummer één reden de dieren. Er worden veel kleintjes geboren, papa en mama gaan op zoek naar eten en jij kan ze goed spotten. Wil je schildpadden en walvissen spotten? Dan moet je er eind augustus of begin september zijn. Het is dan heel groen, maar dat komt wel door de vele regen.

Beste reistijd Costa Rica: hele jaar door, want elk seizoen heeft iets unieks

Marokko

In Marokko schommelen de temperaturen in mei tussen de 24 en 30 graden. Je hebt nog geen last van snikheet weer en ook de woestijn is nu mooi om te bezoeken met minder koude nachten. In Marokko waan je je werkelijk in het sprookje van 1001 nacht. Gelukkig heb je minder dagen nodig om het land te ontdekken.

Beste reistijd Marokko: maart t/m begin juni en half september t/m half november

Ecuador

Ansichtkaartwaardige foto’s maken van uitzichten op de Andes, varen door de verlaten Amazone en duiken tussen de eilanden van de Galapagos doe je het beste in mei. Mooi meegenomen, in mei is het niet zo druk en liggen de prijzen voor vliegtickets lager. Walvissen spotten? Dat kan niet in mij, maar doe je tussen juni en september.

Beste reistijd Ecuador: april t/m september

Juni

intro maand

Noorwegen & Zweden

Noorwegen en Zweden hebben in de zomermaanden de warmste temperaturen en de meeste zon. Hoewel het ook onstuimig kan zijn is het misschien iets lekkerder om die avontuurlijke bergwandelingen in de zon te maken. Ook is er in juni Midzomernacht, die feestdag mag je niet missen.

Beste reistijd Noorwegen: juni, juli en augustus

Canada

Ontdooide bergmeren, begaanbare wandelpaden en de kans op beren spotten. Let’s go into the wild! De zomermaanden juli en augustus zijn qua temperatuur het best voor een reis door de Rocky Mountains. Zelf reizen we liever in juni (of september) naar Canada. Temperaturen zijn ook dan fijn én het is een stuk rustiger.

Beste reistijd Canada: West-Canada juni t/m september en Oost-Canada april t/m oktober

Peru & Bolivia

De beste reistijd voor Peru en Bolivia is de lokale winter; de droge tijd. Vaak is het een beetje wintersportweer met blauwe luchten en een zonnetje. Kom maar op met die grappige perspectieffoto’s op de beroemde zoutvlakte van Uyuni. Onze Peru-specialist Michelle reist het liefst in juni, net voor de drukte. Zij adviseert je overigens ook graag over het reizen op verschillende hoogtes. Onderschat dit niet!

Beste reistijd Peru: mei t/m september

Tibet

De zomer is de beste tijd om het dak van de wereld te bezoeken: Tibet. Ontdek Lhasa en ga per jeep naar het Everest Base Camp. Onderweg maak je kennis met de bevolking, bij wie het boeddhistische geloof net zo diep verankerd is als de Mount Everest hoog is.

Beste reistijd Tibet: mei, juni, september en oktober

Juli

intro maand

Namibië

Juli en augustus zijn volgens Judith de beste maanden om naar Namibië te reizen. Het klimaat is op zijn best op alle vlakken en in woestijnland Namibië kun je dan goed wild spotten. Het is al een stuk droger, waardoor de dieren niet zomaar overal water vandaan halen. Zij verzamelen daarom bij vaste drinkplaatsen.

Beste reistijd Namibië: mei t/m oktober

Brazilië

Hier aan de Copa, Copacabana! Fiets langs de beroemde stranden van Rio, zie een regenboog opdoemen bij de kletterende Iguacu watervallen, spot dieren in de Pantanal en vaar door de longen van de aarde: de Amazone. Tropisch afsluiten? Swing Salvador in en drink een caipirinha onder een palmboom. In juli combineer je alle uithoeken van Brazilië met elkaar. Want overal is het lekker weer.

Beste reistijd Brazilië: Zuid-Brazilië maart tot november, binnenland mei tot oktober en noordoosten juli tot april.

Georgië

Nog een relatief rustige reisbestemming voor de piekmaanden juli en augustus is Georgië. Van hoge bergpieken tot subtropische laagland, Georgië zal je verrassen. De zon schijnt veel en je mag denken aan temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Na de warme stad reis je naar de Zwarte Zee voor wat verkoeling. Of ga de bergen in.

Beste reistijd Georgië: april t/m september

Botswana

Waar Namibië woestijnachtig is, is buurland Botswana groen en vruchtbaar met rivieren en delta’s. Een perfecte combi als je het ons vraagt. Tik ook Zambia aan tijdens je reis en bezoek de Victoria watervallen. Tussen juni en september is het water van de watervallen precies goed. Niet teveel, niet te weinig. Op z’n spectaculairst.

Beste reistijd Botswana: mei t/m oktober

Augustus

intro maand

IJsland

Wie voor de zomervakantie zon, zee en strand liever inruilt voor avontuur, watervallen en gletsjers moet naar IJsland. Dé zomervakantiebestemming als je het ons vraagt! Vergelijkbaar met onze herfst, maar zonder veel regen en mét heldere zonnige dagen. Extra voordeel: de hooglandroutes zijn in juli en augustus open.

Beste reistijd: hele jaar door

Kenia

Dé Grote Trek van miljoenen gnoes van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia: een van de meest intrigerende schouwspelen van moeder natuur. In het kielzog van de gnoes struinen leeuwen de savanne af op zoek naar de zwakkere dieren.

Beste reistijd Kenia: half december t/m maart en juli t/m oktober.

Sri Lanka

In augustus is de meeste regen van de zuidwestmoesson voorbij en kun je een rondreis over het hele eiland maken. Sri Lanka is Azië in het klein: het heeft alles van tempels en theevelden tot stranden op behapbare afstanden.

Beste reistijd Sri Lanka: december t/m april en juli t/m september

Colombia

Van tropisch regenwoud, savannes en woestijnen tot steppes, bergen en paradijselijke stranden. En interessante steden en koloniale dorpen. Zo klein Colombia is, zo groot is de diversiteit. Daarmee ook de verschillende klimaten. Augustus vinden wij een fijne maand. Het is dan het droge seizoen en nog relatief rustig als reisbestemming voor de zomervakantie.

Beste reistijd Colombia: hele jaar door

September

intro maand

Zuid-Afrika

Van de Zuid-Afrikaanse winter naar de lente. In september kun je perfect wilde dieren spotten doordat er minder begroeiing is én het is de tijd om walvissen langs de kust voorbij te zien zwemmen. De winter loopt over in de lente en Zuid-Afrika staat in bloei. Onze tulpentijd zeg maar. Vooral de Tuinroute vinden wij dan erg mooi.

Beste reistijd Zuid-Afrika: hele jaar door

Portugal & Madeira

Portugal heeft net als de andere landen in Zuid-Europa nu warme temperaturen en de topdrukte is al voorbij. ’s Avonds blijft het lekker lang licht en kun je buiten op het terras je sardines eten. Ook Madeira is dan goed te bezoeken, het eiland van de eeuwige lente.

Beste reistijd Portugal: april t/m juni, september en oktober

Kroatië & Slovenië

In september zijn de kleuren van de natuur op z’n mooist in Kroatië en Slovenië. Langs de kust is het nog groen, maar de binnenlanden veranderen de kleuren al snel in oranje en rood. In Slovenië vormen de besneeuwde bergtoppen een mooi contrast met de groene weiden aan de voet van de berg. Voor natuurliefhebbers écht de beste reistijd.

Beste reistijd Kroatië & Slovenië: april t/m oktober

Spanje

Nazomeren in het najaar doe je in Spanje. Je houdt het zomergevoel nog even vast en laat het herfstweer in Nederland nog even voor wat het is. In september zijn de temperaturen aangenaam, je hebt te maken met gunstige tarieven en het is overal niet meer zo druk. Ook vinden er in het najaar foodfestivals en wijnfeesten plaats. Alle ingrediënten om de batterij weer eens lekker op te laden.

Beste reistijd Spanje: mei, juni, september en oktober

Oktober

intro maand

Nepal

Oktober is de beste maand voor een trekking. Iets wat iedere reiziger wil tijdens een reis door Nepal. Het hooggebergte is sneeuwvrij en de natuur staat prachtig in bloei. Temperaturen rond de 20 graden, wat het heerlijk maakt om buiten bezig te zijn. Het voorjaar kan ook, maar dan is de natuur nog niet zo mooi als in het najaar. Vandaar dat de voorkeur van Nepal-specialist Vincent uitgaat naar oktober.

Beste reistijd Nepal: maart t/m mei, oktober en november

Japan

Japan-fanaat Nyncke reist het liefst in oktober naar Japan. Waarom? Daarom: de herfstkleuren, de geuren, de rust en het is geen hoogseizoen. Het kerstbloesemseizoen, van eind maart t/m begin april, is ook prachtig vertelt ze. Maar ook heel populair en daardoor druk en duur.

Beste reistijd Japan: april t/m juni, september en oktober

Australië

Van noord naar zuid en van west naar oost. In oktober reis je naar alle gebieden in Australië. Uniek, want elke staat heeft zo ongeveer zijn eigen klimaat. In het noordenwesten is de tropische winter met warme en droge dagen. Perfect voor een safari. Het voorjaar is in het Red Centre. In Queensland zijn de dagen helder en warm. Het koraalrif is vol leven. En ook het zuiden van Australië is het heerlijk warm. Met in Melbourne tussen de 20 en 25 graden.

Beste reistijd Australië: zuiden oktober t/m maart, noorden, westen en oosten april t/m november

Indonesië

Geen nationale feestdagen en massa’s toeristen zorgen ervoor dat je de Indonesische bezienswaardigheden goed kunt bezoeken in oktober. Het weer is dan ook nog een zomers zonder veel tropische buien en vliegtickets zijn betaalbaar. Dé combinatie voor een geslaagde reis door Indonesië.

Beste reistijd Indonesië: april t/m oktober

November

intro maand

Nieuw-Zeeland

Het is lente in Nieuw-Zeeland en de natuur staat in bloei. Verder zijn er in november veel outdoorconcerten, Maorikunstexposities, food- en wijnfestivals en zeilwedstrijden. Je kunt je reis nu mooi combineren met de Fiji-eilanden, ook daar is het nu mooi weer.

Beste reistijd Nieuw-Zeeland: oktober t/m maart

Argentinië & Chili

Het is volop lente, waardoor de natuur fris opbloeit en de lucht vaak blauw is, maar de sneeuw op bergtoppen nog niet is gesmolten. Picture perfect. Argentijnen hebben zelf nog geen vakantie en de walvismigratie voltrekt zich langs de kust.

Beste reistijd Argentinië & Chili: Patagonië en Vuurland oktober t/m april, rest van de landen hele jaar door

Mexico

De natuur is nog groener dan groen en de watervallen hebben veel water voor een goede natuurlijke douche. November is Rik’s favoriete maand in Mexico. Het is net na het regenseizoen met lekker weer en weinig kans op regen. En niet teveel andere reizigers, ook fijn vinden wij.

Beste reistijd Mexico: half januari t/m mei

Jordanië

Wie Jordanië zegt, zegt wereldwonder Petra. Maar Jordanië is meer. Het is dobberen in de Dode Zee, wonderbaarlijke woestijnsteden, duiken boven de koraalriffen van de Rode Zee, Romeinse opgravingen én veel verrassende landschappen. Tussen de twee klimaten, mediterraan in het westen en woestijn landinwaarts, prikken wij graag de maand november. Ideaal weer en gezellige drukte.

Beste reistijd Jordanië: half maart t/m half mei en half september t/m half november